pátek 14. srpna 2015

Děti nejsou řešením vztahových problémů

Jeden z nejtěžších úkolů je udržovat oboustranně uspokojivou rovnováhu vztahu od chvíle, kdy se na scéně objeví děti. Oba partneři totiž najednou čelí požadavkům, které nijak nemohli předvídat. "Proč nás nikdo neupozornil, jak je to šílené?" mohou se často ptát, zatímco pod palbou nových a nových požadavků zápasí o zachování duševního zdraví. 

Je úplně jedno, jak moc člověk své děti miluje, jakmile je jednou má, všechny potíže a napětí ve vztahu se výrazně zhorší, a to ve všech oblastech - finanční, citové, sexuální i zdravotní. Nedostatek spánku dostane rodiče pod tlak a ve většině rodin ukápne nejedna slza, než děti dorostou do věku, kdy nároky poněkud poleví. Manželství může být v tomto náročném období radostnou záležitostí jen tehdy, umí-li se spolu partneři dohodnout a účinně spolupracují. 

To vše neříkám proto, abych někoho odradila od touhy pořídit si děti, protože na druhé straně právě děti vám mohou dát tolik lásky a uspokojení, o jakém se vám ani nesní. Nicméně romantická představa, že dítě pomůže vyléčit nemocný vztah a znovu sblíží pár s problémy, je pravdě na hony vzdálená. Pravdou je totiž pravý opak. Je proto rozumné s dětmi počkat, dokud pár ve vývoji vztahu bezpečně nedorazí do fáze zralosti, kdy jsou už oba dostatečně připraveni na neuvěřitelný nápor radostí, stresu, lásky a obtíží, které mají před sebou. 

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.