neděle 13. července 2014

Láska jako v pohádce

Když se ve filmu hlavní postava do někoho zamiluje a její láska není opětována, on či ona se stále snaží tuto neopětovanou lásku získat. A nakonec si tento objekt lásky - většinou na nějaké akci, kde je plno formálně oblečených lidí - uvědomí, že hlavní hrdina je skutečně tím pravým! V reálném životě však většina z nich řekne: "Ne, díky." nebo "Promiň, ale nejsi můj typ."

Co vás v tu chvíli napadne? Ona mě nechce, ale jednoho dne mě chtít bude. Nebo: Budu se snažit, aby mě nakonec miloval, nebo Jednoho dne ho dostanu. Nestačilo by prostě jen přijmout pravdu? Proč si myslíte, že to dopadne jako v nějaké pohádce? V té chvíli bojujete sami se sebou a místo toho byste měli prožívat zármutek. Proč si neodtrpět to zklamání a pak prostě jít dál? Proč se honit za někým, kdo vás nechce? Proč takovou touhou otravovat svoje vědomí?
Namísto toho zkuste tyto afirmace:

Člověk, který mě miluje, je na cestě ke mně.
Člověk, který je pro mě ten pravý, mě bude vnímat takového, jaký jsem.
Nemusím nikoho přesvědčovat, aby mě miloval.
Člověk, který je ten pravý, mě bude milovat.

Zármutek, který cítíte po rozpadu vztahu, je někdy jen mylná představa, že vše nedopadlo tak, jak jsme doufali, a že život je nanic. Samozřejmě, že po rozpadu vztahu samota bolí, jestliže se však budete soustřeďovat výlučně jen na tyto pocity samoty, bude vám ještě hůř. Přiznejte si, co se stalo, a dovolte pozitivnějším myšlenkám, aby se objevily ve vašem vědomí.
Uvědomte si svůj zármutek a zeptejte se sami sebe: Když se vše děje tak, jak má, co dalšího ještě cítím?
Jestliže se vám podaří izolovat se od svého zármutku z rozpadu vztahu, můžete být schopni se ponořit hlouběji do sebe a nalézt nějakou starou ránu a nakonec se jí zbavit. Možná vám pocit zármutku pomůže zjistit, že máte problém s tím, že se bojíte, že vás někdo opustí. Ten problém se opakuje - může to být odmítavý postoj rodiče, když jste byli malí, nebo první láska, která vás odmítla.
I když se vám podaří vyléčit tyto rány, nemusí to nutně znamenat, že se vám rovněž podaří, že další vztah, který navážete, bude úspěšný. Stejně tak si však můžete skutečně uvědomit tu čistou pravdu, že žádný vztah nepřináší jen to negativní. I když možná byl rozchod opravdu náročný, prostě si řekněte, že nejste sami. Většina lidí ví, jak začít a skončit vztah, jen málo z nás však ví, jak jej řádně ukončit.

Každý vztah, který navážete, má nějakým způsobem za úkol přinést vám uzdravení. Zármutek po rozpadu jakéhokoliv vztahu vám dává šanci vyléčit si staré rány a být poté schopen začít nanovo. Každý vztah vám dává příležitost postavit se svým pocitům strachu a zlosti. Co je však důležitější, dává vám možnost dosáhnout skutečného uzdravení a přiblížit se pravé lásce.

A konečně ony tajemné síly hýbající vztahy jsou našimi průvodci, kteří nás učí, že máme jeden druhého milovat a vážit si ho - stejně tak jako sami sebe. Možná se ze vztahu nestane ten vztah na celý život, po kterém toužíme. Avšak poté, co tyto vztahy skončí, v zármutku, který pocítíme, si díky nim uvědomíme, že není pravda, že nejsme dost dobří. Naopak nám poskytnou možnost se uzdravit. Ve vztazích, které jsou postaveny na lásce, se přestaneme zabývat přízemními záležitostmi. Nebudeme se trápit tím, kdo nás bude milovat a na jak dlouho. Povzneseme se nad všechny rozchody a zjistíme, že láska je mocná a kouzelná, je stvořena mocí, která přesahuje naše chápání, a je tu jen pro nás.

Často se stává, že vztahy nesplňují naše očekávání. Je tak jednoduché soudit partnera nebo celý vztah a myslet si, že je špatný. Říkáte si: To byla jen ztráta času. Vesmír však nezná nic takového, jako je ztráta času.

Jestliže vám Vesmír seslal člověka, který je úžasný a milující, a vaše vědomí na něj nebylo připraveno, vězte, že tento člověk prostě jen nepřišel v ten pravý čas. Partner, s kterým jste nyní - vztah i situace -, vám byl seslán proto, abyste dosáhli uzdravení. Jestliže přijmete myšlenku, že tento partner je v této životní chvíli pro vás tím nejlepším, zasadíte kouzelná semínka, která vás vyléčí způsobem, jaký si ani neumíte představit.

Vesmír mi do cesty posílá ty pravé lidi, díky kterým získávám cenné lekce.
Je mi souzeno být šťastný.
Všichni lidé a všechny situace jsou pro mé dobro. 

* * *

- z knihy Miluj své srdce, Louise L. Hay a David Kessler


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.