středa 9. dubna 2014

Nekritizujte druhé, dívejte se na to dobré v nich

"Mnozí z vás, když najdete na druhých, na svých milovaných či přátelích nějakou odlišnost, s nimi začnete soupeřit a bojovat o moc, abyste to nějak vyřešili. Kdybyste však přijali, že druhý má svůj vlastní pohled na svět, a uvědomili si, že se zkrátka jen liší od toho vašeho, nemuseli byste dělat nic jiného než prostě milovat. Nepotřebujete přesvědčovat lidi, že máte pravdu, protože to vás jen vtáhne do boje o moc. A nemusíte se ani nechat přesvědčit, že pravdu mají oni. Být pozitivní neznamená být slepí. Znamená to ochotu vidět v druhých to dobré a odvrátit pozornost od toho, co je (podle vás) špatné nebo odlišné.

Čím více říkáte druhým, jaké mají chyby nebo co dělají špatně, tím nejistěji se cítí, a na základě této nejistoty vlastně dál vytváříte a prohlubujete právě ty problémy, na které jste se zaměřili. Všem lidem ve svém životě můžete říkat, jak jsou výborní, a pomáhat jim uvědomit si, jak moc rostou. Kdykoliv si stěžují na své potíže, můžete jim pomoci uvidět, v čem jim daná situace pomáhá, jaké pozitivní změny jim přináší a co se díky ní učí.

Když uvidíte krásu v druhých, budete-li jim říkat, co na nich milujete, a podporovat je, aby ze sebe mohli dát to nejlepší, začnou se problémy řešit samy, i když jste na jejich řešení přímo nepracovali. Čím více se u druhých soustředíte na jejich chyby nebo na problémy, které mezi sebou máte, tím více to půjde s vašimi vztahy z kopce. Někdy se říká, že lidé, kteří se poprvé setkají, mají na očích růžové brýle, protože na sobě vidí jen to dobré. Dávají si tak velký dar, protože tím, že věnují pozornost tomu dobrému, co v druhém vidí, si to navzájem pomáhají vytvořit."

* * *

- z knihy Žít s radostí, Sanaya Roman


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.