středa 29. prosince 2021

Novoroční předsevzetí pro truchlící

Vstup do nového roku může být velmi bolestný, když právě truchlíme pro ztrátu někoho blízkého. Když vstupujeme do nového roku bez těch, které jsme milovali, naše bolest se ještě zesiluje. Navíc nás ze všech stran zahlcuje tlak okolí, které od nás očekává nová rozhodnutí, předsevzetí a seberozvoj.

Vstupte do nového roku se soucitem k sobě samým. Vím, že se to snáze říká než dělá. Chci se proto s vámi podělit o novoroční předsevzetí pro případ, že truchlíte. Vyberte si ta, která k vám promlouvají, nebo si vytvořte nějaké své vlastní.

* * *

DEJTE PROSTOR SVÝM POCITŮM
Truchlení je přirozený proces. Váš žal vás sám navede tam, kam budete potřebovat. Dovolte si cítit své pocity, aniž byste se je snažili ovládat nebo se jim bránit. 

ODPOČÍVEJTE, KDYŽ JSTE UNAVENÍ
Žal je vyčerpávající. Dopřejte si tedy čas a prostor, který potřebujete, abyste se mohli v klidu věnovat péči o své tělo i duši. 

DEJTE SI SVOLENÍ ŘÍCT "NE"
"Ne" je celá věta. Nemusíte ji nikomu vysvětlovat. Rozhodněte se pobývat s lidmi, se kterými opravdu chcete být. Věnujte se činnostem, které opravdu cítíte jako ty pravé. 

DEJTE SI SVOLENÍ ŘÍCT "ANO"
Řekněte "Ano" péči o sebe. Řekněte "Ano" svému srdci a naslouchejte mu. 

PŘIPOJTE SE KE KOMUNITĚ, KTERÁ CHÁPE VÁŠ ŽAL
My všichni potřebujeme být viděni a pobývat s lidmi, kteří nám rozumí. Vyhledejte tedy ty, kdo budou rozumět vám i vašemu žalu. Projevit své pocity a podělit se o svůj prožitek s ostatními může být velmi nápomocný a transformativní.

NEBOJTE SE BÝT ZVĚDAVÍ
Dovolte si zkusit něco nového nebo vyzkoušet nový přístup. Je něco, co vás vždycky zajímalo, ale čekali jste, než to vyzkoušíte? Dovolte si vystoupit ze svých zvyků. Dejte si kávu se sousedkou, navštivte jiný park, nebo se něco nového naučte. 

DOPŘEJTE SI POHYB
Žal se usazuje v našich tělech. Abyste se se svým tělem navázali opět kontakt, trochu se hýbejte. Projděte se, zatančete si, běžte si zaplavat nebo se protáhněte. Spojíte se tak opět se svým tělem i duší, i kdyby to měla být jen na chvilku každý den.

POBÝVEJTE V PŘÍRODĚ
Když truchlíme, jsme uvězněni v naší hlavě. Přírodě je nám mocnou připomínkou světa kolem nás. Byli jsme stvořeni se schopností zvládnout svůj žal, stejně jako moře zvládá příliv i odliv, stejně jako stromy vědí, jak se natahovat ke slunci, stejně jako veverky vědí, jak si uchovat zásoby na zimu. Dejte si tento dar a pobývejte v přírodě. Dovolte větru dotknout se vaší tváře, naslouchejte zvukům moře či zpěvu ptáků, obdivujte pevnost hor nebo si zasaďte rostlinku na svém okně.

DÝCHEJTE
Často lidem připomínám, aby prostě dny nechali plynout. Kdykoli lidé prožívají silné emoce a pláčou nebo se hodně zlobí, připomínám jim, aby zhluboka dýchali. Vdechujte přijetí a mír, vydechujte očekávání a problémy. Obnovte spojení, které máte sami se sebou.

* * *

Nechť je váš nový rok plný míru.

- David Kessler

* * *

zdroj: David Kessler, Newsletter
překlad: Magda Techetová




Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.