neděle 16. března 2014

Jak skoncovat s minulými vztahy

Lidé zůstávají se svými expartnery nejrůznějšími způsoby neustále spojeni. Poutá je například pocit viny, lítosti nebo zloby, a všechna tato přetrvávající pouta fungují jako vážné překážky pro nový vztah. O zlobě jsme už mluvili, ale právě tak se s bývalým partnerem potřebujete znovu spojit a přinejmenším nabídnout upřímnou omluvu, máte-li vůči němu silné pocity viny nebo vám je něco pořád líto. Je-li to jen trochu možné, udělejte maximum pro to, abyste napravili, co jste pokazili. Lidé obyčejně strašně podceňují, jak moc je brzdí špatné svědomí. Smůla při hledání nového partnera je jen jedním z příznaků působení těchto spodních proudů.
Ať už vás k bývalému partnerovi váže výčitka, vina či lítost, je třeba s tím nejprve skoncovat, dát sbohem všem negativním postojům, a pak teprve můžete přistoupit k pozitivněji laděné části ukončení předchozího vztahu.

Nejlepší způsob, jak se vyrovnat s někdejším vztahem, je najít něco, co na něm dokážete ocenit. Jen tak se osvobodíte natolik, abyste v budoucnu mohli přijmout spřízněnou duši.

Jak nejlépe ukončit předchozí vztahy
  • Vytvořte si seznam všech bývalých partnerů, zaneste do něj i svého rodiče opačného pohlaví.
  • Vypište si všechny pozitivní věci, které vám každá z osob na seznamu dala a za něž jí můžete být vděční. Třeba vás někdo z nich něco naučil nebo vás v něčem podpořil. Berte v úvahu i takové položky, které normálně považujete za samozřejmé. Rodič vám dal například život, což je největší ze všech darů.
  • Probírejte se těmi dary minulých vztahů a probouzejte při tom v sobě pocit opravdové vděčnosti. Nechte ho na sebe působit tak dlouho, jak to půjde.
  • Věnujte svým bývalým protějškům a rodičům přání všeho nejlepšího do budoucnosti.

Lidé, kteří tímto cvičením prošli, například říkají:

"Přestože nám manželství nefungovalo, máme dvě úžasné děti, které z celého srdce miluji."
"Bývalá žena mi pomohla nastartovat kariéru."
Předchozí partner mě seznámil s člověkem, který se mi stal velmi důležitým přítelem."

Přepadnou-li vás ještě někdy špatné pocity z některého z předchozích vztahů, vraťte se ke svému seznamu darů a pořád dokola si připomínejte pocity vděčnosti. Neobviňujte se ani, že jste třeba v některém ze vztahů zůstali příliš dlouho - za daných okolností a při svém tehdejším stupni zralosti jste prostě dělali to nejlepší, co jste uměli.
Myslet na to, co dobrého vám někdejší vztah přinesl, pomáhá i tehdy, kdy bývalého partnera či partnerku pořád ještě "chcete zpátky". Pokud opravdu dovedete ocenit, co vám dal/a, snadněji přijmete jeho či její rozhodnutí vydat se vlastní cestou.

Máte-li se však doopravdy soustředit na pozitivní aspekty někdejších vztahů a přát svým expartnerům do budoucnosti všechno nejlepší, bude to chtít jistou sebekázeň. V případě potřeby si pročítejte seznam přínosů tak často, jak to jen půjde, a vždy se nad ním snažte obnovit pocity vděčnosti. Uvědomte si, že jen pozitivní postoje vás osvobodí natolik, abyste si mohli dělat, co budete chtít. To, co vás svazuje, jsou vaše vlastní negativní emoce - zloba, zahořklost, sebeobviňování a lpění. Já nejsem jediná, kdo musel nejdřív sebrat veškerou odvahu, zavolat bývalému příteli, říct mu pár přátelských slov na usmířenou, a uzavřít tak působení vlastních negativních pocitů, abych teprve poté mohla najít své štěstí. Viděla jsem tímto podivuhodným procesem projít spoustu dalších lidí. Jakmile se zbavili svých břemen, vyrazili vpřed mohutnými skoky.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.