neděle 28. září 2014

Strach je prostor, který ještě neobjevil lásku

Strach se často maskuje za logický či racionální důvod, proč to či ono nemůžete udělat. Někdy se skrývá pod rouškou pocitu, že vám někdo v něčem brání. Svůj strach můžete schovat za ledacos - svalujete vinu na druhé, odmítáte odpovědnost, rozhodujete se, že něco stejně nedokážete - "tak proč se snažit?" - zlobíte se, před něčím utíkáte a podobně. Čím zakrýváte svůj strach?

Když odhalíte, že takto uhýbáte, ze všeho nejdřív si uvědomte a přiznejte, že důvodem, proč to děláte nebo proč nemáte dobrý pocit ze sebe či z druhých, je jednoduše strach - váš vnitřní prostor, který potřebuje vaši bezpodmínečnou lásku. Milujte tuto svou část, nekritizujte ji. Buďte ochotní podívat se zpříma na vše, čemu se vyhýbáte. Nemusíte se omlouvat, předstírat silná ramena, ani si myslet, že za nic nestojíte. Jakmile svůj strach uvidíte, bude se vám s ním pracovat daleko snadněji.

Bolest a pocit oddělenosti může vyvolat jen strach schovaný pod nejrůznějšími záminkami. Jednou z možností, jak svůj strach objevit, je zamyslet se nad něčím, co chcete vytvořit, ale bojíte se, že to nepůjde. Pak si zapište všechny důvody, proč si myslíte, že to nejde. Až své úvahy dokončíte, převraťte všechny své výpovědi v pozitivní výroky: napište si, proč můžete vytvořit, co chcete. Uvidíte, že strach se rozpouští ve světle vědomí. Láska - jako teplé slunce svítící na ledovou planinu - rozpouští jakékoliv bariéry a bolesti. Vaše strachy se v jejím záření promění ve vodu a vypaří se.

Když si všimnete, že odpovídáte na jednání druhých spíš ve strachu než v lásce, když se před nimi stahujete, bojíte se, že vás odmítnou, odsoudí nebo že po vás budou chtít příliš, poděkujte si, že jste si uvědomili, že máte strach. Milujte tu svou část, která se bojí, a začněte vyzařovat bezpodmínečnou lásku.

Když soudíte nebo kritizujete, jste nejvíce vystaveni vlivu energie druhých. Díváte-li se na druhé a říkáte si: "Měli by víc pracovat a něco se sebou dělat," přitahujete si prostřednictvím těchto myšlenek jejich negativní energii. To, co v lidech vidíte, budete také prožívat ve vašem vztahu, protože na cokoliv se zaměříte, to vyvoláváte na povrch. To, čeho se bojíte, si přitahujete. Spojte se se svou jemnou a milující částí, s vaším vyšším a moudřejším já, které vám vždycky ukazuje, jak být láskyplnější.

Když vnímáte mezi sebou a druhými nepříjemné bloky nebo bariéry, je to znamení, že potřebujete vysílat k druhým i k sobě více lásky. I když se rozhodnete nebýt s nimi tak často, budou mít z vaší lásky, kterou jim pošlete, užitek. Někteří z vás se snažíte vypadat neochvějně a silně a jednáte, jako byste chtěli říct "mně nemůžete ublížit". Jenže takové jednání vytváří právě strach a bolest a přitahuje vám od druhých ještě více negativity, což vás nutí tvářit se ještě neporazitelněji.

Zamyslete se nad tím, kdy máte chuť zavřít srdce - kdy si říkáte: "Tak to by stačilo, tento člověk ke mně není dost hodný, myslím, že jdu pryč." V jakémkoli vztahu, bez ohledu na to, jak je dlouhodobý či pevný, se najdou momenty či období, kdy bude výzvou nechat své srdce otevřené. Jak jinak byste se naučili bezpodmínečné lásce než tak, že se postavíte všem svým zvykům a životním situacím, v nichž své srdce zavíráte. Kdykoliv se přistihnete, že se chcete uzavřít, uvědomte si, že máte šanci přetvořit nějaký svůj vzorec a učit se mít své srdce otevřené. I tak se můžete rozhodnout vztah opustit nebo jej změnit, ale můžete to udělat s láskou. Možná jste nejraději s přáteli, s nimiž nemáte žádné problémy, kteří ve vás nikdy neprobudí chuť nebo potřebu se uzavřít. Jenže s lidmi, kteří vás nikdy nestaví před výzvu zůstat otevření a milující, se možná nespojujete v srdci. Srdce se vždycky zabývá důvěrou, otevíráním se a dosahováním nových úrovní přijetí a pochopení druhých.

* * *

- z knihy Osobní síla skrze uvědomění, Sanaya Roman


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.