sobota 27. prosince 2014

Stanovování cílů

Jaké máme cíle? Co si přejeme, aby se stalo v našem životě - tento týden, tento měsíc, v následujících pěti letech? Jaké problémy chceme vyřešit? Jaké materiální statky bychom rádi získali? Jak se chceme změnit? Čeho bychom chtěli dosáhnout v zaměstnání?
Nechci vás nudit zdlouhavou přednáškou o tom, jak byste si měli dávat cíle. Nicméně vám dám několik užitečných rad. Použijte těch, které vám vyhovují.

Udělejte ze všeho cíl
Máte-li nějaký problém, dívejte se na jeho řešení jako na svůj cíl. Nemusíte řešení ještě znát. Naším cílem je vyřešit problém. Chceme něco? Novou postel, červený svetr, nové auto, delší nehty nebo vlasy? Udělejte z toho svůj cíl. Chcete se někam podívat - do Evropy, do Jižní Ameriky nebo do cirkusu? Chcete se s někým seznámit? Udělejte z toho svůj cíl. Chtěli jste vždycky něco dělat - chodit do školy, pracovat pro určitou společnost, vydělávat čtyřicet tisíc dolarů? Udělejte si z toho cíl. Chcete každý den chodit do kostela nebo číst bibli? Udělejte z toho svůj cíl. Chcete se nějak změnit? Udělejte z toho svůj cíl. Chcete zlepšit své vztahy k dětem, přátelům, partnerovi nebo příbuzným? Udělejte z toho svůj cíl. Ať už chcete cokoli, udělejte z toho svůj cíl. Máte-li pocit, že je něco třeba změnit, udělejte z toho svůj cíl.

Nezabývejte se tím, co "by mělo být"
Stanovte si za cíl, že přestanete přemýšlet o tom, co by mělo být. To není součástí našich cílů.

Neomezujte se
Snažte se uspokojit všechny své potřeby a vyřešit všechny své problémy. Nedělejte si zbytečné starosti. Jestliže nám není souzeno, abychom něčeho dosáhli, nestane se to. Jestliže nám to souzeno je, dosáhneme toho rychleji, když z toho uděláme svůj cíl.

Napište si své cíle na papír
Psát si své cíle na papír je mnohem účinnější než si je pamatovat. Ubírá nám to starosti, nemusíme tolik přemýšlet a jsme organizovanější. Zapisování našich cílů nám také pomáhá soustředit svou energii a být ve spojení se svou Vyšší silou.

Nedělejte si zbytečné starosti
Dejte si seznam svých cílů někam, kde jej budete mít na očích, ale nestarejte se o to, jak, kdy a jestli je uskutečníte. Někteří lidé doporučují, abychom sledovali svůj pokrok každý den. Nemyslím, že je to nutné, pokud se nejedná o cíle stanovené pro jeden den. Obvykle jakmile si zapíšu své cíle, nesnažím se nic urychlovat. Najděte si způsob, který vám vyhovuje.

Dělejte jednotlivé věci postupně
Dělejte každý den, co stačíte. Dělejte to, k čemu jste inspirováni. Dělejte, co je potřeba udělat. Dělejte to v klidu a s důvěrou. Dosáhnete úžasných výsledků. Zkuste to. Věřím, že vám půjde všechno lépe, když to budete dělat postupně každý den. Přijde-li čas něco udělat, poznáte to. Je-li čas, aby se něco stalo, stane se to. Důvěřujte sobě a Bohu.

Dávejte si cíle pravidelně a podle potřeby
Já si dávám své roční cíle na Nový rok. To je známkou toho, že mám ten rok zájem žít svůj život. Nevěřím v novoroční předsevzetí; věřím v cíle. Také si zapisuji nové cíle během roku podle toho, jak mě napadají. Vyskytne-li se nějaký problém nebo potřeba, přidám je do seznamu svých cílů. Dělám si také cíle, které mi pomohou překonat krizové situace. V takovém případě si zapisuji, co musím udělat každý den, každý týden a každý měsíc.

Zaškrtávejte si cíle, kterých jste dosáhli
Ano, začnete dosahovat svých cílů. Začnete uspokojovat své potřeby. Uskutečníte věci, které jsou pro vás důležité. Jakmile se to stane, zaškrtněte si to, blahopřejte si a poděkujte Bohu. Budete-li to dělat, získáte důvěru v sebe, v Boha a v rytmus života. Uvidíte, že dobré věci se opravdu dějí. Může se stát, že občas budeme zklamáni, když dosáhneme určitého cíle. To se stává, když jsme na dosažení cíle vynaložili spoustu energie nebo když jsme si předtím říkali: "Až tento problém vyřeším, už nikdy nebudu mít žádné starosti." nebo "Až seženu vodní postel, budu žít bezstarostně až do konce života." Chceme-li se vyhnout zklamání, měli bychom mít dlouhý seznam cílů a neočekávat, že dosažení jednoho z nich vyřeší všechny problémy. Nikdy jsem ještě nedosáhla cíle ani nevyřešila problém, který by mi umožnil žít bez problémů až do konce života. Život pokračuje a já se snažím žít šťastně a klidně.
V životě se vždycky budeme setkávat s problémy, jejichž řešení budeme měnit ve své cíle. Vždycky budeme mít nějaké potřeby. Ale proces postupného řešení problémů posiluje naši víru v přirozený rytmus a dobro života. Stále řešíme nové problémy. Stále uspokojujeme nové potřeby. Stále realizujeme nové sny. Stále se něco děje. Dějí se dobré věci. Vyskytují se nové problémy. Ale to je v pořádku.

Buďte trpěliví
Důvěřujte Bohu. Bůh určuje, kdy se má co stát. Nevyškrtávejte ze svého seznamu něco, čeho jste ještě nedosáhli, jen proto, že si myslíte, že jste toho už dávno dosáhnout měli. Dosáhnout některých cílů může trvat roky. Když se dívám do svého seznamu cílů, někdy si říkám: "Tenhle problém nikdy nevyřeším. Už ho mám na seznamu několik let." Nebo: "Tenhle sen se nikdy nevyplní. Je to už čtyři roky, co jsem ho zapsala do svého seznamu." Nebo: "Nikdy se nezbavím téhle špatné vlastnosti." Tak tomu není. Prostě se to ještě nestalo.
Všechno má svůj čas - všechno se stane, když jsme připraveni, když je připraven Bůh, když je připraven svět. Nedělejte si starosti. Ale neškrtejte své cíle ze seznamu.

Musíme si dávat cíle. Začněte dnes. Nemáte-li žádné cíle, stanovte si jako cíl, že si najdete nějaké cíle. Pravděpodobně nebudete žít do konce života bez problémů, ale budete žít šťastně.

* * *

- z knihy Přestaňte být závislí, Melody Beattie


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.