čtvrtek 8. května 2014

Manipulace - cesta k zármutku

Manipulace je obranný postoj, který má původ ve starých zármutcích a pramení z našeho pocitu méněcennosti. Cítíme, že nejsme hodni přijímat, takže dospíváme k závěru, že ve snaze naplnit svoje potřeby musíme hodně plánovat a kalkulovat. Stávají se z nás tajnůstkáři, a jde-li o dosažení cíle, dokonce i využíváme ostatní lidi.
Manipulace je často tak neobratná, že se po ní naše "oběti" cítí mizerně, mají pocit, že jsou zneužité či využité a degradované na pouhé "objekty". Zdá se jim, že prohrály, zatímco my jsme zvítězili. Jestliže tuto strategii používáme na milence, kamarády, příbuzné a obchodní partnery, je to zlé, protože v takovém případě vzniká boj o naplnění potřeb a neustálé soutěžení. Jak tento zápas střídavě sílí a opadá, může vést k pomstě a k ústupu, až se nakonec zrodí zármutek a válka. Manipulace je útokem na lidi kolem nás: znevažuje je, uráží jejich inteligenci a staví je do pozice toho, kdo věčně jenom prohrává. Představ si, jakou spoušť natropí v sexuálním vztahu! Když s partnerem manipulujeme, abychom dostali sex, on má pocit, že ho nutíme, aby nám vyhověl. Pokud takový přístup k sexu trvá i nadále, sex asi nebude dvakrát lákavý návrh.
Hlavní potíž s manipulací tkví v tom, že ať už dostaneme cokoliv, dostáváme to zásluhou vlastní lstivosti, nikoliv díky pocitu, že máme svou cenu a zasloužíme si odměnit. Ano, možná vyhráváme, ale až příliš dobře si přitom uvědomujeme, že jsme se někam dostali úskokem. Čím více manipulaci uplatňujeme, tím méně si sami sebe budeme vážit. Budeme ji však uplatňovat tak dlouho, dokud nedokážeme vyléčit svůj zármutek, protože nevidíme jiný způsob, jak tu silnou touhu vlastních potřeb naplnit. Cesta manipulace vede ve skutečnosti k zármutkům, neboť zármutky nás buď chtějí odstrčit stranou, anebo chtějí zabránit ostatním, aby nám dávali. Výsledkem manipulace je odpor. Bitvu jsme možná vyhráli, ale válku prohrajeme.

* * *

Podstata zármutku
Manipulace je chování, které působí odcizení mezi lidmi. Čím více ji uplatňujeme, tím více zraňujeme ostatní i sami sebe. Manipulace má původ ve starém zármutku, a není-li vyřešena, vede ke vzniku zármutků nových.

Podstata léčení
Najdeme-li odvahu komunikovat o tom, co chceme, a zbavíme se své potřeby mít to za každou cenu, nastolíme situaci, v níž máme větší šanci uspět, a to jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska.

Léčivý návrh
Když se odhodláš umožnit všem, aby v každé situaci zvítězili, zabráníš manipulaci, mocenským zápasům a soutěžení.

Rozhodnutí pro léčbu
"Jsem odhodlaný zacházet s každým jako s rovnocenným partnerem - nebudu už lidi redukovat na objekty, jež mají uspokojit moje potřeby."

Léčivá cvičení
Vybav si některé ze svých zármutků a bolestivých situací. Prozkoumej je, abys zjistil, zda jsi s někým nemanipuloval, protože jsi měl pocit bezcennosti. Jestli tomu tak bylo, nepřijal jsi to, co ses pokusil sám si vzít, a v důsledku tohoto braní ses odcizil lidem z okolí.

* * *

- z knihy Milovat z celého srdce, Chuck Spezzano

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.