sobota 7. června 2014

Žárlím

Žárlivost je velmi silná energie, která zničila už mnoho partnerských vztahů. Mnozí lidé cítí, jak v nich žárlivost přímo vře, a takzvaná žárlivecká dramata končí často dokonce vraždou. Kde se tahle ničivá energie bere?
Žárliví lidé mají strach ztratit milovaného člověka, nebo ho opustit, mají strach, že budou sami opuštěni nebo podvedeni. Jsou nejistí a často přesvědčení, že nejsou hodni lásky. Mají emocionální vzorce a vzorce přesvědčení, které mají vždy co dělat s nedostatkem. "Není toho dost", to je jejich heslo.
Není dost lásky, není dost peněz, majetku... co uchvátí, to nepustí. Žárliví lidé zpravidla partnera kontrolují, kontrola může mít dokonce podobu sledování.

* * *

Sabrina měla s muži špatné zkušenosti. Zůstala sama s dcerou, exmanžel ji opustil a založil s jinou ženou novou rodinu. Sabrina nemohla rozchod zpracovat, bolest z něho podkopávala její sebevědomí. K eventuálním novým partnerům měla velkou nedůvěru.
Všechny vztahy, které následovaly bezprostředně po rozvodu, velmi brzy skončily. Když se v jejím životě objevil dobrosrdečný Bernd, denně hledala důkazy, že ji podvádí. Každou noc se odehrávala stejná scénka: Jakmile Bernd usnul, Sabrina se vyplížila z ložnice, a prověřovala jeho mobilní telefon. Hledala "důkazy". Odposlouchávala mu vzkazy na mailboxu, kontrolovala všechny hovory, které měl během pracovní doby. Samozřejmě, že jednou přece jen něco našla. Volala mu jeho bývalá přítelkyně Rita a ptala se, jak se mu vede. Když si Sabrina tu zprávu poslechla, udělalo se jí zle. Vrátila se do ložnice, ale už nemohla spát. V jejích očích byl teď Bernd zrádce, který měl partně ještě vztah se svou bývalkou. U snídaně s ním jednala jako se zločincem.
"Nemáš mi náhodou co říct?" ptala se ho nasupeně. Bernd, ještě trochu omámený spánkem, nevěděl, cože to měl udělat. Ani na chvíli ho nenapadlo, že by se mohlo jednat o vzkaz na záznamníku v mobilu. Zavolal předtím Ritu zpátky a dověděl se od ní, že čeká s Holgrem dítě a že se bude vdávat. Ale Sabrině blikal v hlavě poplašný signál. Byla přesvědčená, že je Rita její sokyně, s níž ji Bernd podvedl. V duchu se jí odvíjel ten starý film: jak ji její manžel opustil, jak ji podvedl Alex, jak se Klaus odstěhoval...
Vychovávala dceru Sáru v přesvědčení, že mužům se v žádném případě nedá věřit. Když jel Bernd do práce, Sabrina ho sledovala svým autem. Chtěla ho přistihnout při činu a donutit ho, aby všechno přiznal. Sice ho při činu nepřistihla, ale udělala mu v práci dramatickou scénu před kolegy...
Samozřejmě, že v tomto vztahu nastaly hádky a nová nedorozumění. Bernd nemohl Sabrininu chorobnou žárlivost vydržet a po několika týdnech se rozhodl vrátit zpátky do svého mládeneckého bytu. Teď mohla Sabrina sice říct, že měla pravdu, protože to s Berndem také nedopadlo dobře. Ale šťastná nebyla.

Reakce jejího těla byl žlučníkový záchvat. Když ho Sabrina překonala, přišla do naší poradny, kde jí andělé vysvětlili na příkladu, jak si vytváříme svou realitu sami, pomocí emocí a myšlenek. Řekli jí:

Představ si dvě matky se dvěma dětmi na hřišti. Děti si hrají na písku vedle houpačky. Příjemné odpoledne v parku, všude je klid a pohoda. Matky se spolu baví, ale jedna z nich je trochu nervózní. Pořád volá na syna: "Dávej pozor, Floriáne, nebo dostaneš houpačkou do hlavy!" Matky si povídají dál. Zatímco jedna stále volá "Floriáne, dávej pozor", druhá občas svému dítěti jen zamává a usměje se na něho. Děti si dál hrají na písku. Náhle matky vyruší hlasitý dětský pláč. Nejdřív nevědí, které dítě to pláče. Víš to ty? Co se stalo?

Sabrina na nás hleděla tázavě. Nechápala, co jí ten příběh má říct. Netušila, které dítě pláče. Samozřejmě, že to byl Florián, protože ho uhodila houpačka do hlavy. Plakal, protože to bolelo a z nosu mu tekla krev. A navíc mu jeho matka vynadala. "Říkala jsem ti přece, že máš dávat pozor!"

Andělé vysvětlili Sabrině, že ze strachu (například žárlivosti) vytvářela pořád stejné situace, stejně jako ona matka na písku. Energie žárlivosti, nebo lépe řečeno strach, se může transformovat jen tehdy, když se odhalí a vyléčí pravá příčina (citové poranění). Pro Sabrinu bylo důležité, aby pracovala na svém programu "Láska bolí" a za druhé na programu "Nemohu odpustit", a aby tak odpustila sobě i svým bývalým partnerům. Pracovala intenzivně s andělskými afirmacemi a transformovala svůj strach, že ji někdo opustí nebo podvede. Za dva měsíce úplně zmizely její žlučníkové potíže, pomalu regulovala svoji nadváhu, a brzy na to poznala muže, který byl jiný než všichni ostatní. Sabrina milovala sama sebe, byla sebejistá, a nakonec našla lásku, kterou vždycky hledala.

* * *

- z knihy Andělská láska, Eva-Maria Mora

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.