neděle 16. března 2014

Vymaňte se z rodinných vztahových vzorců

Jakmile se člověk začne zajímat o širší rodinné souvislosti, nestačí žasnout, jak některé vzorce chování putují z jedné generace na druhou. V některých rodinách mají v každém pokolení minimálně jednoho alkoholika nebo jednu sebevraždu. Jindy zase v každé generaci najdete aspoň jednoho ze sourozenců, který se nikdy nevdá či neožení, a pak jsou také samozřejmě rodiny proslulé mimořádnou nadprodukcí významných a úspěšných lidí. Kromě toho ovšem také každá rodina přiděluje jednotlivým členům víceméně závazné role, které nebývá snadné překonat. Bývá tu rodinná oběť, nějaký ten hrdina (možná sestra, co vám tak leze na nervy tím, jak se jí daří, na co sáhne), zachránce, často také šašek a mnoho dalších rolí.

Další nešťastný vliv přichází, pokud někdo trpí těžkým osudem nebo předčasnou smrtí jiných členů rodiny. Velmi citlivé děti na sebe často z pomýlené lásky berou bolest ostatních. Je to, jako by říkaly: "Moje máma měla hrozné problémy se sexem, tak já s ní budu loajální a taky si sexu neužiju," nebo: "Jsem tady místo staršího bratra, který umřel jako dítě, proto na důkaz toho, že s ním cítím, nebudu žít naplno." Někteří lidé také zažívají obrovské pocity viny, dopracují-li se většího bohatství nebo štěstí než ostatní členové rodiny. A mnoho lidí se bohužel rozhodne zůstat v limitujících, ale bezpečných hranicích toho, co je v jejich rodině "normální".

Všechny tyto role, pnutí a "zděděné" rodinné vzorce chování se dají velmi účinně přirovnat ke kouzlu, které působí nepřekonatelně tak dlouho, dokud mu člověk věří. Je příšerné sledovat, jak hluboce se destruktivní typy chování přenášejí z generace na generaci, jak je každá další generace automaticky nevědomě opakuje. Naštěstí není tak obtížné kouzlo zlomit a z kruhu vystoupit. Člověk k tomu potřebuje jediné: Rozpoznat a uvědomit si "rodinné prokletí" a vědomě se rozhodnout vykročit za lepším životem. Opravdu je to takhle jednoduché.

Máte-li pocit, že vhodného partnera nemůžete nalézt právě kvůli rodinné pasti, prostudujte si síly a vzorce chování, které u vás v rodině působí. Promluvte si s co nejvíce příbuznými, hledejte lidi s osudem podobným svému vlastnímu. Neopakujete jen některý z rodinných vzorců? Neodpíráte si plnohodnotný život, protože jste na sebe vzali utrpení někoho, kdo byl nemocný, brzy umřel nebo ho rodina pro "špatné" chování zapudila? Byli jste vždy rodinný "problém", nebo třeba "zachránce", který svým sourozencům umožňuje hrát příjemnější role?

Pokud vám něco z toho připadá blízké, stačí udělat jediné: Uvědomte si to a vědomě se rozhodněte zlomit prokletí a žít šťastněji. Rodinné pasti vás mohou držet jen tak dlouho, dokud jim to sami dovolíte. Rozhodněte se proto jinak, a hlavně se toho rozhodnutí za každou cenu držte. Život se vám nezmění přes noc a rodina se vás bude snažit přimět hrát vaši starou roli, o tom vás mohu ujistit. Odmítejte jemně, ale důsledně, a držte se své nové linie. Nic s tím nenadělají.

Varování na závěr: Z rodinné pasti se můžete úspěšně vymanit jen tehdy, pokud při tom vůči nikomu neuzavřete své srdce a na nikoho se nenaštvete. Přivede-li vás průzkum rodiny jen k větší hořkosti, ničeho nedosáhnete. Nicméně každý problém, každá nesnáz a každé odmítnutí, které ustojíte s otevřeným srdcem, vás posílí a učiní vás moudřejšími a šťastnějšími, než byste byli, kdybyste těmi obtížemi nikdy neprošli. Žádná bolest nebude zbytečná. Zachováte-li si soucit, vstřícnost a pochopení, naleznete v jejím jádru vždy skrytou krásnou odměnu.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.