čtvrtek 12. června 2014

Pozemští andělé a vztahy

Zdravý vztah je takový vztah, v němž k sobě obě osoby mohou být láskyplně upřímné. Ve zdravém vztahu jsou respektovány potřeby obou partnerů. Hádky se sice objeví, (tak jako vždy, když se sejdou dva a více lidí), avšak ve zdravém vztahu se tyto hádky vyjasní skrze upřímnou a láskyplnou diskuzi.
Jak už jsme si říkali, základem asertivity je vaše ochota být upřímní k sobě i k druhým. K tomu je třeba, abyste byli v kontaktu se svými skutečnými pocity a názory. Proto se potřebujete umět uzemnit a být si vědomi svých fyzických i emocionálních vjemů. Obě formy pocitů jsou prostředníky vašeho přímého spojení s Nebesy.

Uzemnění
Pozemští andělé se povznášejí nad svá fyzická já podobně jako nafouknutý balónek na provázku. Jsou si blaženě nevědomi toho, jak se jejich těla cítí nebo jak se daří jejich citům, protože jsou v duchu nahoře s Bohem a nebeskými anděly.
I když může být skvělé mít hlavu v oblacích, může vás to zdržovat od vašeho pozemského životního poslání. Jste tady v lidském těle z určitého důvodu a je důležité, aby se pozemští andělé naučili, jak si udržet své soustředění a vědomí ve svém těle.
Uzemnit se můžete tím, že budete trávit čas venku v přírodě, obzvláště chůzí naboso, kdy se svými chodidly dotýkáte půdy, písku nebo trávy. Také vám může pomoci obklopit se květinami a stromy. Dále vám k uzemnění pomůže jíst brambory, ředkvičky, cibulky, tuřín a další podzemní cibulovité plodiny. Vyrůstají v zemi, a tak dovedou uzemnit i vás, když je sníte. Jen se ujistěte, že jsou organické a prosté genetické modifikace (GMO-free).
Svého těla si také můžete být více vědomi, když se budete dotýkat svých chodidel, dopřejete si pedikúru či reflexní terapii.

Upřímné vyjevení svých pocitů
Jakmile budete vědomím zpátky ve svém těle, budete snáze v kontaktu se svými skutečnými a upřímnými pocity. To vám také umožní všímat si toho, jak reagujete na určité lidi. Například si všimnete, že se vám v něčí přítomnosti stáhnou žaludeční svaly. Nebo si všimnete, že v blízkosti někoho jiného se vám rozbuší srdce a zvýší se vaše úzkost. Budete si vědomi toho, když se budete cítit plni odporu, zahanbení nebo hněvu, obzvláště při nějakém konkrétním chování druhého člověka.
Pasivní osoba potlačí své pocity dovnitř a nikdy je druhým neukáže, neboť se bojí, že by je tím odstrašila nebo by se jich dotkla. V tomto typu vztahu je pasivní osoba obzvláště osamělá, protože ji vlastně nikdo doopravdy ani nezná. Jedinou léčbou je být zranitelná a upřímná k ostatním, tak aby mohli druzí milovat tu osobu, kterou opravdu je, nikoli tu, za kterou se vydává.

Naše upřímnost k druhým není určena k tomu, abychom s nimi manipulovali nebo je měnili. To by byl přístup agresivní nebo pasivně-agresivní. Sdílíme své upřímné pocity s druhými proto, že tak to ve zdravém vztahu lidé dělají. Namísto toho, abychom si dělali starosti o reakci druhého člověka, si dopřejme čas a energii na to, abychom si srovnali své myšlenky a promysleli si, jak být k druhému člověku upřímní jemnou a podpůrnou cestou.

Jako pozemští andělé jste přirozeně laskaví a hodní. Upřímnost je součástí laskavé a hodné povahy. Ukazujete tím, že vám na druhé osobě záleží a že se snažíte, aby váš vztah zůstal zdravý a dlouhotrvající.

V pracovních vztazích vám upřímnost získá respekt. Upřímní lidé jsou vnímáni jako silní uchazeči o pokrok ve své kariéře. Vaše opravdovost je známkou toho, že máte sílu, kterou u svých zaměstnanců dobré společnosti hledají. A i vy budete šťastnější, když budete pracovat pro dobrou společnost!
Jak jsme si předtím říkali, ti, kteří se snaží působit mile, jsou okamžitě považováni za slabé jedince, které jiní lidé využívají. Snažíte se druhým zavděčovat a zapůsobit na ně tím, že se neupřímně usmíváte a souhlasíte s nimi i ve věcech, ve kterých by většina lidí nikdy nesouhlasila. Každý dokáže rozpoznat osobu, která je opravdová, stejně jako osobu, která předstírá štěstí, i když šťastná očividně není. 
Také to znamená, že potlačujete své vlastní názory a nikdy nevyjadřujete ani se nestavíte za své vlastní nápady. Tito lidé málokdy bývají povýšeni a málokdy dostávají přidáno na platu. Ti, kdo jsou opravdoví, jsou uznávaní a bývají povýšeni, protože jsou důvěryhodní. Lidé o nich říkají: "Je tak upřímný/á!"

I když budete upřímní, je důležité být si vědomi svých pocitů a toho, že vy sami jste jejich pánem. To znamená, že nebudete ukazovat prstem na někoho druhého, ani nebudete používat obviňování nebo ostrý tón hlasu. Upřímnost vychází z pozice lásky. Je to ta nejvyšší vibrace v komunikaci podobná tomu, jak s vámi upřímně komunikují andělé, i když vám říkají věci a vedou vás cestami, které vám nejsou úplně příjemné, například když vás vedou k tomu, abyste změnili svůj životní styl nebo stravování. 

Upřímnost je důležitá součást povahy dobrého a milujícího přítele. Je důležité být jemní, ale rozhodní. To znamení, že váš hlas je melodický a laskavý, bez napětí v hrdle nebo zvyšování hlasu. Zároveň však hovoříte jasně a odhodlaně, zatímco se druhé osobě díváte přímo do očí.
Buďte přátelští, ale také upřímní. Jste-li nahněvaní, je naprosto v pořádku to ukázat. Jste člověk a máte lidské emoce. Když budete opravdoví, budou vám druzí lidé více věřit, protože budou vědět, že vaše slova jsou v souladu s vaší energií.

Většina pozemských andělů má strach ze svého vlastního hněvu. Bojí se, že nad ním ztratí kontrolu, když ho konečně nechají vyjít na povrch. Ve skutečnosti jim však uvolnění této emoce poslouží jako pomalé vypuštění vzduchu z balónu. Neboť když v sobě nedržíte potlačený hněv, máte pak větší kontrolu.
Buďte k druhému člověku upřímní, aniž byste se ho snažili ovládat nebo s ním manipulovat, aby reagoval určitým způsobem. Řekněte to tak, jak to je, a nechte střípky dopadnout tam, kam mají. Pokud lidé reagují hněvivě, je to její emoce a mají na ni právo. Co se svou emocí dělají, to je druhá věc. Nikdy nepřipouštějte slovní ani jiné zneužívání! Nezáleží na tom, jaký je váš vztah, nebo jak moc tyto lidi potřebujete ve svém životě. Pokud na vás křičí, ponižují vás nebo vás jakkoli zastrašují, odejděte.

Červené vlajky
Andělé vás vždy chrání před nezdravými vztahy, a to prostřednictvím znamení, která vám posílají a kterých je třeba si všímat. Pokud nenasloucháte, skončíte v nezdravém vztahu, někdy dokonce i zneužíváni. Ve vztazích těmto znamením říkáme "červené vlajky", které jsou varovným poselstvím, které dostáváte skrze svou intuici, tělesné signály a také prostřednictvím svých andělů.
Když potkáte někoho nového, váš žaludek vám okamžitě vypoví o energii daného člověka a potenciálního vztahu. Vždy věnujte pozornost tomu, co váš žaludek dělá v přítomnosti druhé osoby, protože vám říká pravdu. Věřte mu.
Pokud se vaše žaludeční svaly stáhnou, je to znamení, že jste přítomností druhé osoby stresováni. Také to může znamenat, že se cítí vystresovaná ona a vy jen přebíráte její pocity napětí. I tak ovšem cítíte napětí, a to je něco, co je třeba zohlednit, když se rozhodujete, zda vstoupit či nevstoupit do tohoto vztahu.

Dále je třeba se dívat na to, jak tato osoba jedná, a poslouchat slova, která říká. Všímejte si známek toho, zda nelže druhým, nechlubí se tím, co od nich získala, i jakýchkoli dalších sklonů k předvádění se a neetickému chování. Dívejte se, zda nepronáší rasistické vtípky. Také dávejte pozor, jestli své přátele nepomlouvá nebo je neohleduplně nesráží. Ano, může být zábavné zapojit se do pomlouvání a smát se lidem za jejich zády, ale vězte, že tato osoba bude stejně tak mluvit i o vás.

Kdykoli se váš žaludek stáhne, je to první červená vlajka. U každé nové osoby si buďte těchto červených vlajek vědomi, ještě než se jí otevřete. Pokud dostanete takovéto varování ohledně něčího charakteru, jedná se o způsob, jakým vás vaši andělé chrání. Snaží se vám pomoci vyhnout se tomuto vztahu.

Stůjte si za svým
Někdy možná říkáte lidem věci, které nechtějí slyšet. A vy jako intuitivní pozemští andělé víte, že to nechtějí slyšet. Můžete na hněv či zklamání oné osoby reagovat upřímně. Také však můžete zvažovat, že od svého názoru ustoupíte. Zde je třeba se pocvičit v posílení své vnitřní síly, abyste si dokázali stát za svým.
Jako pozemští andělé samozřejmě nasloucháte názorům druhých. Projevujete jim respekt, který si přejete sami pro sebe, avšak je tu past, do které citliví lidé často spadnou, a to je ta, že když druhá osoba zesílí hlas, zamlčí své názory a pocity. Neuzavírejte se jen proto, že je někdo hlasitější. Ani se nenechte chytit do boje o moc. Často se stává, že boj o moc vyvstane kvůli tomu, že druhá osoba touží po pozornosti a ocenění. Můžete odmítnout bojovat o moc, a to tak, že svou vlastní moc zesílíte natolik, že to druhá osoba podvědomě vycítí a ustoupí. Můžete zvýšit svou energii tím, že budete zhluboka dýchat a s každým nádechem budete cítit, jak vaše síla narůstá od chodidel vzhůru do celého těla. Vizualizujte si svou energii a sílu jako ohromně velké a druhá osoba odstoupí.

Lidé se příliš nemění a vy jistě nemůžete být těmi, kteří je změní. Jak říká staré přísloví: "Leopard nezmění své skvrny." To znamená, že lidé v podstatě pokračují ve stejných vzorech chování a osobnostních rysů v průběhu celého života. A přesto bývají pozemští andělé tímto základním lidským konceptem zklamáni a zaskočeni.

Já sama jsem se s tímto setkala. Například mě jeden člověk na konferenci požádal o seminář, ale přitom jsem si všimla, že nebyl nijak dobře organizovaný a neodpovídal na emaily. Ale přesvědčovala jsem se, že je to jen jeho dočasné chování. A to proto, že si na druhé lidi projektuji své vlastní ideály o tom, jak věřím, že "by se měli" chovat. Když se pak blížil onen seminář a pořadatel byl stále neorganizovaný, neměla bych být vůbec překvapená, protože takový byl už od začátku.

Sami si určujte, jací máte být
Nedovolte druhým, aby určovali, jací máte být. Názor druhého člověka je jen to: názor. Nezáleží na tom, jak často to někdo prohlašuje nebo jak hlasitě. Stále je to jen názor, nikoli skutečnost.
Pokud vám někdo říká ošklivé věci nebo vás shazuje, je to forma zneužívání. Nikdo nemá právo vás urážet, říkat vám, co můžete nebo nemůžete dělat, ani ve vás vyvolávat zlé pocity ohledně sebe samých. Existují lidé, kteří prostě nejsou schopni dát pozemskému andělovi pocit uznání z velké lásky, který si tolik přeje a který si zaslouží. Modlete se za takového člověka, ale neplýtvejte svým cenným pozemským časem na takový vztah.

* * *

- z knihy Asertivita pro pozemské anděly, Doreen Virtue (z anglického originálu Assertiveness For The Earth Angels)
 překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.