úterý 24. března 2015

Ne vždy jsou vaše dary pomocí

"Když dáváte lidem, kteří jsou ve stálé nouzi a pořád si vytvářejí nedostatek, vaše dary jim umožní vyhnout se skutečným řešením. Zabrání jim pracovat na tom, aby jejich život fungoval. Lidé si často vytvářejí ve svém životě nedostatek, aby si prošli určitými lekcemi. Zjistíte-li, že dáváte druhým peníze nebo věci, ale jejich život se tím nezlepšuje, je možná načase znovu se zamyslet nad tím, jak dáváte. Možná dokonce potlačujete jejich osobní růst, který by ze svého nedostatku získali.

Možná vás už někdy někdo požádal o peníze, zdálo se, že je skutečně v nouzi, a vy jste přitom řekli "ne". Ten člověk se pak ze své nouze dostal, získal zaměstnání anebo si zařídil život tak, aby lépe fungoval. Lidé si častokrát vytvářejí pocit nedostatku nebo nouze, aby se motivovali k životním změnám. "Zachraňovat" lidi z jejich krizí může vyvolat často jenom jejich závislost, protože později zjistíte, že si stále dokola vytvářejí obdobné situace.

Namísto obdarovávání můžete lidem více prospět, když jim pomůže najít jejich vlastní vnitřní sílu anebo je budete učit, jak zvládat své problémy. Pracujte s nimi, abyste jim pomohli objevit cesty, jak řešit jejich vlastní otázky. To jim pomůže získat více síly a lépe vládnout svému životu. Když učíte druhé novým metodám, schopnostem nebo nástrojům, které si mohou osvojit a využívat je po celý svůj život, dodáváte jim sílu."

* * *

- z knihy Tvoření peněz, Sanaya Roman


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.