čtvrtek 25. června 2015

Čím více miluji sám sebe, tím lépe dokážu rozpoznat, že jsem milován

K největším problémům, co jich na světě je, patří skutečnost, že valná většina z nás má pocit, že nejsme milováni. Přestože nám to může připadat smutné, toto dilema potrvá, dokud nezačneme milovat sami sebe. Navzdory tomu, že nás milují příbuzní a přátelé, nedokážeme to bez potíží prožít, necítíme-li lásku sami k sobě. Svou neláskou k vlastní osobě okolí sdělujeme, že nejsme hodni lásky, což lidi přirozeně odrazuje, aby se k nám přiblížili. Tím tato komplikovaná situace nabírá na obrátkách. Pocitu, že nejsme milováni, se lze začít zbavovat následovně: začneme uznávat svou vlastní cenu. Cena, kterou si sami přiřkneme, umožní i ostatním, aby ji u nás objevili - pokud ji neuznáme sami, neuzná ji ani nikdo jiný. Až budeme milovat sami sebe, budeme se cítit milováni.

* * *

Dnes udělej něco, čím si projevíš lásku. Nejde o rozmazlování, to v tobě neprobudí pocit, že jsi milován - rozmazlování tě jenom vyčerpá jako každá jiná oběť. Začni tím, že se na sebe pořádně zahledíš. Ve kterých oblastech si můžeš sám sebe více vážit a projevovat si uznání? Co bys mohl udělat, aby to pro tebe byl dar? Tento přístup si pěstuj!
Většinou jsi na sebe daleko tvrdší než na lidi z okolí. Nyní je čas dát si pauzu a uznat, co všechno si zasloužíš. Pokud začneš mít pocit, že za nic nestojíš a že nemáš žádnou cenu, prostě ten pocit prožívej, dokud nepomine. Neodvracej se od něj ani se ho nesnaž nijak maskovat. Nejjednodušší cesta k uzdravení spočívá v tom, že jsi ochoten procítit svoje pocity, dokud nezmizí. Hluboko vespod možná objevíš ještě méně příjemné pocity. I ty si prožij. Až zmizí, budeš schopen cítit lásku k sobě a přijímat ji i od ostatních.

* * *

- z knihy Jestli to bolí, není to láska; Chuck Spezzano

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.