pátek 21. února 2014

Posilovat lidi znamená pomáhat jim uskutečňovat pozitivní změny v jejich vlastním životě

Posun vědomí je důležitým aspektem vaší služby světu. Vědomí lidí posouváte, když je posilujete. Lidé se mění, dojdou-li k novým vhledům a způsobům vnímání. Mění se, když někdo uvidí nejhlubší část jejich bytosti a s láskou se jich dotkne.
Opravdová služba přichází ve chvílích otevřenosti, lásky a překonání hranic mezi vámi a druhým člověkem. Přichází, když cítíte vzájemnou rovnocennost, rozpoznáte božství druhého člo­věka a jednáte způsobem, který ho nebo ji posiluje. Přichází, když se spojíte s vyšší silou a umožníte, aby k vám oběma vstoupilo skrze vaše spojení vyšší dobro. Spojíte se s vyšším já druhého člo­věka a oba dva z toho vycházíte obohaceni. V takových chvílích se stáváte učitelem i žákem.

Posilování se liší od dělání věcí za druhé. Jsou-li lidé hladoví, můžete je nakrmit a dočasně jim tak pomoci. Posílení však jsou, když je naučíte opatřit si jídlo, aby mohli jíst každý den. Jako léči­telé můžete lidi buď zbavit problémů, a nebo je můžete naučit, jak si své vlastní problémy mohou vyřešit sami. Posilovat zna­mená učit lidi dovednostem, které mohou využít, aby převzali vlastní život do svých rukou, a nezachraňovat je před jejich stále se opakujícími problémy. Posilovat druhé znamená spíše je milo­vat, než je zachraňovat. Ptejte se: „Jak to, co dělám, slouží dru­hému člověku, aby mohl být soběstačnější a nezávislejší?"

Když pomáháte lidem, třeba při hledání řešení jejich problémů, můžete dosáhnout různých výsledků. Někteří zůstanou i po vyřešení konkrétního problému stejní, jako byli, někteří pro­jdou ve svém životě celkovými pozitivními změnami. Pokud se změní, posunuli jste jejich vědomí a opravdově jim prospěli. Budou mít více možností a vyšší vizi sebe sama, čehož mohou využít a vytvořit si lepší život.
Abyste mohli posunout vědomí, musíte umět poznat, co a kde můžete opravdově měnit. Jde o umění poznat, jestli jsou lidé růstu otevření, a poskytnout jim pomoc, jen když jsou na ni připravení. Touto cestou získáte z vašeho kontaktu spoustu energie a čas strá­vený s daným člověkem přispěje k vašemu duchovnímu růstu.
Asi nechcete být neustále na křižáckém tažení a přesvědčovat lidi, že se musí změnit dřív, než jsou na to připravení. Křižácká výprava s cílem reformovat lidi nebo společnost povede pouze k rozdělování a zbytečně plýtvá vaší drahocennou energií. Raději lidem opravdově pomáhejte posunout jejich vědomí a prospějte jim v jejich životě trvale.

Možná si lámete hlavu, jak pomoci s akutními sociálními a ekologickými problémy světa. Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou můžete udělat, je pomoci lidem posunout se do vyššího vědomí. Na vyšších úrovních převezmou více zodpovědnosti za sebe sama, společnost i za životní prostředí. Až bude vyšší vědomí existovat u dostatečného množství lidí, budou nalezena i řešení vašich potíží.

Vědomí lze posunout jednoduše. Když jste s dětmi nebo s přá­teli, soustřeďte se na to, co můžete pro jejich posun vědomí vy­tvořit. Když potkáte lidi, myslete na to, jak jim můžete prospět, a nikoliv na to, co od nich můžete dostat. Scházíte-li se s přáteli, ptejte se, co můžete společně udělat pro uvolnění a expanzi kaž­dého z vás. Ptejte se: „Jak jim mohu svými slovy a činy posloužit?" Kdykoliv vycházíte ze svého srdce, mluvíte s lidmi s láskou a po­máháte jim rozpoznat jejich božství, posouváte jejich vědomí.

I když se setkáte s obchodním partnerem, ptejte se: „Co je vyšším smyslem tohoto jednání nebo telefonátu? Jak mohu při­spět k životu tohoto člověka? Jak může má práce, výrobek, rada nebo služba tohoto člověka posílit?" Pokud to budete dělat pravi­delně, posunete svá přátelství na vyšší úroveň a budete se vyvíjet rychleji. Začnete-li se soustředit na službu ostatním lidem, můžete se dočkat i mnoha báječných překvapení a dokonce obchodních úspěchů.

Jedna žena vymyslela k posílení svých přátel hry, které hráli, když se sešli. Chtěla, aby předstírali, že jsou o jeden rok starší a mluvili o všech úspěších, jichž za uplynulý rok dosáhli. Využila každé příležitosti, aby dostala z lidí jejich vyšší vizi, pomohla jim vyjádřit ji slovy a povzbuzovala je, aby ji zrealizovali. Její vlastní firma začala najednou také lépe prosperovat, aniž by se o to přímo snažila.

Vědomí malých dětí můžete posunout, spojíte-li se s jejich vyšším já, i kdyby to mělo být jen na moment. Představte si, jak vaše vyšší já kontaktuje to jejich a mentálně jim řekněte: „Vidím v tobě krásu a světlo. Uznávám tě, jako nádhernou bytost, kterou opravdu jsi." Děti obvykle na vaši tichou zprávu zareagují a vy jim pomůžete v jejich duchovním probouzení.

Můžete pomoci zvyšovat vibrační tón všech lidí, když si před­stavíte, jak vše, co děláte pro posílení nějakého člověka, jde dál, ke všem ostatním, kteří takovou pomoc potřebují. Když napří­klad pomáháte jednomu člověku, představte si, že pomáháte všem, kteří mají stejný problém. Když pomáháte svým dětem a milujete je, představte si, jak se vaše láska šíří dál, ke každému dítěti, které ji právě může potřebovat.

* * *

- z knihy Osobní síla skrze uvědomění, Sanaya Roman


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.