pátek 25. října 2013

Cíle dávají našemu životu smysl

Cíle jsou základem, na kterém můžeme vystavět svůj život.

Svůj život řídíme vlastními myšlenkami a na nich si stavíme budoucnost. Když naše myšlenky nemají cíl, nevíme, kterým směrem se máme vydat. Je to podobné jako při řízení auta. Jen pokud víme, kam chceme jet, můžeme řídit auto tím daným směrem. Nikdo nenastoupí do auta bez toho, aniž by věděl, kam chce jet.
Proč by se měl tedy náš život ubírat tímto způsobem?
Nahlédneme-li na chvíli do svého nitra a zamyslíme se, kam by měl vlastně směřovat náš život, zažijeme celkem rychle zázrak - zázrak prožívat své štěstí. Přestaneme bezcílně bloumat a nenecháme se již ovlivňovat různými okolnostmi, které nás dříve spoutávaly. Máme-li před očima jasný cíl, můžeme se k němu vydat. Získáme odvahu žít, budeme silní, dynamičtí - a šťastní.
Když si stanovíme jasné cíle, začne náš mozek produkovat dopamin. Je to hormon řídící naše touhy. Kromě toho nás cíle, které si sami stanovíme, budou motivovat. Začneme se těšit na výsledek a tím se pozitivně naladíme, což v nás probudí chuť, touhu, radost a schopnost napnout své síly. Nebudeme už nerozhodní.

Když máme před očima jasný cíl, mnohem snadněji překonáme všechny překážky.

Jeden můj přítel, který zvládal všechny zkoušky na univerzitě s neuvěřitelnou lehkostí, mi říkal, že se vždy soustředil na úspěch. Jednotlivé zkoušky byly jen malými kamínky na jeho cestě ke státní zkoušce. Před svým vnitřním zrakem stále viděl, jak už jako "hotový" právník sedí v kanceláři. Tento cíl mu dodával tolik síly a radosti, že studium vůbec nevnímal jako obtížné, ale jako dar, který mu pomůže dosáhnout svého cíle.
Nemusíme si však vždycky stanovovat nějaké obtížné cíle. I malé denní či týdenní cíle nám mohou přinést spoustu motivace. Když je zvládneme, budeme mít pocit uspokojení. Mnohem ochotněji se potom pustíme do dalších a zdoláme lépe i případné překážky.

Když si stanovíme jasné a realistické cíle, uchopíme svůj život do vlastních rukou.

Získáme tak pocit bezpečí. A bezpečí přináší pocit štěstí. Plni nadšení se soustředíme na náš plán. Náš život opět získá smysl. Cíle nás inspirují a dovolí nám snít.
Lidé, kteří nemají žádné cíle nebo jen málo, začnou postupně upadat do deprese, protože nevidí žádný smysl života.
  • Dávej si cíle, protože cesta k nim pro tebe skrývá mnoho překvapivých momentů.
  • Formuluj si své cíle. Udělej si seznam a podrobně je popiš. Pročítej si tento seznam každé ráno i večer. Dodá ti to sílu, abys ráno vstal plný radosti.
  • Vyjasni si, kterým směrem chceš svůj život vést. Jaké máš vize? Jakých cílů jsi už dosáhl? A které své touhy jsi zatím nezrealizoval?
  • Přitom nehraje roli, co si o tvých cílech myslí jiní. Důležité je pouze to, co znamenají pro tebe a jak je vnímáš.
  • Máš-li cíle, uvědom si, že s nimi budeš trávit celé dny, týdny či měsíce, plný radosti a energie.
  • Díky tomu, že si vytyčíš jasné cíle, budeš zase plný nadšení. A to je úžasné, protože nadšení je ten největší klíč k našemu štěstí.

Všichni toužíme po tom, aby náš život měl smysl. Když si stanovíme jasné cíle, náš život získá hlubší smysl.

Štěstí je... uskutečnit své cíle.

* * *

- z knihy Jednoduše buďte šťastní, Pierre Franckh

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.