čtvrtek 8. května 2014

Zbavuji se návyku, který vytvořil tuto potřebu

Pokud lpíte na některém návyku, zeptejte se sami sebe, zda a jak vám ještě slouží. Kdybyste jej už neměli, co by se stalo? Velmi často lidé řeknou: "Lépe by se mi žilo." Proč jste přesvědčeni, že si nezasloužíte lepší život?

Vytváříme si návyky a myšlenkové vzorce, protože nám nějak slouží. Je neuvěřitelné, kolik zdravotních potíží vzniká například jen proto, že chceme potrestat nebo milovat své rodiče. "Budu mít cukrovku jako můj tatínek, protože svého tatínka miluji."  V životních situacích, s nimiž se neumíme vyrovnat, často vytváříme negativitu. Nemusí to vždy probíhat na vědomé úrovni. Potřebujeme objevit myšlenkový vzorec, který je příčinou takového chování. Potřebujeme se zeptat sami sebe: "Co mě mrzí?" "Na koho se zlobím?" "Čemu se snažím vyhnout?" "Jak mi tohle pomůže?"
Nejsme-li však připraveni se něčeho vzdát - pevně lpíme na něčem, co už ve skutečnosti nepotřebujeme - pak ať usilujeme o změnu sebevíc, nebude to fungovat. Je až neuvěřitelné, jak v okamžiku, kdy jsme skutečně připraveni se něčeho vzdát, nám začíná pomáhat i ten zdánlivě nejméně důležitý detail.

* * *

- z knihy Myšlenky srdce, Louise L. Hay

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.