středa 9. března 2016

Uzdravte sami sebe, uzdravte své vztahy (od Louise L. Hay)

Dnes si připomínám, že život mě miluje. Nechávám lásku, aby si mě našla v dokonalém okamžiku.

Milovat sebe samé je, jak věřím, tím nejdůležitějším, co pro sebe můžete udělat. Ve svých vztazích však lidé často věří, že se musejí změnit tak, aby se druhým líbili. Pokud jsou vaše přátelství či jiné vztahy zraňující nebo zničující, neznamená to, že je s vámi něco špatně. Neznamená to, že byste se potřebovali měnit, abyste je uspokojili. To vytváří pouze odpor a větší bolest. A pak, když už daná osoba není ve vašem životě, stále v sobě nesete tento odpor a bolest. Mí drazí, proč byste měli chtít setrvávat v takové bolesti? To, že v ní setrváváte, na situaci nic nezmění. Nepřinese vám to žádné štěstí. Jediný způsob, jak se uzdravit, je propustit tuto bolest. Právě tím pak léčíme i své vztahy s druhými.

Odpuštění je zázrak, který vás zbavuje minulé bolesti. Je to první krok v propouštění bolestivých vztahů. Musíte jim upřímně odpustit jejich činy a chování, nejen slovy, ale i citem. Chování lidí vychází z jejich vědomostí a chápání, kterému se naučili ve svých životech.

Ráda bych, abyste si dělali toto Deníkové cvičení, o němž věřím, že vám pomůže vyléčit váš vztah se sebou samými i vaše vztahy s druhými lidmi. Když sami se sebou zacházíte s láskou a romancí, druzí lidé si toho všimnou a budou k vám přistupovat stejnými způsoby. Přitahujete druh lásky, který projevujete sami sobě.

Zde je Deníkové cvičení:

  • Napište si do svého deníku své zážitky s láskou. Jakou část hrála láska ve vašem životě, když jste byli malí? Jak si vaši rodiče navzájem projevovali lásku? Jak ji projevovali vám? Byla láska schována za boji, obviňováním a nátlakem? Napište všechno o vašich objetích a vyznáních i o hádkách a odsudcích. Buďte k sobě upřímní.
  • Napište si 10 afirmací, v nichž si projevujete lásku. Říkejte si je před zrcadlem. Opakujte si je, až pojedete do práce. Berte si je s sebou v kapse. Pište si je i do deníku, kdykoli se k vám vloudí nějaká negativní myšlenka. 
  • Vypište si 10 věcí, které rádi děláte. Může to být cokoli. Možná si rádi lakujete nehty, chodíte na dlouhé procházky, berete psa na pláž, jíte oběd s přáteli, čtete knihy, vybarvujete či malujete nebo fotíte. Ať už je to cokoli, napište to tam. A teď zajistěte, abyste během dne udělali pět z nich. Pokuste se to dodržet alespoň třikrát týdně.
  • Napište o svých prožitcích. Jak často děláte to, co máte opravdu rádi? Berte si s sebou svůj deník, ať půjdete kamkoli, a přidávejte do svého seznamu další věci. Můžete zjistit, že jich je mnohem více, než jste si mysleli. 

Toto je skvělý způsob, jak léčit vztahy. Když hýčkáte sami sebe a přestanete hledat lásku někde jinde, najdete nakonec lásku úplně všude. Miluji vás, mí drazí.

Afirmujme si: 
"Čím méně miluji sám/sama sebe, tím těžší je i pro druhé mě milovat. Čím více sám/sama sebe miluji, tím snazší je i pro druhé mě milovat - a tím snazší je pro mě uvědomit si, jak moc jsem milován/a."

S láskou,

Louise L. Hay

* * *

zdroj: Louise Hay Newsletter
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.