čtvrtek 4. srpna 2016

21 doporučení, jak přistupovat k vysoce citlivým lidem

Vysoce citlivá osoba je člověk, jehož nervový systém je rozvinutější než ten průměrný. V podstatě jsou to lidé, kteří všechno cítí přespříliš. Jsou obzvláště intuitivní a někdy jako by trochu soudili. A to i přesto, že vůbec nikoho soudit nechtějí.
Jsou citliví na hlasité lidi, podráždění zápachy a dokonce i plnými ulicemi. Jsou vysoce naladění na pocity druhých lidí stejně jako na své vlastní a poznají, když je někdo nešťastný. I tehdy, když druhá osoba sedí na opačném konci stolu. Protože jsou citliví lidé takto naladění, může pro ně život být velmi vyčerpávající. To je vede k občasnému ústupu - a méně citlivé lidi k jejich nepochopení.
Vysoce citlivá osoba (HSP - Highly Sensitive Person) není vždy stydlivá nebo introvertní. Stydliví lidé mohou být citliví, ale více se bojí odmítnutí. Introverti se unaví jen tím, že tráví příliš mnoho času s lidmi. Citliví lidé se unaví z příliš mnoho čehokoli. Někteří citliví lidé jsou introvertní, ale stejně tak je mezi nimi slušná kopa citlivých extrovertů.
Citliví lidé si často musejí svůj život uzpůsobovat, aby mohli zdravě žít. Mohou potřebovat dlouhé hodiny pro sebe, žít v tichém prostředí nebo na několik týdnů odejít z práce.
Vedle toho, že se vysoce citliví lidé musejí zcela nezbytně přizpůsobovat, je stejně tak důležité, aby to dělali i ti méně citliví. Zde je několik způsobů, jak na to:

1. Mluvte tišeji, stojíte-li blízko u nich.
Příliš mnoho hluku je pro ně opravdu bolestivé. I když mohou mít energii na určité hlasitější aktivity, nemohou vždy vystát, když jsou lidé kolem nich hlasití. Zkrátka používejte svůj "interiérový" hlas.

2. Citliví lidé nejsou chroničtí stěžovatelé!
Svět je pro ně opravdu příliš těžký. Neoznačujte je nelichotivě, ani se jim nepokoušejte tvrdit, že jsou rozmazlení. Všechno je snadno podráždí a oni to dávají upřímně najevo.

3. Citliví lidé milují silné umění.
Nebuďte například v šoku, pokud zjistíte, že celé hodiny malují akty. Je to jejich způsob hojení, nikoli snaha provokovat. Umění je pro ně duchovní, zábavné a zklidňující. Pokuste se to přijmout, než abyste jim říkali, že měnit si barvu vlasů každý týden je nenormální. Je to způsob bytí, který stojí za to si udržet.

4. Podnapilost v nich může rozeznít zvon radosti, ale opilost je ničí.
Průměrně citliví lidé mohou stav opilosti vnímat jako příjemný, ale pro vysoce citlivé je to jako bolest hlavy. Pokud tedy někam půjdete, nenuťte je do pití! Pokud plánujete na dané akci zůstat déle než oni, ujistěte se napřed, že mají vaši citliví přátelé s kým jít domů, až trochu popijete.

5. Citliví lidé milují pozvánky na jídlo, na skleničku, na nákupy a v podstatě na cokoli. Ale ne do tělocvičny!
Snažit se udržovat konverzaci, zatímco se potí a těžce popadají dech, je pro ně příliš! Cvičení pro ně může být velmi prospěšné, ale jen pokud je to samostatná činnost. Požadavky, které jsou na ně kladeny, aby udrželi krok s nějakým týmem lidí, pro ně mohou být příliš namáhavé. Obzvláště když se na ně ostatní členové týmu neustále dívají.

6. Nedělejte si starosti, pokud v davu lidí usínají a nebo jsou najednou zticha.
Citlivé lidé toho musejí hodně zpracovat, když se nacházejí na divokých místech, a tak se uchylují k čemukoli, co jim pomůže se zklidnit a uvolnit. Ne, nesnaží se vás nudit, ani nejsou sami znudění, a nejsou ani naštvaní. Jen potřebují chvíli klidu. Nechte je být v tichosti.

7. Ano, zírají do prázdna. Ne, nesnaží se být hrubí!
Když se toho tolik děje a musejí se soustředit a přemýšlet, klid jim pomáhá se zotavit. Nechte je se tomu věnovat pár minut a uvidíme, že se zase vrátí zpátky do reality. Je důležité na ně nenaléhat, protože to je přetíží.

8. Kritiku od nich berte jako kompliment.
Vysoce citliví lidé jsou zrozeni s velkou schopností být si vědomi detailů. Velmi pravděpodobně tedy rádi poukážou na něco, co je třeba vylepšit. Naslouchat jejich radám vám napomůže k těm nejlepším výsledkům, ať už je to vaření dobrého jídla a nebo focení.

9. Je pro ně normální se na pár dní vytratit.
Citlivé lidé potřebují čas na to, aby si mohli užívat své vlastní vnitřní životy. Může s nimi být opravdu zábava a čas od času mohou uspořádat opravdu skvělou párty. Pak se však stáhnou na pár dní do ústraní jen s velmi omezenou interakcí s lidmi. Je to pro ně dobré a potřebné. Když řeknou ne nějakému opravdu zábavnému plánu, pravděpodobně si právě užívají jeden ze svých tichých dní.

10. Buďte k nim upřímní ohledně svých pocitů.
Neříkejte jim, že jste "v pohodě", když se přitom cítíte opačně. Budou mnohem raději, když jim na rovinu řeknete, že vás štvou problémy v rodině. Pokud se budete snažit něco předstírat před vysoce citlivým člověkem, velmi snadno vycítí, že nemluvíte pravdu. To ho pak během vašeho společného obědu velmi zatíží a zneklidní. Čistě proto, že pak stráví každou sekundu vašeho času tím, že se bude snažit zjistit, co je špatně.

11. Odolejte pokušení vést s nimi ožehavé politické argumentování.
Pro citlivé lidi jsou problémy ve světě pravděpodobně tou největší starostí. Je-li váš přítel či přítelkyně vysoce citlivý člověk, pak se jich nejprve zeptejte, jaké politické stanovisko zaujímají, a zjistěte, zda se na tom spolu shodnete. Pokud ano, je v pořádku se o politice pobavit. Ale pokud ne, nesnažte se svého citlivého přítele, který je proti potratům, přesvědčovat, že potraty jsou v pořádku. Budou se pak jen cítit dotčení.

12. Ani se s nimi nehádejte o náboženství!
Většina citlivých lidí věří, že mají správné odpovědi na otázky jako "proč jsem tady?" Pokud věří v Boha, pak budou velmi zavázáni následování svého Božího plánu. Pokud jsou ateisté, budou pravděpodobně velmi zaníceně "bezbožní". Je to v pořádku, nechte je být, kým jsou, a věřit v to, v co věří. Když musejí přemýšlet o něčem, co se neslučuje s jejich vírou, může to pro ně být bolestivé.

13. Jsou velmi dobří posluchači.
A tak byste měli dělat totéž. Když vám chtějí něco říct, prostě seďte a poslouchejte. Každý chce být dobrým přítelem, a pokud je nebudete poslouchat, nebudou z vás tento pocit mít.

14. Potřebují si sami plánovat svůj den.
Někteří se svého plánu pro daný den striktně drží, zatímco jiní vysoce citliví lidé se prostě nechají unášet proudem. Nesnažte se jim říkat, že by toho měli během dne dělat více, nebo že by měli zpomalit a uvolnit se.

15. Citliví lidé jsou dobří pozorovatelé a ani v nejmenším neodsuzují.
Nechte je, ať se věnují pozorování. Díky tomu dokážou rozumět světu kolem sebe. Někdy je pro ně jednodušší zapomenout na to, co si o nich myslí cizí lidé, a přemýšlet o těch, které mají kolem sebe. Mohou rádi číst články o různých skupinách lidí, a to potřebují. Potřebují odpovědi na svou zvídavost. Obzvláště proto, že jsou tak naladění na pocity druhých lidí.

16. Nebudou vždy vaším hospodským parťákem.
Mnohem lepší bude vzít je na umělecká představení nebo filmy, do slušné restaurace či kavárny, a nebo se s nimi něčemu věnovat doma. Váš vysoce citlivý přítel či přítelkyně budou moc rádi sedět a pít čaj, a dlouho si u toho s vámi povídat. Jen se ujistěte, že téma hovoru je pro ně zajímavé.

17. Nepouštějte hudbu, kterou nemají rádi.
Pokud váš citlivý přítel nebo přítelkyně nesnášejí country... pak ji opravdu nesnášejí. Místo toho si pusťte něco od Blink 182, pokud máte takovou hudbu rádi oba. Pokud se naučí mít rádi country, stane se tak v jejich pravý čas, ne v ten váš. 

18. Pokud s nimi žijete, uklízejte po sobě nepořádek.
Nepořádek v okolním prostředí velmi rozčiluje i méně citlivé lidi. Tak si představte, jak moc to přivádí k šílenství ty, kdo jsou citliví vysoce.

19. Pokud s nimi pracujete, nesnažte se si s nimi povídat, zatímco jsou plně ponořeni do projektu.
Tito lidé se plně soustřeďují na věci, které dělají, a jsou zcela ponořeni ve svých myšlenkách. Místo toho jim řekněte předem, že byste s nimi v daný den rádi projekt prodiskutovali.

20. Uvědomte si, když se jich něčím dotknete, a poučte se z toho, co jste řekli nebo udělali.
Říkat jim, aby si nebrali věci osobně, se jich dotkne ještě více. Jsou emočně velmi uvědomělí.

21. Jsou-li vaši podřízení, dopřejte jim po práci chvíli oddechu.
Citliví lidé potřebují dobíjet baterky mnohem častěji než vaši průměrně citliví lidé.

* * *

zdroj: http://thoughtcatalog.com/sophia-borghese/2015/02/21-ways-to-take-care-of-a-highly-sensitive-person/
překlad: Magda Techetová 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.