čtvrtek 6. října 2016

Zpomalte

"Přírodní cykly nás učí trpělivosti. Nelze uspíšit první jarní pupeny. Rozvinou se do květů a vykvetou, až když je ten pravý čas, a ani o chvíli dříve. Proto nemá smysl snažit se předbíhat dobu.
Když přijmete každé období svého života takové, jaké je, můžete si naplno vychutnat život za svobodna stejně jako rodičovství nebo období na vrcholu kariéry. Je dobré brát věci tak, jak přicházejí, a přestat nutit život, aby byl v souladu s vaším harmonogramem.
Když skáčete z minulosti do budoucnosti a přítomnosti, z přítomnosti do minulosti a zase zpět, ocitnete se v časové tísni. Pak všechno, co máte udělat, trvá celou věčnost, jelikož celé hodiny promrháte obavami, ventilováním hněvu, otálením a sněním o tom, jak by to mohlo být, místo abyste setrvali v přítomnosti a uskutečnili to. Máte pocit, že se čas zrychluje a zkracuje. Čím více budete tvrdit, že na něco nemáte čas, tím méně ho budete mít i doopravdy.
Zpomalte čas a jasně uvidíte, že se z této tísně nejlépe dostanete tím, že polevíte a stanovíte si priority, a pak uděláte něco praktického a jednoduchého. Dělání více věcí najednou je skvělá věc, ale ne tehdy, když se stane závislostí a vy chcete posílat SMS zprávy během řízení nebo dělat jiný podobný nesmysl. Když příliš spěcháte, nemáte čas být plně přítomni v žádné roli, a přistanete znovu v citově náročných krajinách. Ignorujete všechny červené vlajky s nápisem "Tato osoba není na dobré cestě", protože chcete mermomocí všechno stihnout - a jejda, to, co jste považovali za luxus a neměli jste čas se tím zabývat, si nakonec vezme nejvíce vašeho času a energie."

* * *

 - z knihy Kouzelná mapa, Colette Baron-Reid

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.