středa 9. dubna 2014

Vzorce oběti

Pokaždé, když jsme ublížení a neléčíme se, rozjíždí se vzorec oběti, v němž nepřebíráme žádnou zodpovědnost a nemáme žádnou sílu. Nyní máme výmluvu, proč nečelíme strachu ani svému životu - to nám rovněž pomáhá vyhýbat se smyslu vlastního života. Je typické, že v pozici oběti jsme nejpotřebnější: voláme o pomoc a dožadujeme se lásky, ale nebereme na vědomí, že náš život je ovládán tímto vzorcem. Vzorec oběti (viktimizace ve všech podobách) je plný pohřbených prvků, staré bolesti a skrytých plánů. Každý z nás usiluje v určité rovině o pomstu za dávná zranění.

Někteří z lidí, jimž se mstíme tak, že si sami ubližujeme, netuší, že se děje právě tohle. Podobně platí, že veškeré naše zármutky z dospělosti jsou založeny na pokusu pomstít se našim rodičům za to, jak mizerně s námi (podle našeho názoru) zacházeli, když jsme byli malí. Každý zármutek, jejž prožíváme coby dospělí, prohlašuje: "Protože jsi mi jako dítěti ublížil, protože jsi mě dost nemiloval, protože jsi mě nenaučil, co je to láska, tady to máš! A je to tvoje vina."

Jsme-li obětí, tato situace v sobě skrývá prvky agrese, ba dokonce násilí. Většinou se tato agresivita obrací vůči nám, abychom mohli zraňovat někoho jiného, ale může mít i násilný charakter. Můžeme tedy například upadnout do deprese či choroby, mít sebevražedné sklony, příliš hazardovat a přitahovat k sobě všelijaké ohavnosti, protože "jeho to pak bude zatraceně mrzet!". Nějakým způsobem na sebe zaútočíme anebo vytvoříme jakousi podobu emocionálního vydírání, abychom dali někomu na vědomí, jak zle nám ublížil nebo jak málo se o nás staral. V každé situaci související s viktimizací je v oběti samotné stejné množství agresivity jako v tom, kdo z ní oběť činí.

* * *

Podstata zármutku
Jako oběť se dožadujeme lásky a voláme o pomoc. Tohle je místo primární potřeby a rovněž místo útoku, útoku na vlastní osobu a výmluv týkajících se našeho života a jeho smyslu.

Podstata léčení
Klíč k tomu, jak se lze vymanit z jakékoliv situace související s viktimizací, spočívá v odpuštění: odpustíme jednak sobě, jednak ostatním.

Léčivý návrh
V každé situaci, kdy ses stal obětí, si představ, že se všechno odehrálo přesně tak, jak jsi chtěl. Proč? Jak ti to posloužilo? Co ti to umožnilo udělat? Co jsi v důsledku této události udělat nemusel?

Rozhodnutí pro léčbu
Jsem odhodlaný vzdát se všech situací v životě, které nějak souvisejí s viktimizací. Už je nebudu využívat k tomu, abych se ukrýval sám před sebou, před svým příslibem a smyslem svého života. Rozhodl jsem se oprostit od svých rozhodnutí souvisejících s viktimizací a dovolím, aby je nahradila inspirace a láska.

Léčivé cvičení
Vyber si pět situací, kdy ses cítil jako oběť. Použij následující otázky: pomohou ti uvědomit si skryté prvky a oprostit se od vzorce oběti.

Situace, kdy jsem byl obětí:_______________________
Od koho jsem vyžadoval lásku?____________________
Na kom jsem se mstil?___________________________

* * *

- z knihy Milovat z celého srdce, Chuck Spezzano

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.