středa 15. května 2019

Ametyst

Název: podle řeckého methy - medovina, která byla tehdy oblíbeným opojným nápojem, proto slovo amethy můžeme přeložit jako neopojný, neboť staří Řekové věřili v jeho protiomamnou moc.
Astrologie: podle Babyloňanů patří do znamení Skopce, podle starověkých Řeků do znamení Kozoroha a podle jiných pramenů i do znamení Ryb, Střelce a Panny.
Čakra: temene a podle potřeby všech ostatních čaker.

* * *

Ametyst je svou fialovou barvou nejoblíbenější odrůdou křemene. Aristoteles ho doporučoval jako zaručeně účinný prostředek proti opilosti, a proto byl tehdy i často nošen jako amulet. Později platil jako kámen cudnosti a zdrženlivosti. Ve středověku byl velmi oblíben církevními hodnostáři. V biskupském prstenu manifestoval oduševnění a vnitřní čistotu.
Ametyst je především kámen duchovní čistoty a meditace. Podle čakra-nauky náleží do nejvyššího centra energie, do centra temene. Vše pozemské, vyjádřené v jeho fialové barvě červení, ohněm smyslu a životodárné síly, prostupuje modří duchovního života. Takto se stává kámen mostem mezi Zemí a Nebem, mezi duší a duchovnem. Svou harmonickou září současně uvádí do rovnováhy i v nižší rovině naši mysl a cit.

Ametyst je také symbolem proměny, reprezentuje proces alchymie a otvírá mnohá tajemství života, aniž bychom jim mohli pouhým rozumem porozumět. Osvětluje nám denní vize a noční sny, prosvětluje pohled do budoucna i na druhou stranu života.
Ametyst je i kámen inspirace, obohacuje naši meditaci nadosobní láskou, podporuje v nás obětavost a nezištnost, touhu pomáhat bližním. V našem křesťanském světě je ametyst symbolem vnitřní čistoty, cudnosti, pokory a sebeobětování. Odvrací nás od materiálního světa k vyšším duchovním formám života, umožňuje nám již nyní přístup k jiným dimenzím bytí. Udržuje nás v bdělosti a koncentraci, pomáhá nám duchovně zpracovávat niterné zážitky a vjemy.

Ametyst je kámen inspirace i v nižší poloze, v rovině duševní. Otvírá náš myšlenkový svět novým idejím, tvořivé inspiraci a intuici, vnáší světlo do nejasných problémů, které nám brání ve vývoji. Ametyst je také kámen očisty. Jeho energie v nás probouzí vůli, odhodlání a odvahu s lehkým srdcem a myslí opustit staré návyky, představy a emoce a nahradit je lepšími. Ametyst potírá hněv, zběsilost, strach a veškeré negativní vlastnosti a sklony, které nás zatěžují, a naopak v nás probouzí dobrotu a láskyplnou moudrost. Posiluje naši lásku k bližním a vnáší světlo do mezilidských vztahů. Harmonickým sjednocením protikladných energií, červené a modré, přináší rovněž stabilitu a rovnováhu do vztahu muže a ženy, do jejich soužití a harmonizuje tak jejich milostný život.

V centru hrdla nalezneme s pomocí ametystu správná slova k modlitbám v rozjímání. V centru srdce vnáší lásku do našeho citového života. Zažehnává obavy z budoucího, strach ze smrti a pomáhá nám v nekonečné Boží lásce nalézt oázu bezpečí a vnitřní klid. Učí nás víře a důvěřivosti v Boží sílu a spravedlnost. Dává nám pocit jistoty a záruku, že to, co se nám někdy jeví jako nesmyslné a beznadějné, má vyšší smysl a obrátí se k lepšímu.
Ametyst působí především proti bolestem všeho druhu ve fyzické, citové i duševní oblasti. Mírní žal, přináší útěchu a hluboký spánek. Ovlivňuje zejména poruchy způsobené duševním přepětím, stresem a nezpracovanými negativními zážitky, které zůstaly hluboko v podvědomí. Proto je odnepaměti doporučován proti neurózám všeho druhu, hysterii a halucinacím. V sakrálním centru si s jeho pomocí odvykáme závislosti na alkoholu, drogách a medikamentech. Nejznámější a nejobvyklejší použití ametystu je bezesporu při bolestech hlavy a migréně. V takových případech přikládáme kámen na třetí oko, nebo si jím masírujeme čelo, spánky a zátylek, podle toho, kde cítíme bolest nejsilněji. Dále zvyšuje nízký krevní tlak, pomáhá při cukrovce a poruchách koordinace. U dětí tiší zlostné chování, záchvaty vzteku a výbuchy hysterie. Méně známý je vliv ametystu při léčení nemocí krve a ve formě ametystové vody v potírání vředovitosti a vyrážek pleti. Vnitřním užíváním voda čistí cévy, posiluje funkci slinivky břišní a látkovou výměnu.

Pro očistu a ozdravení bytových prostor se doporučují, společně s křišťálem a růženínem, větší ametystové geody, v nichž můžeme současně čistit, nabíjet a přechovávat i ostatní kameny.

OČISTA: Po, nebo před každým použitím pravidelně kámen čistíme pod vlažnou proudící vodou nebo v misce společné s křišťálem. Jelikož ametyst z určitých nalezišť, např. brazilských, ztrácí na slunci barvu, bledne, nabíjíme jej raději ve stínu, z dosahu přímého slunce.

* * *

- z knihy Skrytá moc drahých kamenů, Josef Pavel Kreperát


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.