pátek 19. prosince 2014

7 poznání o vaší osobní síle

Mnozí z nás pohlížejí na moc a sílu jako na prostředek či zbraň, ale ve skutečnosti je moc stavem bytí, způsobem náhledu na věci, způsobem, kterým se stavíme sami k sobě ve světě, který pak podle toho určuje naše zážitky. Vnější svět může pouze odpovídat na způsob, kterým k sobě přistupujeme uvnitř. Pokud vystupujeme jako slabí, zlomení, zmatení nebo omámení, pak nám svět bude právě takto odpovídat. Pokud vystupujeme jako sebevědomí, laskaví, soucitní a milující, pak nám svět bude právě takto odpovídat.

Právě proto potřebujeme porozumět tomu, že nemusíme dělat vůbec nic pro to, abychom moc měli. Zde je pár překvapivých bodů, které vám pomohou se jí chopit:

1. Moc je vaším přirozeným právem
Na nejvyšší duchovní úrovni jste byli stvořeni k obrazu a podobnosti Stvořitele - ať už Stvořitelem nazýváte cokoli - zdroje života, zdroje všeho. Vy jste s tímto zdrojem jedno - stejným zdrojem, který tvoří stromy, tornáda, sluneční svit, oceány, hory, lidi. Máte tutéž kapacitu, totéž zděděné světlo a schopnost tvořit. To je vaše přirozené právo. Byli jste stvořeni mocní. Nikdo vám nemůže vaši moc vzít.

2. Jediná věc, která může vaši moc oslabit, je vaše víra v to, že ji nemáte
Opakujte si to. Každý den.

3. Zlaté hvězdičky vám vaši moc nepotvrdí
Ve svém životě se cítíme být bezmocní, protože jsme byli naprogramováni, podmiňováni a učeni tomu, abychom se zavděčovali druhým, abychom dělali to, co říkají druzí a to, co dělají druzí. Zde je můj klasický příběh: Když jsem chodila do školy, měli všude tabuli, na kterou, když jste udělali dobře svou práci, vám připnuli zlatou hvězdičku. Existovaly zlaté hvězdičky, stříbrné, zelené, modré a červené. Červené hvězdičky nebyly dobré. Ale aspoň jste dostali nějakou hvězdičku. Já vždy dostávala zelené hvězdičky: velká snaha, ale ne dokonalá. Potvrzovaly mi mé přesvědčení o tom, že nejsem dost dobrá, protože jsem nedokázala to, co dokázal někdo jiný. Nyní vím, že srovnávání se s druhými je aktem násilí vůči sobě samým, stejně jako žití podle očekávání druhých nebo ignorování svých skutečných pocitů. Toto jsou činy související s druhými lidmi. Tyto činy jsou všechny o vnějším potvrzení. Vy jste moc. Moc je vaším skutečným já.

4. Moc je návyk
Všechno, co jako lidé děláme, je návyk. Slyšela jsem, že stačí něco zopakovat 40krát, aby se z toho stal návyk. Většina z nás si vytvořila návyk být bezmocní: Neřekneme si o to nebo o to, nedovolíme si udělat nebo říct to a tamto. Místo toho si potřebujeme vytvořit návyk, který znovu posílí naši osobní moc. K tomu je částečně třeba denní duchovní cvičení. Pečujeme o své tělo. Pečujeme o svou mysl. Pečujeme ale o svou duši? Způsob, jehož prostřednictvím můžeme zůstat spojeni, vědomi si a v souladu s naší mocí, je zůstat spojeni, vědomi si a v souladu s naším zdrojem. To můžeme udělat prostřednictvím meditace, psaní deníku nebo tichosti. Potřebujeme si vyprazdňovat mysl tak často, jak to jen bude možné. Potřebujeme naslouchat tomu tichému, malému hlásku, který je uvnitř nás.

5. Moc je vám nejvíce k dispozici právě v těch nejtěžších časech
Když vaše letadlo ztroskotá a vy se proberete uprostřed pouště bez jídla a bez vody, nezáleží na tom, kolik máte peněz, jaké máte vzdělání nebo kolik máte přátel. Velká filozofka Whitney Houstonová, kterou miluji, zpívá píseň: Neznala jsem svou vlastní sílu. Ztroskotala jsem, zhroutila jsem se, ale zvládla jsem to. Nikdy jsem nepoznala svou vlastní sílu. Velmi často právě tehdy, když ztratíme věci, v nichž jsme svou sílu spatřovali - manželství, peníze, vzhled, jméno -, objevujeme svou moc.

6. Je v pořádku na svou moc zapomenout
My všichni budeme zažívat chvíle, kdy se naštveme, rozčílíme nebo se budeme bát - kdy si pomyslíme, že to prostě nedokážeme. Ale jak dlouho v tom setrváte? Jak dlouho budete dovolovat tomu kritickému hlasu ve své hlavě, aby vás odsuzoval za vaše volby? Jak dlouho budete setrvávat v konfliktu a zmatení? Budete naopak schopni soustředit svou pozornost na něco většího, rozsáhlejšího, lepšího, laskavějšího a mocnějšího? Vše je to jen o času na zotavení, který si dopřejete. Jak dlouho budete setrvávat ve své lidskosti, než vkročíte zpět do své božskosti? Schopnost vykonat tento povznes je znamením, že jste v kontaktu se svou silou.

7. S mocí přichází také šance pro skutečné spojení
Když se opravdu chopíte své moci, pak se každý okamžik stává příležitostí sdílet to, kým jste, s druhými lidmi. I když jsou negativní, nevyhýbejte se jim. Protože právě v tomto okamžiku k nim můžete promluvit novým způsobem, odpovědět jim se soucitem a láskou, zjistit, proč jsou takoví, nebo, pokud zraňují, odpovídat bez potřeby se bránit. Prostě říct: "Toto v mém prostoru nepřipustím. Toto není přijatelné vůči tomu, kým jsem." Naše zážitky v životě jsou takové, aby nám daly schopnost růst s vědomím své vlastní osobní síly. Naše volby jsou pak přirozenou podporou pro odhalování této síly.

- Iyanla Vanzant

* * *

zdroj: http://www.oprah.com/oprahs-lifeclass/Iyanla-Vanzant-What-You-Dont-Know-About-the-Power-Youve-Always-Had
překlad: Magda Techetová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.