sobota 19. října 2013

10 tipů, jak si méně stěžovat a být šťastnější

"Namísto stěžování si, že je růžový keř plný trnů, buďte šťastní za to, že ten trnitý keř má růže."
(Přísloví)

My všichni si stěžujeme. I když můžete argumentovat tím, že jste tou nejšťastnější osobou na světě, stejně si někdy stěžujete. Někdy si stěžujeme, aniž bychom si toho vůbec všimli, ale zřídka nám to k něčemu pomůže. Jistě, společná stížnost může spojit dva lidi, kteří nemají nic jiného společného, ale příliš mnoho stěžování může doslova zničit vztah.
Kdysi jsem například měla kamarádku, která si neustále stěžovala na své zdraví, svou rodinu, své vztahy, školu, a seznam by mohl pokračovat. Pokaždé, když jsem s ní byla venku, jsem se pak cítila úplně zničená.
Nezáleželo na tom, co jsem řekla nebo udělala, nikdy ji to nepovzbudilo. Bylo jasné, že prochází těžkým obdobím, ale její negativní postoj jí to dělal ještě horší. Nakonec jsme se začaly jedna druhé vzdalovat, protože pro mě bylo čím dál hůře snesitelné s ní být.

Co se tedy děje, když se zaseknete v negativních postojích? Všichni jsme si tím prošli. Já určitě. Jsou dny, kdy se zdá, že všechno je špatně a stěžování si je to nejjednodušší, co se dá udělat.
Je snadnější stěžovat si namísto řešit ten problém, jako např. opustit práci nebo si s někým promluvit. Ale zjišťuji, že když svou mysl dostanete do pozitivnějšího náhledu a přimějete se přestat se stěžováním, je to možné!

Zde jsou některé tipy, které vám pomohou přestat si stěžovat a zahnat negativní myšlenky, abyste se mohli lépe soustředit na nalezení řešení:

* * *

1. Změňte způsob svého myšlení.
To se rozhodně snadněji řekne, než udělá. Naše mozky mají tendenci tíhnout k negativitě. Podobně jako u onoho přísloví, jsme dříve znepokojeni trny v růžovém keři, namísto okouzlení pohledem na nádherné růže.
To vyžaduje procvičování vědomí. Když zjistíte, že myslíte nebo říkáte negativní posudek o někom nebo něčem, zastavte se a přimějte se k tomu, abyste řekli místo toho něco pozitivního. Poproste nějakého dobrého kamaráda, aby vás zastavil, když si budete stěžovat, a pomohl vám vidět na situaci to pozitivní.

2. Dovolte si občas své pocity vyventilovat.
Stálé ignorování negativních myšlenek je může hromadit. Pokud procházíte opravdu těžkým obdobím, nebojte se sdílet své pocity s blízkým přítelem nebo členem rodiny, popř. navštivte terapeuta. Nestyďte se, pokud potřebujete hovořit s negativními pocity.

3. Cvičte jógu
Jóga je skvělý způsob cvičení, relaxace a učení se být vědomí. Jóga se zaměřuje na dýchání, pohyb a meditaci, a pomáhá vám kontrolovat svou mysl i tělo. Naše mysli se často rozbíhají miliony různých směrů. Jóga vám může pomoci zklidnit vaše myšlenky a být více pozitivní ohledně svých záměrů.

4. Cvičte se v tom, abyste tolik nesoudili.
Často si stěžujeme na druhé, protože si myslíme, že jim nezáleží na našich standardech. Jakmile přestanete soudit druhé, aniž byste znali jejich příběhy, začnete si méně stěžovat na věci, které lidé dělají.
Například, když si budete stěžovat na obsluhu v restauraci, ničemu tím nepomůžete. Nemůžete vědět, jaký den zrovna číšník či servírka měli nebo jaké problémy se odehrávají v zákulisí. Kdybyste si na chvíli vyzkoušeli být v jejich kůži, možná byste byli milejší a na situaci byste tolik netlačili.

5. Udělejte si seznam věcí, za které jste vděční.
Na chvíli se zastavit a přemýšlet o všech těch úžasných věcech a okouzlujících lidech ve vašem životě pravděpodobně zažene všechny hloupé stížnosti pryč.

6. Buďte sami změnou, kterou chcete vidět ve světě.
Příště, až budete se svými přáteli, rodinou nebo spolupracovníky a spustíte "festival stěžování", promluvte nebo buďte potichu. Podle toho, jaká je skupina lidí, buď promluvte a zastavte všechno to stěžování a změňte předmět hovoru na něco příjemnějšího nebo prostě buďte potichu a sami si nestěžujte.

7. Přijměte odpovědnost.
Pokud vás něco zatěžuje, můžete to buď vyřešit nebo přijmout, že zatím se nedá nic dělat, tak proč si stěžovat? Stěžování je pasivní aktivita. Namísto stěžování si vyřešte ten problém nebo to prostě přijměte a dejte své mysli něco jiného, na co by se mohla zaměřit.

8. Zjistěte, co vás dělá šťastnými.
Někdy může být takový seznam napsán lehce, naplněný koníčky, které si vychutnáváte. Jindy to vyžaduje hlubší vhled. Stěžujete si neustále na svou práci? Možná je načase vykonat velké rozhodnutí pohnout se dál a jít do jiné práce nebo změnit kariéru. Odhalte své největší stížnosti a podívejte se, zda můžete tuto situaci nějak změnit, abyste byli šťastní.

9. Pečujte o sebe.
Stres a životní styl plný zaneprázdnění může ovládnout naše životy a utlačit našeho pozitivního ducha. Dopřejte si čas na oddech, který bude jen pro vás. Ujistěte se, že se budete moci podívat na film, který jste tolik chtěli vidět, dopřejte si horkou koupel, zajděte si zacvičit, nechte si udělat manikúru, hraje si nebo sportujte, nebo dělejte cokoli, co vám přinese uvolnění a dobije vám energii. Může vám to pomoci získat nový rámec pohledu pro svou mysl.

10. Když otevřete pusu, prostě se zeptejte sami sebe: Chceš si stěžovat nebo být šťastný/á?
Vyberte si štěstí, soustředění na to pozitivní a buďte vždy milí! Je to jen vaše volba, nikoho jiného. Jaký spolehlivý způsob znáte vy, který vám pomůže přestat si stěžovat?

- Lauren Stewart

* * *

zdroj: http://tinybuddha.com/blog/10-ways-to-complain-less-and-be-happier/
překlad: Magda Techetová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.