čtvrtek 11. prosince 2014

7.lekce andělů hojnosti: Vizualizujte si úspěch

Andělé hojnosti mají za úkol přinést do světa mír tím, že eliminují stres pocházející z nedostatku a omezení. Tito andělé podporují náš životní úděl tím, že nám pomáhají vizualizovat si naše přání. Vědí, že co si představujeme, to také dostaneme, a tak nám jemně připomínají, abychom si udržovali pozitivní, láskyplné obrazy, které si skutečně přejeme zhmotnit. Především z tohoto důvodu nás andělé vyzývají k tomu, abychom se drželi stranou od obrazů a filmů, které obsahují negativitu nebo násilí. Andělé chtějí, abychom se dívali na věci, které nám přinášejí radost, nikoli bolest. Naštěstí je vizualizace pozoruhodně jednoduchá k vysvětlení i praktikování. I když může být vizualizace prováděna i složitě, můžeme vás ujistit, že nejčastěji je to něco, co už dávno děláte.

Kouzlo představivosti
Jak už jsme zmínili dříve, my všichni jsme se narodili se silou představivosti; někteří z nás pouze zapomněli, jak ji používat. Zvažte skutečnost, že děti mají mnohem pozoruhodnější schopnost představivosti ve srovnání s dospělými. Je to proto, že jsme se nechali postupně ošálit "skutečným světem"? Nebo jsme snad mohli zapomenout, že náš svět není jediný "skutečný" v této existenci?
Když zapomeneme nebo popřeme, že kouzla existují, přímo si tím omezíme své zážitky v našem moderním světě. Umíme samozřejmě porozumět argumentům, které mnozí lidé užívají, jako např. že nemají čas na takové dětinské nesmysly. Další budou argumentovat tím, že problémem je ekonomika, nebo že jim v něčem brání jejich rodina. I když to může být ve fyzickém světě pravda, jejich nedostatek času má více co do činění s tím, že se nechali ošálit "skutečným světem" natolik, že nedokážou pochopit, že by mohl existovat ještě jiný. Rovněž odmítají využívat své prostředky, jimiž by si mohli více času zajistit.

Vizualizace je prostě metoda, při níž vyvoláváte obrazy ve své mysli. Ano, tak je to jednoduché. Představte si to, co jste měli dnes na snídani v co největších detailech. Vizualizujte si nádobí, které jste použili a příbory, jimiž jste jedli. Představte si vzhled, vůni i chuť tohoto jídla. Dokážete skutečně toto jídlo vidět ve své mysli? Je to téměř tak skutečné, že byste to mohli ochutnat?
Gratulujeme! To je vizualizace. Nerozčilujte se, pokud se vám nepodařilo si jídlo představit v takových detailech, jaké jsme popsali v tomto cvičení. Tato technika potřebuje ke svému zdokonalení praxi. Praktikování může vyžadovat nějakou práci, ale považujte to za trénink pro své nové zaměstnání: zhmotňování si svých přání - a to ne jen tehdy, kdy něco chcete nebo potřebujete, ale v každém okamžiku každého dne. Ve skutečnosti téměř neustále vizualizujete a zhmotňujete a vždy tomu tak bylo. Stejně jako každou novou dovednost si můžete zlepšit i svou schopnost vizualizace. 
Jednou z metod, jak si své dovedosti vypilovat, je dívat se na nějakou věc, a pak zavřít oči a v mysli si ji vybavit. Otevřete oči, znovu se na věc podívejte, a pak je zavřete a představte si tu věc, a tak pořád dokola, dokud se nebude vaše vnitřní vize shodovat s fyzickým vzhledem dané věci. Čím více detailů jste schopni v mysli vidět, tím lépe.
Neprotestujte prosím tím, že "nejste vizuální typ", protože to není pravda. Každý má vrozené schopnosti vizualizace. Ve skutečnosti je nejlepší cestou, jak vyjasnit své vize, afirmovat si: "Jsem velmi vizuální." Vždy si afirmujte to, co si přejete, namísto stěžování si na to, čeho se vám zdánlivě nedostává. Afirmace dobro přitahují, zatímco stížnosti ho od vás odpuzují.
Pokud jste z jakéhokoli důvodu nespokojeni s úrovní detailů své vizalizace - nebo své schopnosti představit si mentální obraz toho, čeho si přejete dosáhnout - je načase začít na tom pracovat. Toto je technika, kterou si budete přát dokonale zvládnout, ještě než budete pokračovat dále.
Chápeme, že i když toto cvičení, které jsme popsali, může být jednoduché, může vás také stát nějaký čas. Rovněž může být těžké začlenit do vašeho už tak nabitého rozvrhu další aktivitu. Avšak zvažte během plánování svého rozvrhu následující body:

  • Zaprvé, tuto techniku můžete cvičit téměř kdekoli. Vizualizace během řízení auta může být samozřejmě nebezpečná, ale rozhodně ji můžete vyzkoušet během oběda. Můžete se věnovat cvičení vizualizace, zatímco čekáte na telefonu nebo sledujete televizi. Můžete ji cvičit i v době, kdy ležíte v posteli; dokonce pak pro vás bude snazší se uvolnit a usnout.
  • Zadruhé, odměna za zvládnutí této techniky může být vskutku mimořádná.

Důvod, proč vás vybízíme k častému praktikování vizualizace, je jednoduchý: Jste-li spokojeni se zvládáním detailů při vizualizaci, bude pro vás tato technika mnohem snazší. Nebudete se už zdržovat přáním, abyste to uměli lépe. Kromě toho, kvalita vaší vizualizace úzce souvisí s tím, jak dobře se vám daří zhmotňovat. Když si přejete zhmotnit nějakou velmi specifickou věc, samozřejmě budete potřebovat hodně detailů. Pokud víte, že si přejete Chevrolet Corvettu '58 a ne '57, budete si muset vytvořit mnohem specifičtější obraz než většina lidí. Obdobně, když si zhmotňujete vysněný domov nebo kariéru, potřebujete dosáhnout co nejkonkrétnějšího obrazu ve své mysli.

Na druhou stranu "nastiňování řešení" je pro zhmotňování blokem. Nastiňování řešení znamená, že říkáte Bohu, jak vám má pomáhat, a snažíte se kontrolovat způsob, jakým mají být vaše modlitby zodpovězeny. Vizualizace znamená povznést vaše očekávání, ale nezasahovat do výsledků zhmotňování svým strachováním se a snahou o kontrolu. Je-li to etické a míruplné, nezáleží na tom, jak se vaše modlitby zhmotní... ale že se zhmotní! Navíc, někdy máme své představy nastavené mnohem níže, než si pro nás Nebesa přejí. Jako každý milující rodič si Stvořitel přeje jen to nejlepší pro vás i pro všechny ostatní. Velmi se nám líbí tato modlitba, zmíněná také v prvním poselství, která eliminuje strach z toho, že požádáte o něco "špatného":
"Toto, Bože, a nebo něco lepšího."

Vizualizujte si všemi smysly! Když se budete sami na sebe dívat jako na bohaté, ciťte ten pocit také ve svém těle. Představte si ten pocit naprostého bezpečí. Soustřeďte se na něj a požádejte Nebesa, aby vám pomohla se takto cítit vždy. Pamatujte, že všechny modlitby jsou vždy zodpovězeny, včetně vaší modlitby za bezpečí a jistotu.

Z našich zkušeností se zdá, že lidé si dělají až zbytečné starosti, že udělají něco špatně. Zcela upřímně, jediná špatná věc, kterou může člověk udělat se vším respektem ke zhmotňování, je ani to nezkusit. Když lidé zapomínají, že mají tuto moc, pak tíhnou k negativitě a náhodně si zhmotňují všechny možné věci, které nikdy skutečně nechtějí. Pomyslete například na člověka, kterému se říká "strašpytel" - což je osoba, která si dělá starosti až příliš, a to i bezdůvodně. Nepochybně jste ve svém životě někoho takového už potkali. Nešťastnou skutečností u těchto osob je ta, že i když mohou mít ty nejlepší záměry, neustálé strachování se k nim nevyhnutelně přitahuje mnohé věci, kterých se bojí. Kdyby si tohoto faktu byli vědomi, vyhýbali by se přehnanému strachování téměř bez výjimky.

Nástroje vizualizace
Někteří lidé považují za velmi nápomocné fyzické obrázky. Jste-li mimořádně vizuální osobnost, může pro vás být užitečné pořídit si nástěnku z nejbližšího papírnictví a vystavit si na ni obrázky věcí, jež se snažíte si zhmotnit. Nebo si můžete takovouto "nástěnku snů" vytvořit z archu papíru velikosti plakátu, na který nalepíte obrázky a slova, která představují vaše přání.
Tyto vizuální nástroje vám pomáhají dosáhnout dvou cílů: za prvé vám pomáhají pamatovat na přesný vzhled toho, co si přejete, s velkou přesností, a za druhé vám připomínají, že máte zůstat soustředěni na to, co chcete. Když jde o vizualizaci a zhmotňování, nejlepší, co můžete udělat, je zaměřit se na danou věc stejně jako laserový paprsek.
Když si vizualizujete to, co si přejete nebo co potřebujete, nacházíte se v procesu zhmotňování. Opravdu to může být tak prosté a nenucené. Čím více se soustředíte, tím více se můžete dobře naladit přesně na to, co vám do vašeho života přijde. Když mluvíme o onom nevypočitatelném předmětu jménem štěstí, ve skutečnosti hovoříme o zhmotnění. Znamená to tedy, že vyhrajete v loterii, když si to zhmotníte? Možná, ale obvykle to tak není. Spíše zde diskutujeme to, co lidé typicky přisuzují náhodě - například když dostanou poštou nečekaně vyplacené peníze od své energetické společnosti. Věřte nebo ne, to je přesně ten typ věcí, které se lidem typicky dějí, když si začnou zhmotňovat hojnost. Někteří dostanou poštou anonymní šeky, nebo třeba dar od dávno ztraceného příbuzného, avšak podstata je všude stejná. Lidé třeba dostanou menší vedlejší zaměstnání zrovna v době, kdy potřebují peníze navíc. Samozřejmě, člověk si může zhmotnit podstatně více peněz než jen tyto drobné výplaty. Protože je tato hojnost darem od vesmíru, skutečná částka není nijak omezena.

Jak tedy člověk dosáhne masivní podpory skrze vizualizaci? Jednoduše: sněte ve velkém!

Pokud chcete být výkonným ředitelem společnosti, nežádejte o práci v podatelně; žádejte o vysokou pozici. Samozřejmě, třeba ji možná ani nedostanete, zatímco práce v podatelně by byla jistá, ale šance na úspěch tu je a stojí za ten risk. Úplně stejný princip se uplatňuje i zde. Chcete-li si zhmotnit svou knihu jako bestseller, pak bude nejlepší začít si vizualizovat sebe samé jako úspěšné autory. Potřebujete se skutečně vidět, jak píšete knihu, nacházíte vydavatele, schvalujete návrh obálky a všechno ostatní, co je s dosažením tohoto snu spojeno. 
Rovněž je třeba pohlédnout s respektem na to, jak se vidíte po dokončení knihy. Opravdu si dokážete sami sebe představit, jak ji nabízíte v televizi, jak píšete články a jezdíte na cesty? Fantastické! Pokud ne, pak si potřebujete nadále procvičovat vizualizaci těchto věcí v co největších detailech, jaké jsou jen možné. 
Tentýž vzor ve vizualizaci budete užívat všude bez ohledu na to, jaký sen si přejete zhmotnit. Opravdu potřebujete věřit v ten nejlepší možný výsledek. Je to potřeba, protože vysíláte objednávku k Vesmírnému šéfovi a nepřejete si, aby se vám vrátila špatná nebo nekompletní. Čím větší je váš sen, tím větší vyžaduje specifičnost.

Čím více vizualizaci využíváte, tím snadnější se pro vás stává. Může vám to zprvu znít příliš jednoduše, obzvláště pokud jste předtím vyzkoušeli techniky, které jsme dříve představili v této knize. Zní to až příliš snadno pouze sedět a představovat si sebe samé v nádherných situacích, kde nejsou žádné problémy. Kdybyste usoudili, že k tomu není třeba žádného zvláštního úsilí, byla by to pravda. Pro některé lidi je to jednodušší než pro jiné, avšak každý může dosáhnout stejné úrovně odbornosti. 
Skutečné praktikování vizualizace je tak jednoduché, že ji téměř všichni využívají každý den. Co může zabrat nějakou práci, je vypracovat své vizualizace na úroveň takových detailů, jaké jsou potřebné k získání přesně toho, co byste chtěli. Samozřejmě si ve svých vizualizacích můžete vystačit s "dostatečně dobrým". To vlastně dělá každý. I když vždy bude existovat prostor pro další vylepšení, v určitém bodě si budete moci říct, že jste spokojeni s dosaženou úrovní, a pak zkusit vizualizovat vážněji a zhmotnit si něco bez pouhého "cvičení".

Když vizualizujete, je důležité pamatovat na to, že jen proto, že se něco nevyvedlo, neznamená to, že to tak musí být vždy. Jistě, mít náhradní plán je vždy dobré, ale vaše vizualizace budou vždy těmi nejlepšími scénáři. Samozřejmě v tomto světě existují i další lidé s jejich vlastními cíli a ambicemi a někteří z nich nemusejí být tak ohleduplní a milí jako vy, když dojde na soutěžení. Ale tito lidé jsou svými vlastními problémy a vy nemusíte neustále myslet na eventuality. Pokud se jejich machinace dostanou do konfliktu s výsledkem vašeho zhmotňování, prostě věřte, že mají svou karmu a odevzdejte vesmíru všechny negativní myšlenky a emoce, které vůči nim pociťujete. Záležitost manifestace je celá o pozitivitě a tak prostě nemáte čas na to, abyste myšlenkově lpěli na negativních lidech a situacích. 

Abychom vám dali stručný příklad toho, jak mocný je prostředek vizualizace, dočasně se vzdálíme od tématu zhmotňování hojnosti a zabředneme do říše zdraví. Protože jsou tyto oblasti v našich životech úzce spojeny, doufáme, že malou odbočku uvítáte. 

Grant: Blízké přítelkyni mé ženy několik let zpátky diagnostikovali rakovinu. To je samo o sobě traumatizující, ale protože tato žena byla také profesionální tanečnice, znamenala pro ni ztráta jejího fyzického zdraví také ztrátu hlavního zdroje příjmu. Jakkoli skvělé mohou taneční společnosti být, nejsou známy tím, že by svým členům poskytovaly zdravotní pojištění. Proto si tato dobrá a talentovaná osoba opravdu nemohla dovolit být nemocná. Jak týdny a měsíce postupovaly, byla na tom hůř a hůř, dokud jí lékaři doslova neřekli, aby se již postarala o urovnání všech svých záležitostí. Než aby však upadla do deprese, rozhodla se změnit směr svého života a odmítla přijmout skutečnost, že by měla zemřít. Začala si sama sebe představovat jako dokonale zdravou. Cítila, jak tančí, slyšela povzbuzování publika a vizualizovala si samu sebe, jak stárne. Její víra během tohoto léčení byla tak silná, že nikdy nevěřila v jinou možnost. Jak jste si asi domysleli, zanedlouho se z této domněle závěrečné fáze rakoviny zcela uzdravila. Rakovina se jí už nikdy nevrátila a nezdá se, že by měla. Jen proto, že to s ní lékaři vzdali, neznamenalo to, že by to měla udělat také. Síla tohoto léčení byla ohromná nejen co do rozsahu, ale také do svých důsledků, včetně těch, které zahrnovaly přitahování hojnosti. To nejpozoruhodnější na tom všem bylo, jak naprosto nenucené a snadné to bylo. Skrze naprostou víru a bez sebemenší tvrdohlavosti se dokázala tato žena osvobodit od rakoviny jednou provždy.
Pomyslete na to, o kolik snazší může být být vytváření hojnosti v našich životech. Když může vizualizace a zhmotňování vykonat něco tak úžasně mocného, proč by si lidé měli kdy myslet, že si nedokážou najít lepší práci, dosáhnout povýšení nebo začít vlastní podnikání? 
Moc vizualizace je omezena pouze vírou člověka, který tento prostředek využívá. Když dokážete něco vidět, jak se to děje, pak se to dít bude. Proto také můžete vidět, že s větší dávkou představivosti vzroste i váš potenciál ke zhmotňování. Z tohoto důvodu by každé cvičení ke zvýšení vaší představivosti mělo být bráno se vší vážností univerzitního vzdělávání. 
Prosté a potěšující aktivity, jako je například čtení fantasy a sci-fi příběhů nebo hraní počítačových her, kde máte vlastní roli, vám může přinést velký prospěch při rozvíjení představivosti. Samozřejmě, tak jako se vším, je důležité využívat tyto prostředky s mírou. Nikomu by neprospělo, kdybyste trávili veškerý čas polapeni ve fantastickém příběhu. Avšak při rozumném užívání vám mohou knihy i hry pomoci rozvinout si neomezený smysl pro možnosti a zázraky. Přesně toho byste měli dosáhnout.

Možná by vás zajímalo, zda je možné využít sílu vizualizace pro nějaké negativní účely. Nakonec existují lidé, kteří nemají na srdci to nejvyšší dobro pro lidstvo a mohli by se na nás pokoušet vyvíjet nátlak, ať už duševní nebo fyzický. Naštěstí pro nás ostatní je odpovědí velmi důrazné Ne. Negativní myšlenky, slova a energie nesou mnohem méně energie než ty pozitivní. To znamená, že i když je teoreticky možné, že by někdo chtěl zhmotňovat něco negativního, je pravděpodobnější, že síla nás ostatních, kteří si vizualizujeme pozitivní změny pro svět, by to negativní naprosto přemohla.

V knize Andělská slova jsme použili grafy k ukázce porovnání, jak slabá negativita je. Je životně důležité se naučit, jak malou moc negativita má, abychom se jí nebáli. Když se vzdáme negativitě, zvyšujeme její moc a ironicky si z ní děláme věc, které bychom se měli bát. Když si v první řadě uvědomíme, jak malou moc negativita má, můžeme ji ignorovat nebo se jí vysmát, a tak omezit její moc ještě více. Jedna jednoduchá modlitba za mír, léčení a hojnost pro nás všechny je víc než dostatečná k přemožení jakýchkoli negativních plánů, které by někdo mohl spřádat. 

Jakkoli v rozporu se to může zdát, je samozřejmě možné trávit vizualizací našich cílů až příliš mnoho času, na úkor času, který bychom potřebovali k jejich dosahování. Jak už jsme uvedli dříve, celá záležitost zhmotňování hojnosti je Božskou úmluvou. To znamená, že se musíte angažovat na svém podílu.
Zhmotňování hojnosti si můžeme usnadnit tím, že změníme věci, které již děláme, v něco efektivnějšího. Musíte si však dovolit přijmout příchozí hojnost tím, že si pro ni připravíte prostor. Budete potřebovat práci, vlastní podnik nebo nějaký tvořivý projekt, který budete moci prodat pro peněžní zisk. I když je velmi hezké mít soukromou sbírku básniček nebo náčrtky na ubrouscích, pravděpodobně vám ani jedna z těchto činností nepomůže k bohatství, dokud nejprve nezajistíte, aby vaše texty byly čteny a náčrtky viděny světem. Pokud máte z jakéhokoli důvodu pochybnosti o své práci, vlastnění podniku nebo dovolení světu posuzovat vaše tvořivé projekty, budete se nejprve potřebovat prokousat těmito bloky, než budete moci pokračovat.

* * *

- z knihy Andělé hojnosti, Doreen Virtue (z anglického originálu Angels of Abundance)
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.