pátek 3. října 2014

O zranitelnosti

Odvážit se být zranitelní neznamená říct "Tak mě honem pojďte všichni zranit!" ale "Jsem ochotný/á se vzdát té tvrdé skořápky okolo mého srdce, kterou jsem si vytvořil/a ve snaze chránit se před bolestí a kvůli které nedokážu přijímat a cítit lásku ani radost." Být zranitelný neznamená být slabý. Právě naopak, ve zranitelnosti spočívá ohromná síla, která vám dává velkou vnitřní svobodu. A obdobně, uzavřené srdce vás neudělá silnými, ale jen nepřístupnými, necitlivými a nesvobodnými.

Odvážit se zůstat otevření vyžaduje odvahu a sílu, ale tu vy máte. Není třeba mít strach, že vás hned přiběhne někdo zranit, když si dovolíte otevřít se. Pokud se někdo takový objeví, můžete ho kdykoli usměrnit a poslat pryč, neumí-li k vám přistupovat s láskou a úctou. Jedině když otevřete své srdce dokořán, můžete být plně sami sebou a můžete poznat pravdu o svých oblastech v životě, na jejímž základě pak můžete začít uskutečňovat zdravé změny. Možná se bojíte odhalit to, co se skrývá pod povrchem a co chcete raději ponechat tak, jak to je. Možná vám ta tvrdá skořápka kolem vašeho srdce pomáhá k myšlenkovému klidu a dodává vám pocit, že na vás nikdo nemůže. Ale tato domnělá "ochrana" vznikla ze strachu, nikoli z lásky, a nijak vám nepomáhá. Možná necítíte tolik bolesti, když dojde ke zranění, ale také necítíte lásku ani štěstí, které si přitom přejete. Skutečná ochrana a pocit bezpečí spočívá ve vědomí, že nikdo a nic nad vámi nemá moc, pokud mu ji nedáte vy sami. A že i když se můžete setkat s něčím nebo někým nepříjemným, je ve vašich silách to k sobě nepřipustit a odmítnout to, popř. pokud vás něco přece jen zraní, můžete svou bolest uvolnit a zase propustit ze svého srdce ven. 

Držet své srdce uzavřené vás před ničím neochrání. Jen vám to zabrání v přijímání lásky, kterou tolik chcete. Pokud toužíte být milovaní a šťastní, pak je otevření srdce jedním ze základních kroků, které jsou k tomu třeba. Budete-li mít své srdce uzavřené ze strachu ze zranitelnosti, můžete být obklopeni sebevětším množstvím lásky a milujících lidí, ale milovaní se stejně cítit nebudete. Je to jen na vás. Přestaňte se bát a odkryjte své lidské nitro. Máte právo být sami sebou stejně jako všichni ostatní. Nebojte se být těmi svobodnými bytostmi, kterými jste a máte být!

* * *

(Poselství andělů, M.T.)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.