neděle 16. března 2014

Úskalí vztahů typu "Lepší než nic"

Při hledání spřízněné duše jsou velkou překážkou vztahy, které člověk uzavírá, protože mu připadá, že je pořád lepší něco než nic. V takovém vztahu člověk svého partnera sice nijak zvlášť nemiluje, ale aspoň se necítí tak sám.
Přestože toto uspořádání může být nakonec docela vyhovující, není "lepší než nic". Ve skutečnosti je horší než nic. Žijete-li s někým, kdo vás nemiluje celým srdcem a netouží po vás celou duší, žijete s permanentní rušičkou své sebedůvěry. A samozřejmě stejně "sloužíte" i svému protějšku.

Ve vztahu typu "lepší než nic" si partneři navzájem neustále vyměňují zprávy o tom, že nejsou dostatečně přitažliví a lásky hodní. A je jen otázkou času, kdy si tuto zprávu vezmou za svou, a skutečně se méně přitažlivými, méně lásky hodnými stanou. To je přirozeně horší než žít sám a trávit čas zkoumáním vlastního vnitřního bohatství a obohacujícím stykem s dobrými přáteli.

Mají-li se vyhnout vztahu "lepší než nic", musí si mnozí z nás svatosvatě slíbit, že zůstanou věrní svým nejhlubším přáním a budou hledat jen spřízněnou duši, se kterou budou moci štěstí a spokojenost sdílet na všech úrovních. Tak vysokého cíle mohou ovšem dosáhnout jen tehdy, vyvarují-li se vztahů s tím "druhým nejlepším".

Zůstávat raději sám než vstupovat do vztahů typu "lepší než nic" může být pro někoho hrozivá představa, podíváme se na ni proto později podrobně. Nechápejte mě ale špatně, nenabádám vás žít v celibátu, dokud nenajdete vysněného partnera. Právě naopak, umět si patřičně užít člověku prospívá, podporuje to radost ze života a v neposlední řadě i přitažlivost. Nicméně vytvářet si závazky k někomu, a přitom tajně pošilhávat po někom lepším znamená budovat si vážnou překážku na cestě za spřízněnou duší.
Jednak to není zrovna fér a jednat to pořádně škodí vašemu sebevědomí, protože tím někomu umožníte, aby se k vám choval s menší láskou, než s jakou si přejete. Pokud se zapletete s někým, kdo není vaše spřízněná duše, přiznejte to. A pokud dotyčná osoba souhlasí, můžete se stát přáteli a sdílet tolik intimity, kolik vám oběma bude příjemné.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.