pondělí 22. října 2018

Poselství andělů o virtuální frustraci

"Jako vaši andělé často vídáme, kolik z vás je ve svém životě frustrovaných a nešťastných jen proto, že sledujete příspěvky svých přátel a známých na sociálních médiích a vědomě či nevědomě porovnáváte svůj život s tím jejich. To, co lidé sdílejí na svých osobních profilech či stránkách, vám však nikdy neposkytne celistvý ani objektivní obraz o tom, jak tito lidé doopravdy žijí. Jen málokdo s ostatními sdílí VŠECHNO. Obvykle lidé vybírají pouze své úspěchy, šťastné okamžiky a příspěvky, které určitým způsobem prezentují jejich názory a postoje, ale nikdy v tom není obsaženo všechno, co prožívají. Srovnávat svůj život s obsahem něčího profilu je nesmyslné. Přesto se mnozí z vás cítí špatně, když sledují, jak ostatním se daří a vám ne. Jak se ostatní vdávají a žení, zatímco vy jste celé roky sami. Jak druzí zakládají své šťastné idylické rodiny, o které vy stále jenom sníte, nebo jedou na další exotickou dovolenou, kterou si spolu všichni báječně užívají, a jak konečně dostavěli svůj dům, zatímco vy máte stěží na nájem průměrného bytu. Toto všechno, ať už si to uvědomujete nebo ne, na vás denně tlačí ze všech stran, jakmile se připojíte na sociální média.

Rádi bychom vám poradili: dejte si čas od času delší přestávku od svých internetových profilů i profilů druhých. Omezte alespoň na nějaký čas svůj elektronický kontakt na nezbytné minimum, a to mimo dosah sociálních sítí (např. přes e-mail). Spočiňte na nějakou dobu sami ve své vlastní společnosti. Vyjděte si do přírody. Zajděte si na dobrou kávu - bez připojení mobilu k wi-fi síti. Pokud si chcete u kávy něco číst, vezměte si knížku. Přivoňte si k jejímu papíru. Vychutnejte si svou kávu. Běžte do divadla nebo na koncert. Nebo zůstaňte doma, rozsviťte si vonnou svíčku a relaxujte v teple svého domova. Jednoduše - ŽIJTE!
Je nám líto, když vidíme, kolik lidí se trápí a strádá jen proto, že celé dny a noci tráví na internetu a prohlížejí si profily druhých lidí, a pak se cítí mizerně, protože jejich život zdaleka neodpovídá všem těm dokonalým a idylickým životům, které jsou očividně přány všem ostatním. Vaše doba oplývá úžasnými technologickými prostředky, ale jsou to PROSTŘEDKY, NÁSTROJE. Mají vám sloužit, ne vám vládnout. A přesto je tolik z vás ovládáno svými mobily a počítači. Internet i všechny ostatní podobné nástroje vám samozřejmě poskytují mnoho úžasných možností a mají pro vás velký přínos - současně s tím však daly vznik mnoha rizikům a následkům, které se promítají do společnosti.

Žádný online kamarád vám nenahradí fyzické objetí blízkého člověka. Žádný vtipný příspěvek sdílený ve skupině vám nenahradí fyzické posezení s přáteli a společný hlasitý smích. Vaše fyzické smysly potřebují vnímat, že žijete. Virtuální svět vám nenahradí ten fyzický. Přestože máte pocit, že jste ve virtuálním světě mnohé zažili, v tom fyzickém jste pouze proseděli dlouhé hodiny shrbení u své elektroniky. Přestože vám může internet dobře sloužit, neměl by prosakovat do celého vašeho života, natož ho začít nahrazovat.

Udělejte si seznam toho, k čemu všemu je vám virtuální svět užitečný. Vypište si, k jakým konstruktivním účelům ho opravdu potřebujete využívat a v čem vám pomáhá. Mohou to být kontakty s přáteli z daleka, s nimiž byste jinak kontakt neměli; rozhovory s přáteli, s nimiž se právě nemůžete vidět; pracovní či studijní skupiny, které vám usnadňují předávat si aktuální informace; kreativní stránky, na nichž můžete dávat prostor své tvořivosti a inspirovat druhé; stránky, jež vás samotné inspirují a motivují k pozitivním změnám, apod. To jsou dobré a praktické účely. Avšak všechen ostatní čas, který ve virtuálním světě trávíte, vám radíme omezit na minimum. I když si to možná neuvědomujete, jsou to i celé hodiny denně, které trávíte bezcílným prohlížením sociálních médií a stránek, aniž by vám to k čemukoli posloužilo. Tento čas byste mohli věnovat potřebné péči o své tělo a duši - všem aktivitám, které ve vás podporují pocit skutečného života. Navíc, permanentní sledování profilů druhých ve vás vyvolává dojem, že váš vlastní život stagnuje, zatímco ten jejich se úspěšně posouvá; že vy sami jako byste neexistovali.

Odpoutejte se tedy od internetu a dělejte vše, co ve vás znovu probudí radost ze života. Co odvede jinam pozornost vaší mysli, která se snaží mít neustále pod kontrolou, co kdo kdy dělá. Valnou většinu informací, kterými si takto zaplňujete hlavu, vůbec nepotřebujete. Je to zbytečný balast, který zabírá váš drahocenný čas a kapacitu vaší mysli, jež by jinak mohla posloužit k mnoha jiným, užitečným věcem. 

Na sociálních médiích a internetu vzniká snadno závislost, protože pro vás představují snadný únik před sebou samými - tak jako jakákoli jiná závislost (útěk k jídlu, cigaretám, alkoholu, nakupování, neustálé rozptylování se společností jiných lidí, aj.) Když nejste sami se sebou pravidelně v kontaktu, protože veškeré volné chvíle kontrolujete své telefony a profily, vaše duše trpí. Vaše tělo přirozeně také, protože to odráží do velké míry vaši duši. Každý člověk přirozeně potřebuje trávit čas i sám se sebou a se svými blízkými, kvalitně odpočívat, vyživovat se dobře fyzicky, emočně i mentálně, přemítat, rozmýšlet se nad dalšími kroky ve svém životě a pracovat sám na sobě. Každý člověk má také své poslání a vlastnosti, jimiž může velkým dílem pomáhat druhým a světu. Místo toho se však často u mnohých z vás ztrácí váš drahocenný čas i energie ve víru bezvýznamných statusů, fotek a videí, jimiž zaplňujete každé prázdné místo ve svém rozvrhu a na sebe samé ani na kvalitně strávený čas vám už nezbývá žádný prostor.

Vraťte se prosím sami k sobě. Věnujte se svému vlastnímu životu. Nesrovnávejte ho s životy jiných, natož s tím, co si vyselektovali jako hodné prezentace na internetu. Navraťte se ke svému skutečnému žití. Prožívejte plně své okamžiky. Odolejte pokušení hned je sdílet na svých profilech, aby to viděli ostatní. Uvědomte si, jak moc jste závislí na svém prezentování se a posílání všeho na internet. Dělte se s druhými opravdu jen o to, co jim skutečně chcete sdělit. Vymezte svému virtuálnímu životu zdravé hranice. Zvolte si v rámci dne či týdne konkrétní časový úsek, během kterého budete moci brouzdat internetem, jak je vám libo, ale tento limit dodržujte. Nedovolte, aby vás ovládla závislost na neustálém rozptylování své pozornosti. 

Najednou budete mít mnoho volných chvil sami na sebe a na činnosti, kterým jste se nestíhali věnovat kvůli svému online vytížení. Budete mít jasnější a soustředěnější mysl, díky které najednou začnete přicházet na možná řešení problémů, před nimiž jste dosud jen utíkali na internet. Budete klidnější a nebudete si dělat zbytečné starosti kvůli tomu, co sdílejí druzí na svých profilech. Budete si více vědomi sebe samých. Využívejte tedy virtuální svět opravdu jen k účelům, které jsou smysluplné, a bezcílné prohlížení omezte na minimum. Přestaňte sledovat druhé a začněte si všímat sami sebe. Přestaňte srovnávat vaše životy a začněte žít ten svůj. Na rozdíl od vašeho profilu na internetu má totiž váš život obrovskou hodnotu."

* * *

- Poselství andělů, Magda Techetová


Chcete-li podpořit mou činnost finančním příspěvkem, s láskou a vděčností ho uvítám ♥

* * *
Číslo účtu: 2000715953/2010
IBAN: CZ9320100000002000715953
SWIFT/BIC: FIOBCZPPXXX

* * *

Srdečně děkuji za jakoukoli formu podpory, včetně přeposlání textu dalším lidem, kterým by mohl pomoci :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.