neděle 20. října 2013

Kořenová čakra

V naší auře se nacházejí energetické body, takzvané čakry, které přijímají kosmickou energii a předávají ji fyzickému tělu. Čakry jsou v neustálém pohybu. Této vlastnosti vděčí za svůj název čakra, což v sanskrtu znamená kolo. Jestliže je pohyb těchto kol harmonický, jsme zdraví a vitální. Hluboce uložené negativní emoce, emocionální problémy, o nichž nevíme nebo nám nejsou přístupné, vytvářejí v auře tmavé skvrny a blokují tím proudění energie. Vzniká duševní disharmonie, jejímž následkem jsou dlouhodobé nemoci nebo jiné tělesné potíže. To znamená, že je potřeba energeticky posílit auru a zejména příslušné tělesné oblasti, čímž zajistíme vyrovnání a harmonizaci našeho života. Vhodné jsou posilující meditace s vizualizací o barvách jednotlivých čaker.
Existuje sedm hlavních energetických center, které jsou spojeny s příslušnými částmi těla.

KOŘENOVÁ ČAKRA

První čakra, Muladhara, se nazývá kořenová čakra nebo základní. Nachází se v pánevní oblasti, zhruba mezi konečníkem a pohlavními orgány. Je spojená s kostrčí a otevírá se směrem dolů. Jestliže je tato čakra aktivní, vyzařuje ohnivě červenou barvu. Je spojena se živlem Země. Ze smyslových funkcí lidského organismu je k této čakře přiřazen čich. Typickým symbolem základní čakry je lotos se čtyřmi okvětními lístky. Základním principem je tělesná vůle být (jako protipól duchovní vůle být v sedmé čakře). Odpovídajícími částmi těla ke kořenové čakře jsou všechny pevné části, jako například páteř, kosti, zuby, nehty, dále konečník, tlusté střevo a prostata. Z fyziologických procesů to je tvorba krve a stavba buněk. Z tělesných žláz byly k první čakře přiraženy nadledvinky.

Základní čakra nás spojuje s fyzickým světem. Převádí pozemské energie na tělesnou a pozemskou rovinu, zároveň proudí touto čakrou energie Země do celého našeho energetického systému. Pomocí první čakry se kontaktujeme s duchem matky Země, zažíváme elementární sílu Země, její lásku a trpělivost.
Do působnosti této čakry patří všechny základní individuální a všeobecné životní požadavky, nezbytné k přežití na této planetě. Dále zde patří uspořádání života každého z nás, materiální zabezpečení a zachování vlastního druhu založením rodiny, sexualita jako tělesná funkce a prostředek ke zrození nového života.
První čakra tvoří životně důležitý základ a pramen vitální síly pro vyšší čakry. Přes ni jsme napojeni na nevyčerpatelný zdroj energie kundaliní. Zde začínají také tři hlavní kanály energie, to znamená Sušumna, Ida a Pingala. Podobně jako naše srdce ve fyzickém těle je základní čakra centrem našeho oběhového systému energií. Je centrem kolektivního vědění. První čakra by se měla nacházet v rovnováze se sedmou čakrou, abychom si udrželi vnitřní stabilitu.

Jestliže je základní čakra otevřená a harmonicky funguje
, zažíváme hluboké spojení se Zemí a vším, co na ní existuje. Jsme vitální, spokojení a cítíme obrovskou vnitřní sílu. Jsme zařazeni do přirozeného běhu života, do procesu střídání klidu a aktivity, smrti a nového života. Naše jednání je provázeno přáním spoluúčasti ve vývoji života na planetě Zemi, souzněním s tvůrčí silou Země a se životem v přírodě. Snadno uskutečňujeme vytýčené cíle a víme, že náě život je vybudován na pevných základech. Země je pro nás místem jistoty, kde můžeme dostat vše, po čem toužíme. Otevíráme se s důvěrou životu na Zemi a vše, co je nám poskytováno, přijímáme s vděčností.

Při nesprávném fungování této čakry
se naše myšlení obrací k materiálnímu vlastnictví a k uspokojení smyslových požitků, jako je dobré jídlo, konzumace alkoholických nápojů nebo sex. To, po čem toužíme, si chceme přivlastnit, aniž bychom přemýšleli o následcích. Nechceme se ničeho vzdát, což vede k potížím na tělesné úrovni, to znamená například ke vzniku zácpy nebo tělesné nadváhy. Naše jednání je zaměřeno na uspokojování našich vlastních fyzických potřeb a přitom přehlížíme potřeby jiných. Často jsme podráždění až agresivní. Prosazování vlastních přání a představ je rovněž projevem narušení činnosti první čakry.

* * *

- z knihy Ptej se andělů, Silke Bader



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.