neděle 4. května 2014

Tyrkys

Název: podle francouzského názvu Turecka, jelikož byl za křižáckých výprav dovážen přes Turecko do Evropy
Astrologie: znamení Ryb, Vodnáře, Blíženců a Střelce
Čakra: krční

Snad největší obliby se těšil tyrkys v tehdejší Osmanské říši. Dodnes je v Orientu považován za kámen štěstí. Aztékové, Egypťané a Tibeťané si jej velice cenili pro jeho magické účinky. Indiáni považuji tyrkys za strážce těla, který je dokáže ochránit před neštěstím a nehodami. V jižním Íránu platí jako amulet proti chudobě a předčasné nebo nepřirozené smrti. Mějme vždy na zřeteli, že zejména u tyrkysu existuje mnoho napodobenin, proto buďme i velmi opatrní při jeho koupi.

Duševní účinky
Tyrkys, symbol modrého nebe a moře, nekonečně průzračných výšek a hlubin, travní zelení zasnouben i s pevnou půdou země, byl již v dávnověku nesmírně ceněn jako svatý kámen. Symbolikou barev vybízí naši duši k čistotě citu, mysli a jednání. Má schopnost negativní pocity a vjemy rozptýlit, případně vstřebat dříve, než se uloží a usadí v našem vědomí. Vzácná kombinace jeho barev modré a zelené nás učí udržovat duchovní ideály ve zdravé rovnováze s životní energií Země, jinými slovy, nás učí žít s hlavou v oblacích a s pevnou půdou pod nohama. Dává nám moudrost nebe, vod a země, čímž nám pomáhá naše ideje a poznatky spolu s intuitivními vjemy integrovat do praktického života.
Podle tradice tyrkys vytváří svojí vibrací kolem našeho těla jisté silové pole, které nás chrání před zlými silami duchovního světa, jež se nás někdy pokoušejí ohrožovat. Ochraňuje nás i před černou magií a škodlivými vlivy prostředí, před zářením a spodními proudy. Avšak jeho nejvzácnější a nejpodivuhodnější předností je jeho barvoměna, která nás v předstihu varuje před osudovými ranami a změnami zdravotního stavu. V negativních případech jeho blankytně modrá barva zmatní a šedavě zezelená. Krátkým pobytem na slunci se mu potom jeho jasné barvy opět navrátí.

Zdravotní účinky
Pro svůj obsah mědi je tyrkys hojně využíván i při zánětlivých onemocněních krku, průdušek a plic, a při srdečních obtížích. Ve formě vody užívané vnitřně na lačný žaludek reguluje funkci žláz a podporuje činnost jater. Takto zbavuje náš organismus i jedů a látek, které svou přítomností blokují jeho obranný systém. Při zánětu dásní, paradentóze a bolesti zubů vodu kloktáme. Při poruchách řeči posiluje tyrkys naši schopnost jasně a konkrétně vyjádřit myšlenky a pocity. Psychické problémy a krize, které se někdy po čase projevují různými zdravotními problémy, jako je nadměrné pocení, křeče, neovladatelné pohyby, nenasytný hlad nebo bulimie, můžeme s jeho pomocí, jesliže ne okamžitě zcela vymýtit, tedy alespoň usměrnit do přijatelných mezí.

OČISTA: Tyrkys je choulostivý na prudkou změnu teplot, pot, oleje a kosmetiku. Proto ho raději nenosíme trvale přímo na těle a poctivě jej po každém použití čistíme ve vlažné vodě. Někdy se doporučuje nechat kámen prostě odpočinout. V tom případě ho uložíme do panenské půdy, kde po několika dnech opět nabude svou ztracenou sílu. Pro jeho citlivost jej nabíjíme z přímého dosahu slunečních paprsků. Na přímém slunci jen výjimečně, pokud ztratí svoji původní, svěží barvu.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.