sobota 23. ledna 2016

Varovné známky na schůzkách s potenciálními partnery

Velmi vážné varování přichází tehdy, ukáže-li někdo větší vadu charakteru hned při prvních schůzkách, kdy se lidé obvykle snaží předvádět jen z té nejlepší stránky. Pokud tedy někdo nedokáže potlačit nějaký svůj temný rys ani v tomto období, těžko to svede někdy v budoucnu. Mějte stále na paměti, že vztah obyčejně končí tak, jak začal. 
Je přitom úplně jedno, že nevhodné chování momentálně neadresuje vám, ale někomu jinému. Zvoňte na poplach. Svou nejhorší tvář totiž my všichni neukazujeme bohužel nikomu tak často, jako svému životnímu partnerovi. Nikdy hystericky neřveme na protivného šéfa v práci, na milovaného partnera však občas ano. S lidmi, které milujeme, se totiž méně hlídáme. Takže shazuje-li někdo rád druhé a mluví o ostatních pohrdavě, je jen otázkou času, kdy se stejným tónem obrátí k vám; zpravidla jen co maličko ovadne vzrušení z námluv. Následuje seznam varovných signálů a špatných povahových rysů, na které byste si měli dát pozor.

1. Nedrží slovo
Slíbí-li někdo, že zavolá, ale neozve se, nemusí to hned vypadat jako velký hřích. Jenže schopnost držet slovo je pro soužití spřízněných duší zásadní. Šťastné manželství stojí na stovkách drobných i větších dohod, od způsobu ukládání příborů do šuplíku po slib, že nebudeme spát s jinými lidmi. Pokud někdo jakékoli z těchto dohod opakovaně porušuje, vztah se brzy stává nesnesitelným. Porušené sliby (i malé a nevýznamné) během prvních schůzek tudíž nejsou příznivým znamením.

2. Lže
Když vám někdo lže, podrývá tím veškerou důvěru, kterou v něj máte. Můžete jeho důvody chápat, mohou vám dokonce připadat roztomilé (například když se dělá mladší, bohatší nebo zajímavější, jen aby se vám zalíbil), ale vztah spřízněných duší se na takovém základě stavět nedá. Důvěra je jedním z nejpodstatnějších pilířů rozvíjení láskyplného vztahu, a pokud se oslabuje už během prvních setkání, posilovat ji později půjde jen obtížně.

3. Chová se bezcitně
Nesnažte se přehlížet malé známky sobeckého jednání, ať už vůči vám, nebo někomu jinému. Jakmile si budete bližší a nebudete se před sebou navzájem tolik hlídat, s největší pravděpodobností vyrostou a obrátí se vůči vám. Neblahé znamení je i bezcitnost vůči bývalým partnerům či partnerkám, protože stejné schéma bude nejspíš opakovat. Lidé se jen tak nemění a nemá cenu si namlouvat, že se k vám bude chovat láskyplně někdo, kdo se ve svých předchozích vztazích choval bezcitně. 

4. Vyjadřuje se agresivně
Někteří lidé používají hodně sprostých slov, a pokud vám to nevadí, není na tom nic špatného. Problém nastává, když se často vyjadřují opravdu agresivně, protože se dá očekávat, že se jejich hněv jednou otočí i proti vám. Raději se s takovou osobou včas rozlučte. Velké riziko je také začínat si s člověkem, který občas propadá záchvatům zuřivosti. Většina lidí se s postupem času nemění, chovají se pořád stejně.

5. Zaujímá příliš černobílé postoje
Někteří lidé mají velmi vyhraněné názory ("kdo jí maso, je zloduch" nebo "sex před manželstvím je hřích") a jakmile se začnou týkat vás, máte na problémy zaděláno. Jednou ze známek vyzrálé osobnosti je to, že dokáže v každé bytosti vidět mnoho různých odstínů šedé, nikoho nezatracuje, ale také z nikoho nedělá boha.

6. Příliš rozhazuje nebo skrblí
Pokud někdo vykazuje známky lakomosti už při prvních schůzkách, zkuste si představit, jak to bude vypadat později, až si před vámi nebude na nic hrát. Od takových lidí raději dál. Jenže rozhazovačnost není o nic lepší - dobrý vztah můžete navázat jen s člověkem dost vyzrálým na to, aby uměl s penězi zacházet odpovědně.

7. Moc se chvástá, nebo se naopak shazuje
Ryzí pokora je krásná vlastnost. Příliš málo sebevědomí ale není dobré znamení, protože milovat vás může jen ten, kdo umí mít rád sám sebe. Stejně tak je ovšem lepší držet se dál od lidí, kterým se kyvadlo zvrtlo na druhou stranu, takže nevědí, jak by své úspěchy dost vynachválili.

8. Má za sebou opakovanou nevěru
Pokud někdo v minulosti opakovaně podváděl své bývalé partnerky či partnery, zbystřete. Nemáte totiž žádný důvod věřit, že právě vám zůstane tato osoba věrná. Aspoň za předpokladu, že na sobě dlouho tvrdě nepracovala. 

9. Moc pije nebo užívá drogy
O spoluzávislých už byly popsány stohy papíru, přesto pořád není snadné včas odhalit známky počínajícího, či dokonce rozvinutého alkoholismu nebo drogové závislosti. Kolik alkoholu můžete partnerovi tolerovat, do značné míry závisí na tom, kolik sami pijete, obecně se však dá říci, že s drogami ani s přemírou alkoholu vztah spřízněných duší nevybudujete. 

10. Má návykové chování
Další znamení, které byste neměli přehlédnout, je příliš mnoho čehokoli - práce, jídla... Mějte se také na pozoru, pokud vám někdo přizná závislost z minulosti, kterou ale neléčil s terapeutem. Zbavit se závislosti bez cizí pomoci je velmi obtížné a hrozí nebezpečí, že bude ve svých neblahých zvycích pokračovat, což vašemu vztahu na štěstí nepřidá.

11. Choval se násilně v předchozích vztazích
Pokud vám někdo řekne, že se ke své předchozí partnerce choval násilně, co nejdřív schůzku ukončete. Pustit si do života potenciálně násilnou osobu nestojí za žádné riziko.

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.