pondělí 5. ledna 2015

Tajemství zdraví a spokojenosti lidí ve Vietnamu

"Jak se procházíme zemí Vietnamu, všímáme si, že zdejší lidé se zdají být neobvykle zdraví a zářící štěstím. Přesto podle amerických standardů žijí v chudobě a příšerné úrovni hygieny.
Jak nad tím dumám, přemýšlím, zda může jejich vitalita vycházet ze:

1. SPOLEČENSTVÍ: Rodiny a společenství pracují, nakupují i jedí lokálně a společně. (Na rozdíl od západní tradice, kdy lidé jezdí dlouhé vzdálenosti do práce, na nákupy nebo na jídlo... a kde rodiny takto zůstávají rozděleny.)

2. PŘÍRODNÍ STRAVY: Téměř všechno jejich jídlo je pěstěno na místě, je sezónní a přírodní. (Na rozdíl od praxe západního světa, kde se jí geneticky modifikované a pesticidy ošetřované produkty, konzumní umělé jídlo a jídlo z dovozu.)

3. PŘÍRODNÍ MEDICÍNY: Medicína tady ve Vietnamu se z většiny skládá z rostlin a bylin. (Když tu jeden člověk viděl vitamíny, které jsem si s sebou dovezla, byl trochu šokován... protože jejich medicína spočívá v jídle. Stále nám tu vykládají o tom, které byliny a jídla mají ty které účinky.)

4. FYZICKÉ AKTIVITY: Lidé zde k pohybu užívají chůzi, jezdí na kole a nebo na skútrech. Jen vzácně zde uvidíte auta nebo kamiony. A většina lidí, dokonce i ve velmi pokročilém věku, je fyzicky aktivní. (I když osobně miluji své auto, odděluje mě od prostředí, od přírody a ostatních lidí.)

Na obrázku je rodina u řeky Mekong. Matka očišťuje rybu, otec pere prádlo a syn umývá nádobí."

- Denise Linn


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.