středa 17. prosince 2014

Jak žádat o pomoc, aniž by to znělo jako nátlak

Není vždy jednoduché vyjádřit svá přání. Bojíme se toho, že to druzí budou vnímat jako nátlak nebo vyžadování, nebo toho, že nás odmítnou. Ale žádání o to, co si přejete, je nezbytnou součástí života a já jsem zjistila, že čím více si to procvičujeme, tím lépe nám to jde. Zde je pět věcí, které bych chtěla, abyste si zapamatovali:

1. Žádejte závazně
Nejprve se zeptejte sami sebe, zda to, co chcete, je opravdu to, co chcete. Jen tehdy, když jste si opravdu jisti svými skutečnými přáními, máte i odvahu jich dosáhnout.

2. Žádejte uvědoměle
Každá žádost má nějakou cenu. Například žádost o povýšení vás může stát napjatý rozhovor s vaším šéfem - a pokud uspějete, devět z deseti povýšení také obnáší dodatečné další povinnosti a zodpovědnost. To je prostě cena, kterou je třeba zaplatit. Budete muset být ochotni dělat to, co se po vás bude požadovat. Nemůžeme si užít to, co jsme získali, jestliže nedokážeme přijmout tuto cenu.

3. Žádejte beze strachu
Strach je překážkou, která blokuje vaši schopnost přijímat. Nemluvím jen o strachu z toho, že váš hlas bude slyšet. Mluvím také o strachu z toho, že dostanete to, co jste chtěli, a že zjistíte, že to není úplně tím, co jste doufali, o strachu ze zodpovědnosti, která je s tím spojená, o strachu ze ztráty toho, co jste dostali, a také o strachu z toho, co se stane, když to nedostanete. Všechny tyto strachy jsou společné a mohou nám stát v cestě za věcmi, po kterých nejvíce toužíme.

4. Žádejte s důvěrou
Když nevěříte, že si to, co tolik chcete, opravdu zasloužíte - pokud nevěříte, že jste toho hodni - pak nejste otevřeni jeho přijetí a velmi často to pak tedy nedostanete. Tak pracuje Vesmír: Pokud mu nevěříte, nedodá vám to.

5. Žádejte s očekáváními
Pokud něco chcete, možná bude třeba, abyste si o to řekli víckrát - ale nemůžete příliš lpět na způsobu, kterým se vám toho dostane. Chcete-li lásku, žádejte o ni - ale vězte, že to může chvilku trvat a že nemusí přijít od partnera, od kterého jste to očekávali. Chcete-li naplňující kariéru, rozumějte tomu, že ji můžete dostat, ale možná ne v oblasti, pozici nebo časovém rámci, který byste čekali. Žádost a ochota přijímat to, co jste si přáli, znamená udržovat si víru, že to dostanete, i když se výsledek může lišit od toho, co jste si původně představovali.

- Iyanla Vanzant

* * *

Zdroj: http://www.oprah.com/omagazine/Iyanla-Vanzant-How-to-Ask-for-What-You-Want#ixzz3MBDW52Zz
Překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.