úterý 9. června 2015

Zákon přitažlivosti a pomoc v domácnosti

Jerry: Poraďte nám, jak dosáhnout toho, aby se všichni členové rodiny ve vzájemné harmonii podíleli na chodu společné domácnosti i celkovém fungování rodiny a současně si uchovali osobní svobodu.

Abraham: Když hovoříte o povinnostech, většinou máte na mysli činnost. Samozřejmě souhlasíme s tím, že údržba a vedení domácnosti znamená množství věcí, které je zapotřebí vykonávat. Je nám taktéž jasné, že většina lidí považuje za normální, že pokud spolu žije pohromadě několik lidí, musí se domluvit na určitém režimu, kdo bude co dělat. Problém vzniká proto, že většinou ti, kteří povinnosti určují a rozdělují, nejsou sami v rovnováze - cítí se ukřivdění, že toho musí dělat nejvíc, nebo je rozčiluje, že se věci nedělají přesně podle jejich představ. A i když mluvíme o potřebě domácích prací, stejně je zapotřebí napřed dosáhnout osobního souladu. A to nás přivádí k dalšímu mylnému předpokladu:

Mylný předpoklad: Jestliže se budu dostatečně snažit nebo budu tvrdě pracovat, dosáhnu čehokoli.

Jestliže vám o něco jde, ale nejste přitom ve vibrační rovnováze, nenapraví to žádný čin na světě. Nejprve se musíte dostat do vibračního souladu s tím, co doopravdy chcete, a ne namísto toho dělat něco, co podle vás odstraní nebo vyřeší stávající problémy. Jinak vám bude zákon přitažlivosti přinášet stále nové problémy, jež bude zapotřebí řešit, a nikdy se jich nezbavíte. Jestliže se soustřeďujete na problémy, zákon přitažlivosti vám je bude přinášet tak rychle, že je nebudete stíhat řešit. Jestliže se soustřeďujete na nepořádek v domě, zákon přitažlivosti vám jej bude vršit v takové míře, že ho nebudete zvládat uklízet.

Jednoduše řečeno, síla, s jakou zákon přitažlivosti reaguje na vámi vysílané vibrace, je vždy větší než vaše schopnost vyvíjet činnost. Není jednoduše možné dostat se "odtud tam". Jediná možnost, jak vnést do svého života, do své domácnosti - nebo do svých vztahů - pořádek, je dosáhnout souladu energií. A potom to, co bylo dosud jen namáhavým bojem, začne plynout zdánlivě bez námahy. 

Musíte si přestat všímat nesplněných úkolů a neochoty jednotlivých členů rodiny, protože jinak se nikdy nedočkáte od druhých takové spolupráce, z níž byste všichni měli dobrý pocit. Přestaňte bojovat a soustřeďte se na konečný výsledek, o jaký vám jde.

Nejprve se dopracujte k pocitu příjemné domácnosti, kde vládne pořádek a spolupráce, a až potom můžete inspirovat ostatní k adekvátnímu chování. Lidé ve vašem životě vám vždy dávají přesně to, co očekáváte. Bez výjimky.

Mnozí lidé tvrdí, že jejich negativní očekávání vyplývá z toho, že kolem sebe vidí negativní chování, a ne naopak. "Neočekávala jsem, že můj syn bude odmítat vynášet smetí, dokud proti tomu nezačal hlasitě protestovat." Můžete se ocitnout v začarovaném kruhu a stále dokola vysvětlovat, že vaše negativní pocity vyplývají z negativního chování druhých. Ale pokud místo toho začnete ovládat své negativní pocity a začnete se zaměřovat na lepší myšlenky, které ve vás vyvolávají lepší pocity, zjistíte, že ať onen negativní jev začal jakkoli, vy jej dokážete změnit. Nemůžete ovládat vibrace nebo činy někoho jiného, zato však máte plnou moc nad svými vlastními myšlenkami, vibracemi a pocity, a tím i rozhodujete o tom, co si přitahujete.

* * *


- z knihy Klíč ke všem vztahům, Esther a Jerry Hicks

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.