čtvrtek 13. dubna 2017

O neustálém neklidu naší mysli

Traumatizovaná mysl se bojí být klidná. Je přesvědčena o tom, že díky strachu jste v bezpečí, protože jste neustále na stráži a vyhlížíte nebezpečí. Ustrašená mysl tedy přivolává nejrůznější dramatické budoucí možnosti a situace, s kterými si dělá starosti. Ustrašená mysl - občas se jí také říká "ego" - věří, že nadměrná ostražitost je způsob, jak být připravený na nevyhnutelnou pohromu. Je to stejné rozpoložení, které podporuje zaujetí pro násilné scény ve filmech, zprávách a hrách... a v realitě. 

Ustrašená mysl vás přesvědčuje, že musíte včas odhalit potenciální padouchy a zjistit, co mají za lubem, abyste se nestali obětí jejich podlých plánů. Ustrašená mysl je také posedlá zprávami o terorismu, nehodách a pohromách. Neustále vám našeptává: TO BY TĚ TAKÉ MOHLO POSTIHNOUT!

Když se v mysli s někým hádáte, představujete si agresivní setkání s ostatními lidmi nebo násilné situace, nepřehráváte si něco, co se odehrálo v minulosti. Naopak, nevědomky si vytváříte budoucí scénář: počítáte s tím, že budoucnost bude minimálně stejně dramatická jako minulost.

Tím, že budete věčně na stráži, nadměrně ostražití a paranoidní, rozhodně nebudete o nic víc v bezpečí. Tyto ustrašené zvyky vás ve skutečnosti připravily o klid, protože vaší mysli se zmocnil strach. Jistě, vaše tělo je naživu, ale vy nežijete naplno, jestliže se ve dne v noci zaobíráte tím, co špatného se vám děje. Tím, že bojujete s ustrašenými myšlenkami, však jenom přiléváte olej do ohně. Všechno, čemu se bráníte, totiž přetrvává. Zkuste místo toho obejít, podlézt nebo přelézt strachy tím, že se od dramat detoxikujete prostřednictvím různých technik. Vědecké studie prokazují, že jóga, meditace, práce s dechem, esenciální oleje, spiritualita, technika desentizace a zpracování za pomoci očních pohybů a kognitivní psychoterapie omezují ustrašené hloubání.

A nevěšte hlavu - k tomu, abyste zlepšili své myšlenkové vzorce, nemusíte použít všechny výše uvedené techniky najednou. Prakticky jakékoliv kroky, které učiníte pozitivním a zdraví prospěšným směrem, vám pomohou mnohem více, než starosti s tím, jestli máte učinit všechny kroky hned teď a ještě k tomu dokonale (což je věc, o které vás bude vaše perfekcionistická ustrašená mysl vehementně přesvědčovat).

* * *

- z knihy Nenechte pohasnout svou jiskru, Doreen Virtue


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.