středa 3. září 2014

BERAN - Žena

"To jí nepoběžíte na pomoc?" divila se Alenka...
"A nač? A nač?" řekl Král.
"Ona běží úžasně rychle.To bys spíš Petrochňapa dohonila!"
 
Takže jste se zamiloval do dívky ve znamení Berana. Nevím, jestli vám mám blahopřát, nebo vás litovat.
Když Byron napsal, že "Láska je oddělená od života muže, ale je celou existencí ženy," zapomněl na ženu Berana. Třeba si myslí, že láska je celá její existence, ale je příliš zaujatá světem kolem sebe, nemluvě o sobě samé, aby pro ni láska byla začátek i konec života. Dovede se obejít bez muže snadněji než kterákoliv jiná žena, kterou potkáte.
 
Pochopitelně obejít se bez muže není totéž, jako obejít se bez milostného prožitku. Vždy bude potřebovat hrdinu svých snů, po kterém touží její srdce. Může být minulostí nebo velmi vzdálený nebo se ukrývá někde v mlhách zítřka ale ona na něj stále myslí v aprílovém dešti. Pronásleduje ji v mysli, když napadne první sníh, když uslyší určitou píseň nebo když z nebe sjede blesk. Ovšem není-li její touha naplněna fyzickou přítomností muže, nijak zvlášť ho nepostrádá. Cokoliv on umí, ona dokáže líp aspoň si to myslí.
 
Tato dívka si sama otevírá dveře. Také si bez mužské pomoci obléká kabát, bojuje své bitvy, chytá taxíka a zapaluje cigaretu. Udělat si to sama je podle ní nejrychlejší způsob. To samozřejmě nelichotí zranitelnému mužskému egu. Dívka Beran je odhodlaná se dostat do popředí a jednat první, což zahrnuje i milostné záležitosti. Ze všech slunečních znamení nejspíš převezmou iniciativu ženy v Beranu, zejména pokud muži trvá dlouho požádat o schůzku. A právě v té chvíli jí můžete bezpečně dát najevo své city. Předtím se vystavujete značnému riziku. Musíte na ni jít opatrně. Chce být v milostném vztahu vůdčí silou. Než ji chytnete kolem pasu a políbíte na dobrou noc, přesvědčte se, že už máte její srdce v kapse. Jinak vám může uštědřit pravý hák do brady a prchat jako vyděšená laň.
 
Nenechte se mýlit. Důvod jejího útěku není dívčí cudnost. Nemá strach z vašich vášnivých výpadů. S těmi si poradí. Její úprk pramení ze strachu, že se zaplete se zbožňujícím otrokem nebo zamilovaným štěnětem, z nichž by ji každý unudil k smrti. Držte si odstup, nechte ji hádat a máte šanci, že vás sama přitlačí do kouta. Muž, který odolává jejímu kouzlu, ji vždy zaujme. Nemůže pochopit, proč ho neohromila svým nepopiratelným půvabem. Potom nenechá kámen na kameni, aby dokázala, že je žádoucí, dokonce i když o daného muže nemá trvalý zájem.
 
Ztělesněním ženy Berana ovládané planetou Mars je Scarlett O'Harová. Stejně jako Scarlett padnou dívce v Beranu všichni muži z okruhu sta mil k nohám, zatímco její umíněné srdce touží po tom jediném, kterého z nějakého důvodu nemůže mít. Jako Scarlett se tato žena dokáže v případě nutnosti rychle přizpůsobit, aniž by naříkala, zejména jde-li o život. Charakter Scarlett O'Harové je dost pevný, aby se vzepřela konvencím, postavila se proti armádě nebo dokonce s ledovým klidem střelila do hlavy muže, který ohrožuje milované osoby.
 
Nikdy se u Scarlett neprojevily vlastnosti tohoto znamení víc než ve chvíli, kdy hladověla, byla osamělá a bez přátel, a aniž by čekala na někoho, kdo by ji vysvobodil, hrozila zaťatou pěstí k nebi a křičela: "Já tohle přežiju... a potom už nikdy nebudu mít hlad... i kdybych měla lhát, podvádět, krást nebo zabít Bůh je mým svědkem, že už nikdy nebudu mít hlad!" Mnohem později, když jsou její city otřesené, její dítě mrtvé a muž, kterého miluje, ji opouští, tato typická žena Beran pořád dokáže říci: "Přijdu na nějaký způsob, jak ho dostat zpátky. Nikdy neexistoval muž, kterého bych nedostala, když jsem se k tomu rozhodla... Nakonec, zítra je taky den."
 
Ano, Scarlett O'Harová vytváří živou představu prvního znamení zvěrokruhu svou silou a schopností překonat tragédii; je schopná hrát roli ženy do krajnosti, s chvějícími se řasami a dobře načasovanými slzami, ale stejně tak je schopná převzít mužskou práci, je-li třeba. Pozorné studium Scarlettina charakteru vám umožní dokonale pochopit, čeho se od ženy Berana můžete nadít a přirozeně vám nastíní také odměnu, na kterou se můžete těšit, pokud máte dost odvahy a tuto ženu si získáte. Její bojovný duch může být na vás někdy trochu moc, ale nezdolný optimismus a víra v zítřek pro vás budou zdrojem velkého povzbuzení.
 
Tato dívka snadno podléhá lichotkám, mají-li pravdivý základ. Dejte jí najevo, že ji obdivujete, ale nepřehánějte to. Pokud neudusíte její smysl pro romantiku, její věrnost v lásce je nezměrná. Zde se objevuje Beranův typický rozpor: nechce, abyste ji doslova uhnal, ale jste-li příliš upjatý, rychle ztrácí zájem. Nechce zcela dominantního muže, ale nezíská si ji ani ten, kdo jí oddaně sedí u nohou. Než jí láska přinese štěstí, musí vyřešit Martův věčný konflikt silnou touhu ovládat svého milence a zároveň přání být ovládána jím. Protože je neuvěřitetná idealistka, někdy marně hledá statečného rytíře v zářícím brnění, který si ji podmaní, zvítězí nad celým světem a láskyplně jí ho věnuje, a přesto neztratí nic ze své mužnosti. Poněvadž takový rytíř existuje pouze v pohádkách a v legendách o králi Artušovi, zůstává často sama. Její dny jsou jasné a plné vzrušení, ale její noci jsou někdy temné a plné touhy. Když se však její zmarněné sny promění v hromádku popela, právě ve chvíli, kdy si myslíte, že plamen zhasl, Beran se vzchopí a založí další oheň.
 
Musí na vás být hrdá, aby vás mohla milovat. Ale netvařte se tak důležitě a nezapomeňte si všimnout jejího talentu a schopností. I když od vás vyžaduje hodně, vrátí vám dvakrát tolik. Dívka Beran je neskonale štědrá, pokud jde o čas a sympatie, majetek i peníze, ale v lásce je nepokrytě lakomá. "Co je její, je její" a mnohdy stačí velmi málo, aby nastal žárlivý výbuch. Neobdivujte před ní svou oblíbenou filmovou herečku ani nehyřte komplimenty vůči jejím přítelkyním. Ten, kdo má za manželku Berana, by měl na místo sekretářky přijmout raději muže. Není-li u vás ve všem na prvním místě, brzy se budete divit, kam se poděla ta nespoutaná vášeň a vzrušující city. Cítí-li se tato žena opravdu raněná, rázem se promění v led. Její oheň hoří prudce a rychle umírá. Její led může být věčný. Jestli vám na ní opravdu záleží, zapamatujte si to a je nepravděpodobné, že by snesla, kdyby vám na ní opravdu nezáleželo. Beran touží jen po trvalé lásce.
 
Postaví svého milovaného na piedestal a očekává od něj, že vyplní její nesplnitelnou představu dokonalosti. Zarputile odmítá vidět jeho hliněné nohy, dokud nejsou tak zablácené, že ani ona si toho nemůže nevšimnout. Nikdy nekritizujte milence, manžela nebo děti ženy Berana, nemáte-li na sobě azbestový oblek. Jste-li skeptičtí vůči jejím plánům a nadějím do budoucna, dovede být náročná, sobecká a kousavá. Pokud jí však vyjdete vstříc, umí být i mírná, oddaná a ochotná ke spolupráci.
 
Protože dává přednost společnosti mužů před ženami a každý muž od devíti do devadesáti ji zahrnuje obdivem, budete mít dostatek příležitostí pocítit ostny žárlivosti. Nepodléhejte jim. Ač má silně vlastnické sklony, od vás si totéž nedá líbit ani na okamžik. Dívka narozená v Beranu vyžaduje absolutní volnost, před sňatkem i po něm. Budete jí muset ve všem důvěřovat, přestože ona takovou důvěru ve vás mít nebude (ledaže dostala tvrdou lekci, aby držela svoje emoce na uzdě, i kdyby ji to mělo zabít, což se skoro stane). Není to tak zlé, jak to zní, protože až se stane opravdu vaší, bude věrná. Zřídka je schopná milovat dva muže současně. Je na takový klam příliš upřímná. Než si vážně začne s jiným, kromě výjimečných okolností vám dá jasně najevo, že její láska je mrtvá.
 
Tato žena je schopná hluboké vášně a mystického idealismu, které jsou spolu podivně propleteny. V žádném vztahu, který je pro ni opravdový a věčný, nebude mít žádné zábrany ani neuplatní ženské úskoky, koketní svody nebo hloupé hry. Její láska je přímá jako její řeč a jednání. V jednoduchosti jejích emocí je cosi čistého a svěžího, ale často jí přerostou přes hlavu. Možná ji budete muset trochu zkrotit, ale jestli vás doopravdy miluje, přijme to s překvapující povolností.
 
Ženy v tomto znamení jsou často úspěšné v zaměstnání. Zvládnou téměř každou profesi stejně jako muž, od burzovních spekulací k obchodu s nemovitostmi. Také poutají pozornost ve výhradně ženských povoláních, jako je modelka nebo herečka. Má-li vaše partnerka významné postavení, může být těžké ji přimět vzdát se kvůli vám zaměstnání. Na chvíli ho sice možná dokáže hodit přes palubu, když si omámená láskou představuje pohádkový domek pro dva u moře (pro Beranovu představivost je typické, že jde přímo ke šťastné scéně a ignoruje ty nudné). Ale když domek potřebuje novou fasádu, zatéká do střechy a objeví se první prasklina, asi se zase začne poohlížet po nějakém zaměstnání. Nechte ji. Když jí dovolíte zaplnit prázdný čas něčím, co ji zajímá, bude mnohem šťastnější a milující a dokonce něžnější. Neuspokojené city vedou k frustracím, které mohou vyústit ve velké problémy.
 
Prakticky neexistuje nic, s čím by si tato žena neporadila. Ať jde o náročný úkol nebo jen o něco, co jí zpříjemní život, vždy se o to pokusí, i když to nemusí mít praktický užitek. Znám jednu ženu Berana, která byla z finančních důvodů nucena žít několik let ve dvou místnostech s manželem, pěti čilými dětmi a psem. V takových podmínkách může být dost těsno a jenom přemýšlet o tom by v každé ženě se zdravým rozumem vyvolalo pochybnosti. Ne však v téhle. Dokázala se s tím vypořádat, i když čas od času asi dostala záchvat vzteku. Když jí uprostřed této anabáze astrolog vyložil, že její planetární aspekty ukazují období velkých nesnází v životě, byla tím zaskočená. "A kdy asi se to má stát?" vyzvídala.
 
Tatáž žena jednoho dne podlehla impulzu přidat k obyvatelům dvou místností ještě jednoho psa, protože měla pocit, že jejich psí pán je osamělý a potřebuje družku. Kromě toho byly děti tou myšlenkou nadšené. Zjištění, že nový pes se neumí chovat v domácích podmínkách, ji vyvedlo z míry jen na chvíli. Jako na vojně přidělila každému členovi rodiny službu při čištění koberce. Když viděla, že koberec už nikdy nebude jako dřív, po zvážení situace učinila rozhodnutí. Zbavit se druhého psa? Samozřejmě že ne. Tajně doufala, že se brzy dočkají štěňátek. Musí někde splašit peníze na nový koberec. A skutečně, peníze se našly. Pokud jde o štěňata, věřila, že se stane zázrak a ještě před šťastnou událostí se všichni přestěhují do nového bytu. A skutečně, přestěhovali se. Zázraky se stávají těm, kdo v ně věří. Ženy v Beranu na ně věří určitě. Někdy až na hranici pošetilosti. Jejich ztřeštěnost je dostává do prekérních situací, a než se naučí vyhýbat se pořád stejným malérům, naroste jim pár šedivých vlasů. Berani se obvykle zkušenostmi nepoučí. Sice by rozumově byli ochotní, ale jsou disponováni se do všeho vrhat po hlavě. Zenu v tomto znamení nemá smysl varovat biblickým: "Pýcha předchází pád." Její interpretace tohoto rčení je od chvíle, kdy ho poprvé slyšela v nedělní škole: "Když ztratíš pýchu, nastane pád."
 
Nemusíte se obávat, že vaše dívka podlehne svodům sukničkáře. Vůči sukničkářům a playboyům je imunní. Mnohem větší nebezpečí pro ni představuje idealista, který bojuje za nějaký ideál, nejlépe předem ztracený. Ale i u něj si často prosadí svou individualitu. Tu v této ženě nikdo zcela nezničí, i když ten pravý muž ji může potlačit. Nakoupí vám dárky, půjčí peníze, bude vás ošetřovat v nemoci a pomůže vám sehnat práci. A to samé bude očekávat od vás.
 
Ačkoliv to bude vehementně popírat (dělá skoro všechno vehementně), když je nešťastná, čeká, že budete nešťastný také. Když je šťastná, vy byste měl být také šťastný. Pro Berana je láska vzájemným sdílením. Vaše partnerka se s vámi bude chtít dělit o všechno o bankovní konto, přátele i sny. Samozřejmě její žiletka může být zlomená, bankovní konto prázdné, přátelé poněkud rozprášení a sny příliš rozměrné, abyste je strávil. Ale nikdy není sobecká. Udržovat před ní tajnosti ji může dohnat k zuřivosti, a to není dobrý nápad. Nikdy ji nezahanbujte špatnou gramatikou, oblečením nebo chováním na veřejnosti. Ona vás také nezahanbí, alespoň ne v těchto věcech.
 
Zraníte-li její pýchu nebo zchladíte její nadšení, téměř jí to zlomí srdce, protože ostatní jí ustavičně dělají právě tohle. Svět odmítá ženu, která mu odmlouvá a která si myslí, že je chytřejší než ostatní. Když zjistí, že ve skutečnosti to není ona, kdo řídí vesmír, v slzách se vám vrhne do náruče, zoufalá a sklíčená. V té chvíli budete mít příležitost ji vidět takovou, jaká opravdu je, bezbrannou a zranitelnou do extrému, navzdory vnější sebejistotě. Není drsná a odolná, jen by taková ráda byla. Obdivuje sílu a zkouší ji imitovat. Její idealismus a optimistickou víru v lidskou povahu často rozdrtí tvrdá realita. Něžně ji utěšte a pravděpodobně ji nikdy neztratíte. Vždy ji braňte proti nepřátelům. Nikdy vám neodpustí, nebudete-li za ni bojovat nebo nepostavíte-li se na její stranu. (Ale buďte připraven se s jejími protivníky zase smířit, když to udělá ona, což může nastat velmi rychle). Alespoň v tom je spravedlivá. Bude vás také bránit. Slávu či bohatství hodí zpupně do tváře každému, kdo ublíží jejímu příteli. Jestli vás miluje, její rozhořčení nezná hranic. Nejsou-li tyto ženy loajální, není nikdo.
 
Jako s manželkou to s ní nebudete mít jednoduché. Zřejmě bude mít spoustu zájmů, protože domov jí na vybití tvůrčí energie nestačí. Nečekejte, že se z ní stane domácí tvor, který bude štěstím bez sebe u rodinného krbu. Bude celkem dobrá kuchařka a bude udržovat dům ve vzorném pořádku, aspoň ty části, které jsou vidět. Také vám přišije utržené knoflíky a vyžehlí košile, ale nebude se jí to moc líbit. Přesto to udělá, je-li to třeba. (Žena Beran dokáže udělat skoro všechno, je-li to třeba.) Její oheň se víc podobá třpytivému diamantu než hřejivému, konejšivému plameni krbu. V její povaze se bezesporu projevuje rys nedůtklivosti a často vás spíš rozčílí než uklidní. Ale je vzrušující a zcela jistě s ní nikdy není nuda. Navíc má chvíle něžnosti, které jsou v rozporu s její sílou a energií pokud má partner dost trpělivosti je vyvolat. Tyto ženy jsou v nitru citlivější a poddajnější než kterékoliv jiné, ale to poznají jen ti, kteří jsou jim opravdu blízcí. Její konverzace je velmi inteligentní a hojná. Neschovávejte se u snídaně za noviny. Dělejte jí společnost nebo si smažte vajíčka sám.
 
Jen zřídka si bude stěžovat na nemoc nebo únavu. Když však trpí bolestí, očekává od vás tuny účasti. Při vysoké horečce ji možná budete muset držet v posteli násilím, ale když ji bolí zub, musíte ji obětavě ošetřovat.
 
Nechcete-li uprostřed února způsobit ohňostroj jako na státní svátek čtvrtého července, není radno této ženě zatelefonovat, že se zdržíte v práci. Sice jí nevadí ohřívat vám jídlo, ale nemá ráda, když neví, kde opravdu jste a co děláte, takže vám patrně zavolá zpátky, aby to zjistila. Manželka ve znamení Berana zřejmě udělá výborný dojem na vašeho šéfa za předpokladu, že se vám podaří jí zabránit, aby mu radila, jak má vést podnik. Také jí nebude vadit vás přechodně živit, přijdete-li o práci, ale nikdy nemůže respektovat muže, který vydělává míň peněz než ona (i když by vás proto nikdy neopustila spíš by pro vás hledala omluvu). Přestane-li výjimečně o sebe pečovat, vaše první narážka ji okamžitě přivede zpět k zrcadlu a flakonu s voňavkou (v tomto směru je tak ženská jako samotná Eva). Pochvalný komentář o novém účesu vaší sekretářky bude mít stejný efekt, ale je nebezpečný. Nakonec jste byl varován, že si máte opatřit na místo sekretářky muže. Žena Beran má v sobě marnivou strunu, která ji činí přecitlivělou na jakkoli nevinné poznámky, například o jejím věku či jak vypadá unaveně, což si může vykládat tak, že si myslíte, že vypadá jako čarodějnice.
 
Udržujte v manželství vášeň a romantiku, nebo bude hrozně nešťastná. Beran neváhá promptně změnit situaci, která jej činí nešťastným, a to může vést k spěšnému odloučení nebo impulzivnímu rozvodu. Ve většině případů není moudré ji nechat spravovat rodinné finance, ale můžete to zkusit, má-li k tomu vaše banka odvahu.
 
Jako matka dohlédne na to, aby bylo dítě čisté, šťastné, zdravé a milované. Pravděpodobně ho nebude chovat pokaždé, když se rozpláče, ani ho nebude rozmazlovat a neúměrně chránit. Její děti však dostanou spoustu hřejivých, spontánních polibků a objetí. Dubnová matka naučí své děti věřit v pohádkové skřítky. Bude je brát na procházky do parku a ukazovat jim zářivé náhrdelníky zanechané na trávě vílami při tanci při měsíčku, zatímco jiní uvidí jen ranní rosu. Tyto ženy vytvářejí pro své děti kouzelný svět fantazie, ve kterém samy žijí. Nedovolí jim příliš, budou vyžadovat přísnou kázeň a zřejmě budou mít to štěstí, že ze svých dětí vychovají samostatné jedince. Jejich oblíbenými zbraněmi dětské psychologie jsou: vařečka, pohádky před spaním a polibky na dobrou noc.
 
Žena v tomto znamení však může být i nepochopitelně výbušná a způsobovat divoké scény. Tento náhlý vztek však roztaje jako led po letním krupobití. Nikdy vůči nikomu nechová zášť, nehledá pomstu, nevyžívá se v sebelítosti nebo zatrpklosti. Po výbuchu emocí se jí vrátí optimistická nálada jako duha po dešti. Mnoho lidí vám řekne, že žena v Beranu je mužatka, ale nevěřte jim. Pod energickým zevnějškem je stoprocentní ženou, pro průměrného muže možná až příliš. Ale rytíř v zářícím brnění pochopitelně není průměrný muž. Existují někde osamělí, odvážní rytíři? Toto je dáme vašich snů, která stojí za všechny draky, které musíte zabít, abyste ji získali. Nezapomeňte, že navzdory zářivému, statečnému úsměvu je velmi zranitelná. (Ten úsměv je jen její štít proti zranění.) Podaří-li se vám přeměnit Berana v jehně, budete mít ženu, která je upřímná a vášnivá, věrná a vzrušující i když je i trochu impulzivní, panovačná a nezávislá. No, nemůžete mít všechno. Dívka Beran vám pomůže najít ztracené iluze a bude mít nezdolnou víru ve vaše sny. Že žádné nemáte? Půjčete si pár od ní. Má jich spousty.Jestli v ni věříte jen z poloviny tak, jako ona věří ve vás, spolu dokážete zázraky.
 
* * *
 
- z knihy Sluneční znamení, Linda Goodman

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.