pátek 14. dubna 2017

5 kroků k detoxikaci od dramatu

Na detoxikaci je krásné, že ji můžete pojmout jako dočasné, nouzové řešení, takže vaše ustrašená mysl vás nebude tyranizovat a nutit vás, abyste se vzdali něčeho návykového jednou provždy. Jakmile podstoupíte detoxikaci, získáte duševní a emocionální sílu na to, abyste učinili celoživotní rozhodnutí.
Slovo detoxikace si spojujeme s vyloučením škodlivých chemických látek ze stravy. Detoxikace tradičně znamená vyloučení alkoholu, cigaret, cukru, kávy a dalších drog. Jestliže jste však závislí na chemických látkách zodpovědných za stres a pohodu těla a mozku, detoxikace získá zcela nový význam.
Vědecké studie prokazují, že kortizol, dopamin, histamin a adrenalin se v těle vylučují při nějaké stresové situaci. A čím víc je daná situace plná stresu nebo dramatu, tím víc vaše tělo a mozek zaplaví návykové chemické látky. Víme také, že vaše tělo má toleranci k určitému množství histaminu. Analogií může být vědro, do něhož se vejde určité množství histaminu, než přeteče. Čím více stresu a dramatu máte v životě, tím plnější bude vaše vědro histaminu. Znečištění, chemikálie, alkohol, kofein a nakládané potraviny zvyšují obsah histaminu. Když vědro přeteče, objeví se nepříjemné alergické příznaky jako plynatost, svědění kůže, rýma nebo podrážděnost. 
Detoxikace od dramatu tedy zahrnuje snížení úrovně stresu. Podobně jako jiné formy detoxikace znamená, že budete vědomě abstinovat od své oblíbené drogy - v tomto případě návykového dramatu. Už jistě víte, jaké vzorce dramatu ve vás spouštějí pocity stresu.

* * *

5 KROKŮ K DETOXIKACI OD DRAMATU

1. Stanovte si datum, kdy začnete s detoxikací od dramatu. Napište si ho do papírového, případně do internetového nebo mobilního kalendáře. 

2. Rozhodněte se, jak dlouho budete detoxikaci provádět. Buďte realističtí, abyste se pokud možno vyhnuli zklamání. Zpočátku je dobré dát si třídenní detoxikaci. Když všechno dobře půjde, můžete ji prodloužit.

3. Udělejte si seznam všech vzorců dramatu, bez nichž jste ochotni se obejít. Můžete se například rozhodnout, že se obejdete bez jednoho či více z následujících stresorů:

- sledování stresujících filmů nebo televizních pořadů
- čtení stresujících zpráv
- komunikace s "přáteli" z internetových sociálních sítí, kteří ve vás vyvolávají stres
- setkávání s lidmi, kteří spouštějí drama ve vás nebo kolem vás
- přílišné utrácení (dluh je stresující)
- přílišné zaplňování programu (příliš mnoho činností stresuje)
- zneužívání alkoholu nebo drog
- hraní násilných videoher nebo počítačových her
- poslech agresivní hudby
- konzumace potravin a nápojů s vysokým obsahem histaminu
- konzumace kávy, nikotinu nebo jiných stimulantů, které vyvolávají úzkost
- souhlas v momentě, kdy ve skutečnosti chcete nesouhlasit
- odkládání práce a nedodržování termínů
- čtení bulvárních časopisů (podporují závislost na dramatu).

4. Jakmile začnete s detoxikací od dramatu, postupuje krok za krokem. To znamená, že se soustředíte na své chování v přítomném okamžiku, místo abyste si dělali starosti, jak to zvládnete zítra. Řekněte si: Právě teď se chci zbavit __________ [popište stresor, od něhož se chcete detoxikovat]. Všimněte si, jak se cítíte, když se detoxikujete, ve srovnání s tím, jak jste se cítili během dramatických okamžiků.

5. Připravte si alternativní plány pro chvíle, kdy toužíte po dramatu. Ke každé závislosti patří, že se zpočátku musíte vypořádat s bažením. Abyste se vyhnuli recidivě, je důležité mít v záloze zdravé způsoby chování, jako např.:

- zavolat spolehlivému kamarádovi, terapeutovi, poradci pro závislosti
- psaní deníku o svých pocitech (vždycky ho můžete zničit nebo smazat, pokud je v elektronické podobě)
- nahradit stres strečinkem (lehněte si na podložku nebo ručník a zacvičte si jógu, třeba zdarma podle YouTube)
- jít na procházku nebo udělat nějakou práci na zahradě
- mazlit se s domácím zvířetem
- dělat něco uměleckého nebo tvůrčího
- věnovat se nějaké duchovní praxi (modlitba, meditace nebo nějaké duchovní shromáždění)
- úklid a darování nepotřebných věcí
- poslech uklidňující hudby
- teplá koupel s mořskou solí
- masáž.

* * *

Jak vidíte, existuje spousta zdravých možností, jak nahradit drama, které jsou navíc zábavnější a přinášejí větší uspokojení. Buďte trpěliví, zatímco budete nahrazovat staré neprospěšné choutky novými zdravými možnostmi životního stylu. Jakýkoliv pokrok směrem ke zdraví je pozitivní a uspokojující. 

* * *

- z knihy Nenechte pohasnout svou jiskru aneb Jak se zbavit negativity a dramatu, Doreen Virtue

 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.