středa 10. října 2018

Energetičtí upíři

Energetické upíry přitahují otevřená a milující srdce citlivých lidí. Citliví lidé na to musejí být připraveni. Zjistila jsem, že některé vztahy mých pacientů jsou pozitivní a dodávají jim energii, zatímco jiné je vyčerpávají. Někteří lidé z vás dokážou doslova vysát pozitivní náladu a klid. Těmto vysavačům říkám "energetičtí upíři". Energetičtí upíři vás okrádají o fyzickou i emoční energii a setkáte se s nimi v práci, doma nebo v jakékoli jiné životní oblasti. Ti nejškodlivější vám dokážou vnuknout přesvědčení, že jste méněcenní a že vás nikdo nemůže mít rád. Možná kolem nich chodíte po špičkách, protože se bojíte, že vybuchnou. Někteří útočí tak, že vás shazují, obviňují nebo zahanbují. Říkají třeba: "Božínku, dnes vypadáš opravdu unaveně a staře." nebo: "Jsi zbytečně moc citlivá." A vy si najednou připadáte, že je s vámi něco špatně.

Dalším nezbytným krokem je naučit se energetické upíry rozpoznávat a osvojit si techniky, jak s nimi účinně jednat. Díky tomu se výrazně zlepší kvalita vašich vztahů a upíři už vás nebudou vysávat. Nedovolte jim, aby vás překvapili. Připravte si plán. Pokuste se nebrat jejich jízlivé poznámky osobně, jakkoli jsou úmyslné. Ochranná opatření vás sice mohou stát hodně úsilí, ale jsou nezbytná, neboť díky nim získáte zpět svou energii a ochráníte svou citlivou povahu. Zapamatujte si: vysavače motivuje strach a nejistota. Rozčilují a vyčerpávají spoustu lidí, nejen vás.

* * *

Jak poznáte energetického upíra?
Zde je několik příznaků, jež můžete pozorovat v přítomnosti energetických upírů. Dávejte si na ně pozor.


  • Cítíte se náhle unavení a chce se vám spát. 
  • Náhle máte špatnou náladu.
  • Začne vám být špatně.
  • Máte pocit, že vás druhý člověk přehlíží nebo neposlouchá.
  • Potřebujete doplnit energii, a tak sáhnete po něčem sladkém nebo po jídle plném sacharidů. 
  • Začnete o sobě pochybovat a jste sebekritičtí.
  • Začnete pociťovat úzkost, hněv nebo negativní energii, ačkoli jste ještě před chvílí byli v pohodě.
  • Stydíte se, máte pocit, že vás někdo ovládá nebo soudí.


Někdy k sobě přitahujete konkrétní typ energetických upírů, protože si oba potřebujete zpracovat stejné emoční problémy. Navážete tedy nezdravý vztah, v němž se vzájemně opakovaně zraňujete. Zároveň vás to psychicky uklidňuje, protože tento vzorec chování oba znáte a jste na něj zvyklí. Stanete se závislými na toxickém člověku a nedokážete vztah ukončit. Uvíznete ve zraňujícím bludném kruhu. Uveďme si příklad. Protože máte nízké sebevědomí, přitahujete typ lidí, kteří vás kritizují. Kritizující člověk zase přitahuje typ lidí, které může ponižovat. Dávejte si pozor, abyste nepodporovali tyto zraňující vztahy. Ať už jsou tito lidé vaši přátelé, spolupracovníci, partneři či kdokoli, vnímejte setkání s nimi jako pobídku začít si uvědomovat své šrámy na duši a vyléčit je. Pak dokážete z podobných vztahů odejít a vytvoříte si nové, jež vás budou více naplňovat. 

* * *

- z knihy Průvodce pro vysoce citlivé lidi, Judith Orloff 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.