úterý 2. srpna 2016

Znaky Vysoce citlivých osob

V roce 1997 jeden překvapivý best-seller ovládl knižní trh. Jednalo se o jakéhosi průvodce pro specifický typ lidí - Vysoce citlivé osoby (HSP - Highly Sensitive Person). Vysoce citlivá osoba je charakteristická tím, že je emočně o mnoho inteligentnější než většina lidí - cítí všechno mnohem hlouběji a je mnohem citlivější na energii druhých. Vysoce citlivý je jeden z pěti lidí. Mozek vysoce citlivých osob funguje poněkud jinak než mozek ostatních. Zpracovává informace do větší hloubky a důkladněji analyzuje všechna fakta, všímá si detailů, které ostatní opomíjejí. Jelikož však Vysoce citlivé osoby vnímají více podnětů a navíc s větší intenzitou, může se snadno stát, že se brzy unaví. Zvláště je-li podnětů hodně, jsou-li složité a nebo nové.

Znaky Vysoce citlivých osob:

1. Celý život vám všichni říkali, že jste citliví. 
Když jste byli malí, lidé často poukazovali na to, jak citlivé dítě jste byli a přátelé vás pravděpodobně popisovali jako ty, kdo nosili jejich srdce ve svém rukávu. Máte zkrátka TOLIK CITŮ. Neustále. A vždy tomu tak bylo.

2. Máte neuvěřitelnou intuici, která se málokdy mýlí. 
Věříte svému instinktu a naučili jste se zaměřovat na způsob, jakým s vámi vaše tělo komunikuje, když se něco zdá být v nepořádku a nebo se má něco stát.

3. Nedokážete fungovat bez času o samotě. 
Potřebujete čas na to, abyste pobyli sami se sebou a znovu nabyli síly. Potřebujete se dostat z dosahu sociálního hluku a být prostě o samotě sami se sebou. Pokud příliš dlouho jedete bez přestávky na úlevu od smyslových vjemů, cítíte se utahaní a vyčerpaní.

4. Jste snadno přehlceni.
Velké davy, ostrá světla, silné zápachy, dlouhé řady - mnohé z těchto věcí vás mohou okamžitě přehltit. Velké množství vjemů zvenčí může ničit vaše prožívání a i když se s nimi dokážete vyrovnat, zároveň se nemůžete dočkat, až od nich utečete.

5. Je pro vás těžké ustát negativitu druhých.
Pesimističtí lidé, lidé s negativní energií či lidé, kteří jako by vždy chtěli druhé stáhnout dolů - tyto typy lidí vás totálně vysávají. Prostě si s nimi nedokážete poradit.

6. Dokážete velmi snadno poznat, co je druhý člověk zač.
Už po krátké chvíli, kterou s někým strávíte, dovedete snadno poznat, z jakého je těsta. Vždy dokážete poznat, že někdo lže nebo něco popírá. Vaše vjemy ohledně druhých lidí jsou typicky zcela přesné.

7. Jste vysoce empatičtí.
Když váš přítel nebo milovaný člověk něčím prochází, jako byste tím sami procházeli také. Zapomeňte na smutné filmy a smutné písničky - BUDETE plakat. Avšak vám to nevadí. Máte rádi, když si dobře popláčete.

8. Každý s vámi chce mluvit a svěřovat vám své problémy.
Jste jedním z těch lidí, kteří k sobě druhé přitahují bez ohledu na to, kde jsou. Můžete sedět o samotě na lavičce v parku a obvykle se tam někdo objeví a přisedne si k vám. Za 20 minut znáte celou jejich životní historii. Jste dobrými posluchači, a proto jste také prvním člověkem, kterému lidé volají, když mají problém.

9. Máte několik bohatých vnitřních životů a milujete denní snění.
Někdy je toho na vás příliš a svět vás přehlcuje - a pak potřebujete uniknout. Vaše hlava je k tomu tím nejlepším místem, protože s vaším vysoce představivým mozkem si dokážete vytvořit úžasné vnitřní životy, které kvetou, zatímco přitom procházíte těžkým obdobím. V čase, kdy pobýváte mezi dvěma místy a nejste ani tam, ani tady, jako třeba v autobuse nebo v čekárně, opět vstupujete do svých denních snů. Je to pro vás jeden z nejlepších způsobů, jak znovu nabýt síly a ode všeho na chvíli utéct.

10. Vyhýbáte se násilným filmům a vyobrazením.
Tyto věci dovedete jen velmi těžko snést. Víte, že vás rozesmutní, znechutí či rozzlobí, a tak s nimi už ani nechcete nic mít.

11. Vytváříte si různé soubory hudebních skladeb pro každou konkrétní náladu, kterou pravidelně míváte.
Když se vám chce plakat a přemýšlet o něčem, co řešíte, zapnete si Drakea nebo Taylor Swiftovou a nebo nějakou náhodnou indie skladbu, díky které PROCÍTÍTE danou věc a pak ji prostě necháte jít. Nebo pokud chcete introspektivně posedět a přemýšlet o životě, zapnete si mix od Bon Iver. Máte playlisty pro jakoukoli náladu, které vám pomáhají zbavit se tlaku. 

12. Využíváte své emoce jako pohon pro vaše tvoření.
Nemůžete cítit všechny ty pocity a přitom je nikde nevypustit! Možná píšete nebo kreslíte, malujete či sochaříte. Milujete, když můžete vzít věci, kterými procházíte, a přeměnit je v umělecké dílo.

13. Vždy si všímáte druhých a svého okolního prostředí.
Možná někdo lehce zaváhal, než něco řekl. Možná šlo o jemný náznak řeči těla mezi dvěma lidmi v kavárně. Ale vy tyto malé náznaky vždy vidíte.

14. Lidé se vás vždy ptají: "Proč jsi tak citlivý/á?"
A upřímně, je to jedna z nejotravnějších otázek, které mohou citlivému člověku položit.

15. Jste si vědomi toho, jak vás druzí vnímají.
Víte, kdy jste v práci ukázali to nejlepší a nebo to nejhorší. Víte, kdy se ve skupině lidí chováte neobvykle tiše a nebo když máte náladu stát se životem celé party. Vždy jste slušní a všímáte si, když druzí slušní nejsou. Jste intuitivní a vnímáte, jak si stojíte.

16. Jste obzvláště orientováni na detaily.
Máte svůj vlastní způsob, jakým si všímáte věcí, které druhým někdy unikají. Okamžitě si všimnete, že má někdo trochu jiný účes nebo že se v nějaké místnosti něco změnilo.

17. Když jde o randění, zamilujete se silně a rychle.
Jste typem osoby "všechno nebo nic" - buď se vášnivě zamilujete a nebo vůbec ne. Když máte někoho rádi, máte ho OPRAVDU rádi, a to může být těžké, pokud to daný člověk neopětuje. Může to vést k mnoha ztroskotaným romancím, ale vy jste nikdy nebyli na nějaké povrchní, nezávazné známosti, se kterými tolik lidí nemá žádný problém.

18. Dlouho vám trvá, než se rozhodnete.
Je pro vás snadné zvážit pro a proti dané situace, a tak když potřebujete učinit rozhodnutí, může to pro vás být zdlouhavý proces. Přemýšlíte o každém možném důsledku, který by z té které volby vzešel, a tak se chcete ujistit, že si vyberete to nejlepší řešení. A když se rozhodnete, a věci se nevyvinou tak, jak jste doufali, vracíte se zpátky do procesu přemýšlení a hledáte, kde jste udělali chybu.

19. Někdy si připadáte jako na emoční horské dráze.
Ať už se jedná o pozitivní či negativní pocity, když je cítíte - cítíte je SILNĚ. Zatímco jiní lidé svými dobrými či zlými událostmi zdánlivě proplují, vás tytéž události pohltí a cítíte se v nich plně přítomni, ať už se momentálně nacházíte kdekoli.

20. Pravidelně míváte velmi živé a složité sny.
Váš snový svět obsahuje detailní scénáře, které jako byste si hodiny a hodiny připravovali. Když o svých snech mluví druzí lidé, zdají se být velmi prosté a roztříštěné - ne jako ty, které znáte vy.

21. Lidé vám říkají, že jste "přecitlivělí".

22. Velmi rychle vás přetíží být mezi lidmi nebo poslouchat jejich problémy. 
Jejich problémy se velice rychle stávají vašimi problémy. I dlouho poté, co jste někomu poradili a nechali ho jít, stále cítíte všechny ty pocity, které před vámi projevil.

23. Máte neuvěřitelně silnou sexuální touhu.
Když jste vysoce citliví, vychutnáváte si emoční spojení, které sex zprostředkovává mezi vámi a vaším partnerem či partnerkou. Všechny ty dotyky... které vám oběma působí příjemné pocity. Je to přesně to vaše a nemíváte vztahy, v nichž byste neměli silné sexuální spojení.

24. Máte zvláštní vztah ke kofeinu.
Vysoce citliví lidé jsou vysoce citliví také vůči účinkům kofeinu, takže ho nepijí tak normálně jako ostatní.

25. Upřednostňujete jednoduché, jasné uspořádání před nepořádkem.
Nepořádek vnímáte jako chaos. Nejste typ, který by si doma něco zdobil náhodně rozházenými dekoracemi. Nemáte rádi křiklavé barvy, hlasité zvuky, ani ostrá světla. Stejná citlivost, kvůli které vnímáte o hodně hlouběji všechny pocity, se také vztahuje na fyzické vjemy.

26. Nechápete, co lidé myslí tím, když říkají "prostě to nech jít" nebo "ber to zlehka".
Pro vás jsou city hluboké - nejsou jen tak něčím, co můžete jen tak zahodit. Když vás něco trápí, žádná taková fráze vám nepomůže.

27. Míváte problémy s úzkostí nebo depresí.

28. Nesnášíte, když jdete pozdě, nebo když musíte pracovat v konečném termínu.
Stres navíc není pro vysoce citlivé osoby nijak příjemný, a tak jakmile dospějí, stávají se lidmi, kteří se obecně objevují vždy dříve, účty platí okamžitě, když přijdou, a dělají úkoly tak, jak je dohodnuto, protože je to pro ně příjemnější než mít u hlavy pistoli.

29. Dáváte přednost rutině před změnami.
Místo abyste se začali nudit, začínáte vzkvétat - už na vás nedopadá tolik nových vjemů. Zažíváte ty samé věci znovu a znovu a jste schopni se soustředit více a více, aniž byste se museli vyrovnávat s novým prostředím.

30. Rodiče vždy říkali, že z toho vyrostete - ale to se nestalo.
Na rozdíl od stydlivosti nebo sociální úzkosti je citlivost vysoce citlivého člověka vlastností vrozenou (pravděpodobně geneticky). Je to to, kým jste - není to něco, co by se mělo napravovat.

31. Někdy vám druzí lidé připadají primitivní nebo dokonce barbarští.
Neberou v potaz city druhých, tak jako to děláte vy. Druzí jako by se prostě potulovali životem, říkali, co je zrovna napadne, a dokonce jako by se i snažili ubližovat druhým. Způsoby těchto lidí jsou pro vás naprostou záhadou.

(seznam bude průběžně aktualizován s dalšími zdroji ;))

* * *

zdroje: http://thoughtcatalog.com/koty-neelis/2014/09/17-signs-youre-a-highly-sensitive-person/
http://thoughtcatalog.com/christine-stockton/2016/05/17-signs-youre-whats-known-as-a-highly-sensitive-person/
překlad: Magda Techetová

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.