středa 18. prosince 2013

Jak si užít hledání partnera

Jedna z nejdůležitějších věcí je, aby se člověk hledání partnera naučil vychutnávat. Být sám může být sice někdy otrava, hledání partnera se ale může proměnit v dobrodružství, při kterém si člověk hraje a pořád objevuje něco nového. Čím hravěji k hledání přistoupíte, tím snadněji vysněného partnera či partnerku najdete.

Odpírají-li si lidé radosti, které přináší život nezadaného, vystavují se nebezpečí, že se stanou upjatými a zahořknou. Pokud se například žena odmítá stýkat s muži, protože ji zajímá JEN setkání se spřízněnou duší, nejspíš se bude cítit o dost osamělejší než taková, která si bez problémů zaflirtuje a užije si s muži po své libosti. Ta druhá bude nejen radostněji žít, ale také se svými postoji stane mnohem přitažlivější.
Na druhou stranu, hledí-li muž či žena na potenciálního partnera s jedinou otázkou - "Je to on/a?", vytváří tím tlak, který spoustu lidí odradí. Přílišná potřebnost nesvádí, nikomu se totiž nezamlouvá představa, že by měl být chycen, či dokonce pozřen někým zoufalým. Stejně tak ovšem nepřitahuje postoj, kterým muž či žena dává najevo, že si jen hraje. Největší zájem vzbuzují lidé, kteří se sice netají tím, že někoho hledají, zůstávají při tom ale uvolnění a spokojení.

Užívat si s potenciálními partnery znamená flirtovat, bavit se a zacházet tak daleko, jak je oběma příjemné. Podstatné ovšem je nespadnout při tom do pasti vztahu typu "lepší než nic", který v hloubi duše neuspokojuje a zároveň člověku brání nalézt pravou spřízněnou duši. Podívejme se na to takhle: Čím lépe se člověk cítí ve společnosti opačného pohlaví a čím víc si dokáže vychutnat flirt a pocit blízkosti, tím snadněji se později dokáže spojit s tou pravou osobou.

Přistoupit k hledání partnera hravě znamená mimo jiné brát s humorem spousty podivností spojených se schůzkami naslepo. Pokud by vás totiž měly zástupy ješitných mužů a náročných žen přivádět k zoufalství, jen se zatvrdíte, což vám samotným na přitažlivosti nepřidá. Způsoby, kterými se lidé snaží ulovit partnera, a zůstat přitom v bezpečí, jsou mnohdy vážně bizarní, a je mnohem lepší se jim umět zasmát.
Můžete si užít, ale také se můžete mnohému naučit. Budete-li mít oči, uši a mysl otevřené, dozvíte se při každém setkání s možným kandidátem něco o sobě, o svých přáních a také o opačném pohlaví. To vám pak pomůže stále lépe si ujasňovat, co opravdu chcete, a na co si naopak potřebujete dát pozor. Ve výsledku úspěch vašeho budoucího vztahu do značné míry závisí na rozvaze, s jakou zvolíte partnera; takže čím víc o sobě a o ostatních v této fázi zjistíte, tím moudřejší rozhodnutí učiníte, a tím šťastnější vztah můžete očekávat.

Kdykoli se setkáte s někým, kdo se k vám nehodí, pokuste se přesně určit, co se vám na něm líbí, a co vám naopak vadí. Tento rozbor vám samotným pak pomůže lépe zformulovat, co vlastně u vysněného partnera hledáte. To pochopitelně neznamená, že máte všechno kritizovat a už vůbec ne, že máte dotyčnému vyprávět, co vám běží hlavou. Podobné otázky vám mají pomoci zřetelněji si uvědomovat, co považujete za opravdu důležité na cestě ke skutečnému štěstí.
Jak už jsem několikrát opakovala, spousta lidí si ve skutečnosti moc neuvědomuje, co ke štěstí potřebují, a slepě se řítí za mlhavými představami, které se ani neobtěžují nějak si ujasňovat. Budete-li se často setkávat s různými kandidáty, vytvoříte si neocenitelné příležitosti k tomu, abyste sami v sobě stále lépe chápali, co vlastně u svého potenciálního partnera hledáte kromě toho, že má dobře vypadat a být vždy dobře naladěný a milý.

Lidé, se kterými randíte, vám poskytnou také důležitou zpětnou vazbu, ke komu vás to vlastně táhne. Pokud například zjistíte, že neustále podvědomě odpovídáte na výzvy osamělých srdcí, která sdílejí jistý povahový rys, jenž dobře znáte, ale neradi se s ním setkáváte, je to jasný signál. Zřejmě vám stále hrozí nebezpečí, že můžete sklouznout ke starým neblahým schématům. V takovém případě si musíte slíbit, že se na tyto známky soustředíte, abyste je co nejdříve odhalili, varovali se jejich nositelů a zároveň se naučili přitahovat jiné typy lidí.

Dávat si schůzky naslepo bývá někdy citově velmi vyčerpávající, naučíte-li se však brát si z každého setkání cenné poučení, nebudete je prožívat jako ztrátu času. Naopak si z každé odnesete hlubší porozumění tomu, co vlastně čekáte od vztahu spřízněných duší. A čím jasnější porozumění máte, tím blíž se ocitáte osobě, která je vám souzena.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.