středa 9. dubna 2014

Lidi nemůžete změnit

"Lidé dělají, co dělat chtějí. Cítí se, jak se cítit chtějí (nebo tak, jak se cítí); přemýšlejí, jak přemýšlet chtějí; dělají věci, o kterých si myslí, že je dělat musí; a změní se teprve tehdy, když jsou na to připraveni. Nezáleží na tom, zda se mýlí a my máme pravdu. Nezáleží na tom, zda si škodí. Nezáleží na tom, že bychom jim mohli pomoci, kdyby nás poslouchali a spolupracovali s námi. NEZÁLEŽÍ NA TOM, NEZÁLEŽÍ NA TOM, NEZÁLEŽÍ NA TOM.

Lidi nemůžete změnit. Jakýkoli pokus ovládat druhé je klam a iluze. Lidé se buď našemu úsilí brání, nebo se snaží dokázat, že je ovládat nemůžeme. Dočasně se sice mohou přizpůsobit našim požadavkům, ale jakmile se otočíme zády, začnou se chovat svým obvyklým způsobem. Navíc nás budou trestat za to, že je nutíme dělat něco, co dělat nechtějí. Ani sebevětší úsilí ovládat druhé nepřinese žádnou trvalou změnu v jejich chování. Občas můžeme udělat něco, co zvýší pravděpodobnost, že se lidé budou chtít změnit, ale ani to nemůžeme zaručit.

A tak tomu je. Bohužel. Někdy je těžké smířit se s tím, zejména když člověk, kterého milujete, ubližuje sobě i vám. Ale tak už to prostě je. Jediný člověk, kterého můžete změnit, jste vy sami. Jediný člověk, kterého máte právo ovládat, jste vy sami.

A proto se odpoutejte. Když to uděláte, výsledek se někdy dostaví velmi rychle, téměř zázračně. Jindy to není tak rychlé. Někdy se nedostaví nikdy. Nicméně tím získáte. Nemusíte přestat milovat. Nemusíte se nechat zneužívat. Nemusíte se vzdát konstruktivních metod, jakou je například odborná pomoc. Stačí, když si dáte své citové, duševní, duchovní a fyzické ruce do kapes a necháte všemu volný průběh. Dělejte všechno, co vám pomůže, ale nesnažte se ovládat druhé. Začněte se starat sami o sebe!

Každý z nás se jednou musí odpoutat. Kdy je k tomu vhodná doba, poznáte sami. Když jste udělali všechno, co jste udělat mohli, je čas odpoutat se. Vyrovnejte se se svými pocity, nebojte se, že ztratíte kontrolu. Ovládejte se a dělejte své povinnosti. Dovolte druhým, aby byli sami sebou. Tím osvobodíte sami sebe."


* * *

- z knihy Přestaňte být závislí, Melody Beattie

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.