pátek 29. dubna 2016

O životě ve strachu

"Žijete-li ve strachu, není to skutečný, plný život. Každá myšlenka, která vám projde hlavou, buď posílí váš strach, nebo dá povyrůst vaší lásce. Láska plodí další lásku, šíří se a mohutní. Strach, zvláště ten skrývaný, rodí jen další strach. Strachu přibývá rovněž s každým skutkem, který byl strachem vyvolán.
Skutečnou svobodu získáme, obujeme-li se do věcí, které nás děsí nejvíc. Odhodlejte se k odvážnému skoku a zjistíte, že jste život neztratili, ale našli. Žít takzvaně bezpečným životem, kdy bereme ohledy na všechny své strachy, obavy a úzkosti, to je někdy to nejnebezpečnější, co můžeme udělat. Nedovolte, aby se strach stal trvalou součástí vašeho života: zbavit se strachu, nebo alespoň žít strachu navzdory, vás překvapivě a paradoxně vrátí do bezpečí. Naučíte se milovat bez váhání, hovořit bez zbytečné opatrnosti a mít starost o druhé, aniž byste zároveň cítili potřebu stále se před nimi chránit.
Jakmile své strachy necháme za sebou, najdeme nový život. Zbavíme-li se strachu, zaujme jeho místo láska. Řečeno slovy Helen Kellerové: 'Život je buďto smělým dobrodružstvím, nebo není vůbec.' Pokud úspěšně zvládneme tuto lekci strachu, povedeme báječný život plný zázraků. Bude to život, který překoná všechny naše sny; život, v němž nebude strach."

* * *

- z knihy Lekce života, Elizabeth Kübler-Rossová a David Kessler

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.