pátek 22. dubna 2016

Úplněk ve znamení Štíra 21.-22.4. 2016

Zatímco jsou Venuše, Uran a Eris v konjunkci v Beranu, tento úplněk nám připomíná sílu lásky uprostřed temnoty a její velkou roli v těchto časech změn. Tradiční náboženská učení a přesvědčení jsou tímto úplňkem vystaveny výzvě. Může být velmi jednoduché prohlašovat odpuštění a přitom to jen zmála dodržovat, nebo vyznávat lásku a přitom se odvracet v tajnostech. Se Saturnem ve Střelci jsme vázáni k tomu žít podle toho, co vyznáváme, a ne jen slovně vyhlašovat duchovní moudrosti, zatímco žijeme jen nějakou jejich zředěnou verzi! Jestliže opravdu věříme, že láska je tím, co nás vyvede ze strachu, oddělenosti a konfliktů, pak touto láskou musíme být, a ne ji pouze neupřímně vychvalovat.

Což nás přivádí k otázkám o povaze lásky. Co to opravdu je? A proč je to v našem světě dnes tak důležité? Může se zdát zvláštní se na to ptát. Jistěže je láska nezbytná pro život ve světě plném konfliktů! Ale jak otevřeme svá srdce obchodníkům s válkami a těm, kdo přinášejí utrpení, nerovnost a útlak ke zničení sebe samých? Je snadné milovat trpící, bojovat pro dobrý důvod, ale jak milovat v první řadě ty, kvůli kterým je tento boj nutný? A co je ze všeho nejdůležitější, jak milovat sami sebe, když tak blízce známe své vlastní chyby a selhání? Mnohá náboženství potlačují takové diskuze ze strachu, že by musela připustit, že nevíme, co láska opravdu je, a i když víme, co to je, máme problém ji ztělesnit! Je snadné říct 'Miluji tě', když je všechno úžasné, ale když narážíme na odpor, co pak vůbec znamená milovat a jak pak vůbec milujeme? 

Tento úplněk vynáší na povrch tyto otázky, nikoli aby nám poskytl přesvědčivé odpovědi, ale aby zdůraznil složitost života v tomto světě na pomezí. Ve světě, kde náboženská a duchovní učení jsou využívána jako zbraně k souzení druhých, jejich obniňování a ničeni (často ve jménu lásky)... Ve světě, kde se odlišnost a rozdíly staly důvodem ke strachu a odmítání namísto zkoumání a spojení. Ve světle tohoto úplňku jsme v první řadě žádáni, abychom se podívali na své vlastní emoční zdraví, neboť láska začíná doma, námi a našimi pocity vůči sobě samým. Když sklouzáváme do své vlastní vnitřní bolesti, je pak ještě těžší rozpoznat a přijmout bolest druhých. Můžeme vinit násilí válek a útlak chudoby. Můžeme bojovat za osvobození těch, kdo žijí v poutech. Ale pokud tak činíme, když přitom sami opakovaně emocionálně zraňujeme sebe samé - souzením a osočováním vlastní bolesti, popíráním své zranitelnosti nebo jednoduše odmítáním přiznat si svůj smutek, hněv či strach, který v sobě nosíme - pak nás tento nesoulad v našich životech v dlouhodobém hledisku doběhne. Toto vnitřní násilí skryté před světem, ale přitom silně zničující, je v kořenech všeho, co dnes potřebuje léčení. Když si neuvědomíme toto spojení s našimi vlastními životy, pak nic z toho, co uděláme 'tam venku', nebude mít žádný dlouhodobý efekt.

Tento úplněk nám připomíná, že láska je opravující síla, která navrací věci zpět do rovnováhy. Jako taková nemusí být vždy růžová, třpytivá a načechraná, jak si myslíme! Může vyžadovat velkou moc k tomu, aby navrátila věci zpět do harmonie. Láska může přijít i se silou hurikánu, který smete všechny překážky pod vlastní nadvládou. Může nás roztříštit na kusy, aby nás mohla učinit celistvými, neboť jen tehdy se dokáže dostat k těm místům, která jsme se tolik snažili chránit dokonce i před svým vlastním vnitřním zrakem.

Ve světle tohoto úplňku jsme zváni k přijetí své vlastní temnoty a k uvědomění si, že tato temnota není žádným osobním selháním nebo důvodem k hanbě, ale že je naší kolektivní zkušeností, v níž všichni hrajeme svou roli. Každý cítí strach, hněv nebo pocity hanby, když nastanou podmínky, které je vyvolají. My všichni máme podíl na našem stinném já, stejně jako v sobě všichni neseme lásku, která tento svět neustále znovu utváří. Je v pořádku toto všechno v sobě mít. Je to to, kým jsme. Klíčem je přijetí této skutečnosti a uznání těch věcí, které jsme uznat nechtěli: svého hněvu, nenávisti, deprese, úzkosti. Jsou to lidské prožitky, které nás vzájemně spojují; nemají sloužit k tomu, abychom si vybudovávali ještě vyšší zdi na udržení si odstupu od druhých.

A tak, pokud potřebujete v čase tohoto úplňku podporu, vyhledejte ji. Pokud vidíte někoho, kdo má problém udržet se pohromadě, dejte mu na vědomí, že i zhroucení se může být v pořádku. Emoce jsou mocné, je to úžasná síla, která nás přepadá i úplně odnikud! Ale všechny jsou námi, naším vnitřním světem, naší bouří. K poznání této bouře a ke sledování jejího kurzu je zapotřebí čestnost, otevřenost a láskyplné přijetí všeho, čím jsme. Čím více dokážeme přijímat své vnitřní bouře, tím lépe budeme schopni zvládat ty vnější. Tento úplněk osvětluje naši potřebu obojího, i naši sílu autentické lásky, která nám odkryje léčivou cestu přímo před námi. Nemusí to vypadat jako láska z pohádky, ale rozhodně zažijeme kouzla!

- Sarah Varcas

* * *

zdroj: https://www.facebook.com/AstroAwakenings/posts/1002092556541827:0
překlad: Magda Techetová 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.