sobota 14. prosince 2013

Jak nás ovlivňuje nepořádek

Většina lidí nemá ani potuchy o tom, jak moc je jejich nepořádek ovlivňuje. Možná si dokonce bláhově myslíte, že ten váš nepořádek je vlastně hotový poklad, anebo alespoň potenciální poklad, stačí ho jen roztřídit a uklidit. Teprve když se s ním začnete vypořádávat, uvědomíte si, oč lépe se bez něho cítíte.
Nepořádek vás ovlivní podle toho, jaký typ člověka jste, kolik věcí máte, kde je doma skladujete a jak dlouho už je máte. Tady je seznam možných následků, na něž je třeba si dávat pozor především.


1. NEPOŘÁDEK MŮŽE ZPŮSOBOVAT, ŽE SE CÍTÍTE UNAVENÍ A OTUPĚLÍ.
Většina lidí, kteří skladují nepořádek a krámy, říká, že nemají energii vůbec začít s tím něco dělat. Mají stále pocit únavy. Ale právě ta stagnující energie, která se hromadí kolem nepořádku, je příčinou únavy a otupělosti. Vyklizení nepořádku osvobodí energii vašeho domova a ve vašem těle uvolní novou životní sílu.
Lidé mi píší:

"Býval jsem gaučový typ. Přišel jsem domů z práce a každý večer jsem jen vegetoval před televizí. Udělal jsem velkou čistku a zbavil se nepořádku a teď zjišťuji, že se na televizi téměř nedívám, tak jsem ji vyhodil. Mám tolik nových zájmů, že nemám čas se na ni dívat."

"Nejdříve mě odrazoval jen samotný objem nepořádku, ale věděla jsem, že se s tím musím popasovat. Žasnu nad tím, oč se po každém šuplíku cítím lépe a jak odněkud přichází energie, sama od sebe, abych mohla pokračovat a udělat toho více."

"S manželem jsme právě dočetli a znovu přečetli vaši knihu, jak se zbavit nepořádku. Více než rok jsem se ho snažila přesvědčit, aby se zbavil aspoň části mentální zátěže a osvobodil se. Četla jsem vaši knihu a několik odstavců jsem přečetla nahlas a on byl náhle jako u vytržení, takového jsem ho nikdy nezažila. Vystěhovává krámy takovou rychlostí a v takovém množství, že tomu ani jeden nemůžeme uvěřit. Má teď daleko víc energie a nakonec si udělal čas, aby knihu dočetl!! Děkuji, děkuji, děkuji!"


2. NEPOŘÁDEK VÁS MŮŽE DRŽET V ZAJETÍ MINULOSTI.
Když je veškerý prostor, který máte k dispozici, zaplněn nepořádkem, není tu místo pro něco nového, co by mohlo vstoupit do vašeho života. Vaše myšlenky mají tendenci prodlévat v minulosti a máte pocit, jako byste uvízli v mrtvém bodě a problémy se táhly. Máte tendenci se v životě dívat spíše zpátky než dopředu a za svou současnou situaci viníte minulost, místo abyste přijali odpovědnost za vytvoření lepší budoucnosti. To, že se zbavíte nepořádku, vám umožní začít řešit problémy a pohnout se kupředu. Abyste mohli vytvořit lepší budoucnost, je životně důležité vymanit se z minulosti.


3. NEPOŘÁDEK MŮŽE ZATĚŽOVAT TĚLO.
Když máte hodně nepořádku a krámů, energie vašeho domova začne stagnovat a zhušťovat se a totéž se děje s vaším tělem. Lidé posedlí shromažďováním věcí nemají obvykle dost pohybu, necvičí, často trpí zácpou, mají bledou, povadlou pleť a oči bez jiskry. Lidé, kteří mají v životě věcí a nepořádku málo, jsou všeobecně aktivnější, mají čistou, zářící pleť a jiskru v oku. Volba je na vás.


4. NEPOŘÁDEK MŮŽE OVLIVŇOVAT VAŠI TĚLESNOU VÁHU.
V průběhu let jsem si povšimla zvláštního úkazu, totiž že lidé, kteří mají doma mnoho nepořádku, trpí často nadváhou. Vysvětlením je podle mého názoru fakt, že jak tělesný tuk, tak nepořádek jsou formy sebeobrany. Tím, že si kolem sebe vybudují vrstvy tuku nebo nepořádku, doufají, že se tak obrní proti životním ranám, obzvlášť proti citům, které zvládají jen s obtížemi. Dodává jim to pocit, že jsou schopni mít věci pod kontrolou a zabránit tomu, aby měly na jejich život příliš hluboký dopad. Jak říká Oprah Winfreyová:

"Během toho třináctiletého martyria zápasu s váhou jsem zjistila jednu věc: nemůžete skutečně začít pracovat na tělesné rovině, dokud napřed nepřijdete na to, co vás brzdí v rovině citové. Důvodem, proč se v životě nejsme schopni pohnout kupředu, je strach, který nás brzdí, a věci, které nám brání abychom skutečně a úplně byli tím, kým máme být."

Já jsem si ověřila, že lidé trpící nadváhou mají mnoho obav, které v sobě hluboko pohřbili, a potřebují je překonat, aby se mohli zbavit nepořádku. Mnoho lidí mi nicméně píše, jak osvobozující to byl pocit, když se jim to nakonec podařilo, a jak proces, kdy se vzdali svých krámů, jim téměř magicky umožnil zbavit se i tuku. Píší mi, že je daleko snazší se soustředit na zeštíhlování domova než zeštíhlování těla, a když se začnou více starat o své prostředí, přirozeně mají sklon se lépe starat i sami o sebe. Jedna žena to vyjádřila takto: "Poté, co jste svůj domov očistili od krámů a nepořádku, nemáte chuť si nadále nějakým nezdravým jídlem ničit tělo."


5. NEPOŘÁDEK VÁS MŮŽE UVÁDĚT VE ZMATEK.
Když žijete obklopeni nepořádkem, není možné mít jasno v tom, co vlastně se svým životem děláte. Když se nepořádku zbavíte, můžete myslet jasněji a rozhodovat se snáze. Zbavit se nepořádku a krámů je nejlepší cesta, jakou znám, k tomu, abyste objevili, jak chcete žít, a také tak žili.


6. NEPOŘÁDEK MŮŽE OVLIVNIT TO, JAK SE K VÁM LIDÉ CHOVAJÍ.
Lidé se k vám chovají tak, jak se chováte sami k sobě. Takže pokud si sami sebe vážíte a staráte se o sebe, lidé se k vám budou chovat dobře. Pokud ale o sebe nedbáte a dovolíte, aby se kolem vás hromadil nepořádek, můžete přitahovat lidi, kteří se k vám v nějakém směru nebudou chovat dobře, protože podvědomě budete mít pocit, že si nic jiného ani nezasloužíte.
Je-li váš domov neuklizený a plný věcí a krámů, přátelé vás mohou mít rádi, ale možná vás jen s obtížemi skutečně respektují, obzvlášť máte-li se vším, co máte udělat, zpoždění a nedržíte slovo, protože žijete v chaosu, a tak dále. Když si dáte do pořádku svůj domov, můžete zároveň zlepšit všechny svoje vztahy.


7. NEPOŘÁDEK MŮŽE ZPŮSOBIT, ŽE VŠECHNO ODKLÁDÁTE.
Máte-li hodně nepořádku, asi máte tendenci odkládat všechno na zítřek. Nepořádek způsobuje, že vaše energie stagnuje, a je pro vás obtížné se přimět něco dělat. Když se zbavíte nepořádku, je velmi pravděpodobné, že překvapíte sami sebe (a všechny ostatní!), protože budete chtít udělat věci, které jste dlouho odkládali. Lidé najednou cítí motivaci k úplné proměně zahrady, ke studiu, chtějí zavolat příteli, vzít si dovolenou atd. Dopisy, které dostávám a které se týkají výhradně tohoto aspektu zbavování se nepořádku, jsou naprosto úžasné!

"Můj manžel zemřel před pěti lety a já jsem stále odkládala vytřídění jeho věcí. Teprve vaše kniha mi konečně dodala odvahu sbalit veškeré jeho šatstvo a odnést je do charity. Bylo to jako závan čerstvého vzduchu. Chápu, že je těžké tomu v mém věku (je mi 71 let) uvěřit, ale zapsala jsem se do počítačového kurzu."

"Když jsem probírala krámy na půdě, narazila jsem na dopisy od blízkých přátel, kteří se odstěhovali do zahraničí, a najednou mi začaly téct po tvářích slzy. Uvědomila jsem si, jak moc mi chybí a jak je mi líto, že jsem s nimi ztratila kontakt. Abych to zkrátila: uklidila jsem půdu a sedla na letadlo, abych se s nimi setkala. Naše shledání bylo nádherné. Sama teď vážně uvažuji o tom, že se tam také odstěhuji."


8. NEPOŘÁDEK MŮŽE BÝT PŘÍČINOU KONFLIKTŮ.
Nepořádek je jedním z důvodů hádek v rodinách a mezi spolubydlícími, obchodními partnery a spolupracovníky. Pokud žijete nebo pracujete po kolena ve věcech a vaše okolí ne, jejich životní styl vám zřejmě vadit nebude, ale váš životní styl zcela určitě bude vadit jim.
Tito lidé se z nějakého důvodu ocitli ve vašem životě a vy jste se zase z nějakého důvodu ocitli v jejich životě. Ale nepořádek je dost chabý důvod. Zbavte se ho a pak se dostanete na vyšší úroveň možností, co můžete společně dělat, daleko zajímavějších, než se jenom dohadovat o krámech!


9. NEPOŘÁDEK VÁS MŮŽE ZAHANBOVAT.
Možná jste už dosáhli stadia, kdy je váš domov tak přecpaný věcmi a je v takovém stavu, že se k sobě stydíte pozvat lidi na návštěvu, a doslova se vás zmocní panika, když se někdo objeví neohlášený. Čemu dáte přednost: životu v osamělé izolaci, nebo je vyklidíte, znovu získáte sebeúctu a směle obnovíte svůj společenský život?


10. NEPOŘÁDEK MŮŽE ZPŮSOBIT, ŽE VÁŠ ŽIVOT USTRNE.
Setkala jsem se s jedním velmi příjemným starším párem, který obýval nádherné sídlo o patnácti místnostech. Všechny jejich děti už byly dospělé a odstěhovaly se a oni žili ve šťastném a láskyplném manželství. Obývací pokoje a ložnice patřící jejich dětem byly uklizené a velmi dobře udržované, ale časem větší část jejich vlastní ložnice a tři další místnosti úplně zmizely pod nánosem nepořádku. Jedna místnost vypadala jako vetešnictví, plná ozdůbek, cetek a hromad harampádí všeho druhu, další místnost byla zavalená haldami šatstva a třetí místnost obsahovala další krámy a také krabice s věcmi zděděnými po tetě, které "potřebovaly vytřídit". Když jsem se jich zeptala, přiznali, že by rádi cestovali a užívali si posledních let společného života, ale vzadu v hlavě že jim stále sedí obraz těchto místností plných neroztříděných krámů a věcí. Kdykoliv vyvstala otázka, že by si někam vyjeli, usoudili, že napřed musí vytřídit ty krámy. Výsledkem bylo, že pocit studu za ten nepořádek je držel doma celá léta!
Nedovolte, aby vám život proklouzl mezi prsty. Hned teď si sedněte a napište si seznam všech věcí, které byste chtěli dělat, kdybyste měli uklizeno. Nechť je vám to inspirací a motivací, abyste s tím konečně pohnuli.


11. NEPOŘÁDEK VÁM MŮŽE ZPŮSOBIT DEPRESI.
Stagnující energie nepořádku vás oslabuje a může způsobit, že se budete cítit deprimovaní. Vlastně jsem se ještě nesetkala s deprimovanou osobou, která by se neobklopovala nepořádkem. Pocity beznaděje nepořádek prohlubují a je možné je do jisté míry zmírnit úklidem, protože vytvoříte ve svém životě prostor pro něco nového. Funguje to tak asi proto, že mnoho typů deprese způsobí vaše Vyšší Já, které vám tak zabrání pokračovat dál jako dosud, protože nastal čas na změnu.
Jste-li v takové depresi, že ani nemůžete začít myslet na uklízení, aspoň odkliďte nepořádek z podlahy (lidé v depresi většinou skladují věci dole), to vám zvedne hladinu energie i náladu. Také byste si mohli nechat zkontrolovat domov z hlediska geopatogenního stresu (škodlivé zemské energie). Nepořádek se často hromadí v místech geopatogenního stresu, a to může také přispět k pocitu deprese.


12. NEPOŘÁDEK TAKÉ MŮŽE ZA PŘÍLIŠ MNOHO ZAVAZADEL.
Máte-li doma spoustu věcí, určitě si jich budete chtít hodně vzít s sebou i na cesty. Ti, kteří hromadí věci, často platí za nadváhu v letadle, za všechny ty věci, které s sebou vláčí na dovolenou "pro případ", že by je náhodou mohli potřebovat, a to nepočítám všechny ty suvenýry, které koupí a vezou domů.
Často také tíhnou k vytvoření nadměrné citové zátěže. Děláte z komára velblouda, zbytečně věci dramatizujete, rozčilujete se nad sebemenší maličkostí? Naučte se uvolnit a odpoutat se ve fyzické rovině a zjistíte, že se můžete uvolnit i citově a více si užívat života.


13. NEPOŘÁDEK MŮŽE OTUPIT VAŠI CITLIVOST A SCHOPNOST UŽÍVAT SI ŽIVOTA.
Množství věcí a nepořádek tlumí zvuky a otupuje atmosféru vašeho domova a stejně tak tlumí vaši schopnost žít naplno. Můžete se stát obětí zvyku a mít pocit, že se váš život odehrává v zajetých kolejích, že děláte totéž den za dnem, rok za rokem. Může se dokonce stát, že se z vás stane nudný patron. Tím, že se zbavíte nepořádku a příliš mnoha věcí, uvolníte cestu závanu čerstvého vzduchu a inspirace doma i v životě. Dokonce i když věci doma občas aspoň přeskupíte a přestěhujete na jiné místo, pomůžete tak energii obnovit a doplnit.

Jestliže opravdu chcete mít ve svém životě vášeň, radost a štěstí, velké vyklizení a vyházení věcí je naprosto nutné. Tyto emoce jsou výsledkem mohutného toku energie vaším tělem a to není možné, pokud jsou vaše dráhy ucpány.


14. NEPOŘÁDEK MŮŽE VYŽADOVAT VÍCE ČIŠTĚNÍ A UKLÍZENÍ.
Uklidit místo, které je zaneřáděno nepořádkem a mnoha věcmi, může trvat dvakrát tak dlouho, a nejenom to, předměty samy také vyžadují čištění. Čím více věcí máte, tím více prachu se na nich usazuje, o to více energie stagnuje a tím méně se vám do úklidu chce. Je to spirála směřující dolů. Jen si představte všechny ty zábavné věci, které byste mohli ve svém životě podnikat, kdybyste se zbavili krámů a čas věnovaný úklidu snížili na polovinu. A máte-li na úklid najatou sílu, pomyslete jen, kolik peněz tak můžete ušetřit.


15. NEPOŘÁDEK MŮŽE ZPŮSOBIT, ŽE MÁTE VE VŠEM CHAOS.
Jak často ztrácíte klíče, brýle, peněženku? Kolikrát jste něco hledali, nakonec jste to vzdali a pak jste na to narazili o několik týdnů či měsíců později? Anebo je pro vás možná jednodušší jít a koupit to, než abyste dál hledali věc, o níž víte, že ji máte?
Máte-li ve všem chaos, stojí to čas, to je samo o sobě frustrující, a navíc máte pocit, že jste k ničemu. Mnoho lidí žije v chaosu a je to pro ně forma dlouhodobého protestu proti rodičovské autoritě přetrvávající z dob mládí, ale pokračujete-li v tom i v dospělém životě, jen se tím ničíte. Nedopustíte-li už, aby nevyřešené záležitosti z dětství řídily váš život, a rozhodnete-li se převzít nad svým domovem kontrolu a dělat to, co chcete, pocítíte obrovský příliv uvolněné energie.


16. NEPOŘÁDEK MŮŽE PŘEDSTAVOVAT ZDRAVOTNÍ ČI POŽÁRNÍ RIZIKO.
Ano, tak daleko to může dojít. Když nepořádek a krámy začnou zapáchat, přitahovat všelijakou havěť, navlhnou, zplesnivějí či se začnou rozkládat, je nehygienické je nadále skladovat, a to jak z vašeho hlediska, tak i z hlediska sousedů. Některé druhy krámů a harampádí mohou představovat i riziko požáru.
Ceníte-li si vlastního zdraví a bezpečnosti a dáváte přednost dobrým vztahům se sousedy, vykliďte to, než se to ještě zhorší (rozhodně se to samo od sebe nezlepší).


17. NEPOŘÁDEK MŮŽE VYTVÁŘET NEŽÁDOUCÍ SYMBOLIKU.
Jakou zprávu vysílá nepořádek v symbolické rovině? Feng-šuej nás učí, abychom si dávali pozor při výběru obrazů, fotografií a ozdobných předmětů, jimiž se obklopujeme, všechny totiž vysílají určitou zprávu. Vždycky znovu mě překvapí, jak často lidé lpí na předmětech, které pro ně údajně mají velkou citovou hodnotu, přitom symbolicky představují přesně to, o čem tito lidé tvrdí, že už to ve svém životě nechtějí.

Uveďme si pár příkladů: Jste-li nezadaní a hledáte nového partnera, zbavte se solitérů a individuálních portrétů a nahraďte je předměty, které jdou do páru, a portréty párů. Jste-li náchylní k hádkám, nemějte v interiéru příliš mnoho červené. Máte-li sklony k depresím, zbavte se všech předmětů, které visí dolů, a nahraďte je předměty směřujícími vzhůru, což pozdvihne vaši energii. Až v této knize zjistíte, že vaše věci vysílají vzhledem k tomu, co v životě chcete, špatné frekvence, možná budete chtít sprovodit ze světa polovinu svého nepořádku na jeden zátah!


18. NEPOŘÁDEK MŮŽE BÝT FINANČNĚ NÁROČNÝ.
Kolik vás vlastně stojí mít všechny ty věci? Když všechny ostatní argumenty selžou, mohou to být právě jednoduché počty, které otevřou lidem oči.
Tak to spočítejme. Jděte doma do každé místnosti a odhadněte, kolik procent prostoru zabírají věci, které užíváte málokdy nebo vůbec ne. A při této činnosti se neobelhávejte. Chcete-li znát krutou pravdu, zahrňte do svých počtů všechno, co opravdu nemáte rádi nebo jste nepoužili během posledního roku. Chcete-li si zvolit trochu mírnější přístup, prodlužte časové období na dva nebo na tři roky. V bytě či domě průměrné velikosti byste na konci mohli mít seznam, který vypadá asi takto:

1. Vchod.........................5%
2. Hala/Předsíň...............10%
3. Jídelna.......................10%
4. Kuchyně.....................30%
5. Ložnice č.1.................40%
6. Ložnice č.2.................25%
7. Komora.....................100%
8. Koupelna....................15%
9. Sklep.........................90%
10. Půda.......................100%
11. Kůlna.......................60%
12. Garáž.......................80%

NEPOŘÁDEK CELKEM = 565%

A vydělte celkovým číslem prostor.

565% : 12 = průměrně 47% nepořádku na jeden prostor!

Takže v tomto příkladu dosahují náklady na skladování krámů ohromující výše 47% výše nájmu či hypotéky. Myslím to vážně, udělejte si svůj vlastní propočet hned teď.
Možná jste už dosáhli stadia, kdy vaše věci začaly z vašeho domova přetékat, a platíte nájem a pojistné za skladovací prostory. Majitelé těchto skladovacích prostor hlásí, že v posledních letech zájem o tyto prostory rapidně stoupá. Ve městech je často nutné si bezpečné skladovací prostory rezervovat až několik měsíců předem. Jsou to skutečně dobře vynaložené peníze? Nevíte o něčem, za co byste je utratili daleko raději?

Ale to není jediná varianta, jak se vám vaše návyky ve vztahu k věcem prodražují. Musíte vynaložit čas, když si je jdete kupovat, a musíte pro ně najít místo, když si je přinesete domů. Často musíte koupit něco, v čem to budete skladovat. Tím se myslí například krabice, police, skříně, komody, pořadače, truhly či lodní kufry, nebo v ještě extrémnějších případech to, že vybudujete přístavek, postavíte na zahradě kůlnu, pořídíte na půdu podlahu nebo vybudujete druhou garáž. A pak tu jsou náklady na čištění, údržbu, zajištění vhodné teploty a vlhkosti, ochrany před povětrnostními vlivy a před škůdci a také náklady na dopravu, až se budete stěhovat. Také se můžete rozhodnout si tyto věci nechat pojistit a instalovat bezpečnostní zařízení. A nakonec stojí čas, peníze a psychickou energii se toho všeho zbavit, když zjistíte, že vám to k ničemu není. Stojí to za to?

Všechny tyto náklady jsou často vyšší, než jakou mají ty věci hodnotu samy o sobě. Zamyslete se nad tím. Vydáváte všechen ten čas, peníze a úsilí na nákup věcí, které ani nikdy nepoužijete, a pak ještě budete platit za to, že je pro nic za nic skladujete!


19. NEPOŘÁDEK VÁS MŮŽE ODVÁDĚT OD DŮLEŽITÝCH VĚCÍ.
Vlastníte svoje věci vy, nebo ony vlastní vás? Všechno, co vlastníte, se dovolává vaší pozornosti, a čím více věcí máte, tím více vaší energie je vázáno na tyto světské záležitosti. Jak jsme si ukázali v poslední části, všechno vyžaduje nějakou péči. Když se rozhodnete zbavit se nepořádku a krámů, osvobodíte se, abyste mohli dát důležité věci do kontextu svého života, a ne že se jenom budete dnes a denně zanášet starostmi o věci.
Pochopíte-li všechny možné důsledky nepořádku, můžete se na něj podívat novýma očima a rozhodnout se, jestli si jej ponecháte nebo ne. Důležitou součástí tohoto rozhodovacího procesu je také zjištění, proč jste ten nepořádek vůbec nahromadili, a na to se podíváme později.

* * *

- z knihy Zbavte se nepořádku s feng-šuej, Karen Kingstonová


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.