pondělí 22. února 2016

Úplněk ve znamení Panny 22./23.2. 2016

Tento úplněk osvětluje v celé šíři události posledních pěti měsíců, jejich složitou tapisérii protkanou našimi životy, která mohla být dosud skryta. Život ve své často hektické zmatenosti nám někdy může připadat jako milion jednotlivých točících se talířů, které musíme udržet, a nebo jinak riskovat nespoutaný chaos, když přitom tyto jednotlivé části jsou pouze mnohými tvářemi Jednoho, který dává život naší bytosti. My všichni jsme jeden život, my všichni. Co se děje venku a okolo nás, se děje také uvnitř nás a skrze nás. Poznámka, že věci se nám dějí a že my na ně musíme odpovídat, je jen zkresleným odrazem bytí. Namísto toho je to o nás, kdo se dějí životu - v celé své slávě - a utváříme svět za pochodu.

Vůči poselství tohoto úplňku můžeme cítit velký odpor, neboť na nás klade velkou zodpovědnost, která nám může připadat jako obviňování, nedáme-li si pozor. Světlo toho úplňku osvětluje naši roli v každém okamžiku našich životů: tvořivou sílu, kterou vkládáme do každého dechu a každé události. Nevidí žádné oběti, žádný osud, žádný okamžik smůly nebo štěstěny, pouze nás samotné coby vichřice světla a temnoty, energie a entropie, akce a reakce, pohybu a klidu. Připomíná nám, že jsme tvořeni ze stejné podstaty jako hvězdy, z cihel vesmíru, zrozeni z nekonečna a věčnosti, nespoutané přítomnosti a posvátného zdroje. Žádá nás, abychom nechali jít tu úzkoprsou mysl, která nás uvězňuje v "já a ty", "dobrý a špatný", "ti, kterým je přáno, a ti, kterým není přáno", a nespočtech způsobů, jimiž omezujeme nesmírnou podívanou nekonečnosti na ovladatelnou rovnici k uchlácholení našeho strachu.

Je to úplněk výzvy, ale přináší také útěchu. Kterou z těchto tváří nám ukáže, bude záležet především na tom, na co se zaměříme. Pokud svým myslím a srdcím dovolíme, aby se nechaly pohltit myšlenkami a pocity ztráty, lítosti, zklamání nebo obviňování, můžeme mít nyní problémy a pocítíme, že život leží daleko za hranicemi naší kontroly a že jakákoli snaha pokračovat je ztracena v chaosu života, který je v nerovnováze. Avšak pokud svá srdce otevřeme chladivému dešti či hřejivému slunci, tomu jemnému pohybu ročních období, která nám ve své vlastní přirozenosti připomíná, jak následovat svou vlastní, dostane se nám podpory od samotné Matky Země. Neboť zatímco se žene prázdnotou bez otálení, je naším největším zdrojem síly a hraje zásadní roli ve vědomé evoluci, kterou vyžaduje i po nás.
 
Jakékoli stresy tohoto úplňku se velmi zlehčí, když se rozpomeneme na skutečnost, že jsme všichni dětmi vesmíru, zrozenými z této jedné štědré matky, která naplňuje každou naši potřebu. Všechny identity a osobnosti, aliance a opozice, se rozpustí v nicotu tváří v tvář tomuto vědění. Tento nádherný úplněk nám připomíná, že v samotné podstatě i daleko za ní jsme pouze silou přírody, tak jako přílivy a odlivy, vítr, horká láva nebo žhnoucí slunce. Ale lidským instinktem je krotit a ovládat, vykořisťovat a utlačovat. Děláme to sami sobě a jeden druhému, popíráme svou přirozenou moc, necháváme se ovládat emocemi, touhou, hněvem, láskou a strachem. Nejprve vše objektivizujeme, odpojujeme se od svého kolektivního dědictví, a pak soudíme a ovládáme, ať už jde o naše vlastní pocity, druhé lidi nebo Matku Přírodu. Nic není v bezpečí před využitím a zneužitím, když z toho čerpáme svou sílu. Tento úplněk v Panně nás urguje, abychom z tohoto trendu vystoupili a dívali se napřed sami do sebe, a teprve potom ven, abychom spatřili, jak jsme rozdělili a zbavili práv tolik projevů posvátného zdroje.

Toto jsou obtížné chvíle a my musíme najít nové a inovativní způsoby navigace v těchto rozbouřených vodách. Jsou to však také chvíle přerodu a obnovy, hluboké moudrosti, transformujících vhledů a nový potenciál života. Tento úplněk nám přichází připomenout, že nikdy nejsme sami, nikdy jsme nebyli odděleni od božského zdroje všeho a všude. Možná jsme tomu uvěřili, ale jen kvůli jednomu velkému mylnému způsobu vnímání, který bude vystaven velké výzvě ve světle tohoto úplňku v Panně.


- Sarah Varcas

* * *

zdroj: https://www.facebook.com/AstroAwakenings/photos/a.444155599002195.1073741828.441253605959061/960091034075313/?type=3&theater
překlad: Magda Techetová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.