pondělí 3. června 2019

Nebojte se síly lásky

Čím to, že je láska tak intenzivní? 
Proč bojujeme s něčím, po čem zároveň nejvíce prahneme a toužíme?
Zažíváme-li konečně intimní spojení, které jsme hledali, proč děláme často všechno pro to, abychom se odpojili?
Co je tak děsivého na intimitě, že často raději riskujeme její ztrátu, místo abychom se jí odevzdali?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, zda se bojíte emocionální intimity? Pokuste se představit si, že jste s někým, koho opravdu milujete. Možná si povídáte a sdílíte navzájem svá nejhlubší místa. Možná spolu tiše ležíte nebo se držíte za ruce a pozorujete západ slunce, díváte se na své děti, jak spí v bezpečí postele. Každá taková chvíle vás stále více sbližuje, až začnete vnímat něco většího, než jste vy dva - mocnou energii jednoty. Znáte ten pocit, kdy se noříte do toho druhého a společně do silného víru lásky?

Zprvu můžete tento pocit milovat. Jste šťastní, že s druhou osobou zažíváte tento druh hlubokého spojení. Pak možná začnete pozorovat, že cítíte úzkost a máte pocit, že ztrácíte kontrolu. Vaše obvyklé hranice roztávají a nejste si jistí, kde končíte vy a kde začíná váš milenec. Všechny ochranné mechanismy, které dobře znáte, se zhroutily a najednou se cítíte zranitelní. Je to, jako by vás něco polykalo a vy to nemůžete zastavit. 

Nejste-li schopni unést tolik intenzivní energie, můžete se v takovou chvíli v obavách, že se v tom celém ztratíte, odvrátit od lásky. Budete možná cítit, že potřebujete více prostoru a pokusíte se intimitě vyhnout a předejít dalším chvílím vzájemné blízkosti tak, že objevíte způsoby, jak přimět toho druhého k tomu, aby se vzdálil. Může se vám stát, že se budete snažit stáhnout se od svého partnera, nebo dokonce z vašeho vztahu, a nebudete rozumět, proč to děláte. 

Z čeho máte v těchto chvílích strach? Že se ponoříte do svého širého oceánu lásky. Že přestanete být oddělenou bytostí a pohltí vás jednota, v níž naprosto ztratíte svou individualitu. Že budete mít příliš mnoho starostí. Příliš mnoho potřeb. Příliš mnoho pocitů. Příliš moc lásky.

Je-li pro vás důležitá vlastní kontrola a ochrana, možná se najednou přistihnete, že máte hrůzu z pravé a hluboké lásky a z intenzivních chvil odevzdání se, které od vás takový prožitek vyžaduje. Budete hledat cesty, jak se těmto chvílím vyhnout.

Prožitek jednoty je vždy velmi silným, ať už touto zkušeností projdete se svým milencem, přítelem, dítětem nebo zvířecím společníkem. Prožijeme-li lásku takto intenzivně a cítíme-li v tu chvíli, jak naše hranice tají, může nás to někdy vyděsit. Můžeme se tomu postavit tak, že se budeme snažit tuto intenzitu ovládnout, a přestože po lásce toužíme, řekneme si, že ji zase tolik nepotřebujeme. Z vlastních potřeb uděláme svého protivníka, budeme se je snažit popřít, ignorovat a ztratit vůči nim citlivost.

Toto je neviditelný boj, který mnoho z nás po většinu svého života v sobě samém svádí. Stáváme se profesionály v manipulování a ovládání síly lásky a spojení, která proudí nejen mezi námi a našimi intimními partnery, ale také mezi námi a našimi přáteli, rodinou, nebo dokonce našimi dětmi. 

Straníme-li se Lásky, ať už vědomě či podvědomě, nestraníme se nikoho jiného než jen sami sebe. Nikomu jinému nechybí Láska tolik jako nám samým. Nikdo jiný tím netrpí tak jako my sami. 
Rozhodneme-li se, že budeme Lásku měnit a ovládat, vždy tím nakonec ztratíme. 
Milujeme-li skutečně a bez očekávání, co by z toho mohlo vzniknout, nikdy neztrácíme.

Proč byste omezovali množství lásky, kterou si přejete prožívat? Ona je vždy darem. Vaše vlastní láska vám pročišťuje zrak. Odstraňuje suť a trosky, které vám brání v rozhledu. Každý vypadá lépe, díváte-li se pohledem naplněným láskou. Vše se jeví jako prázdné a plytké, nenecháte-li vlastní lásku proudit. Svět je krásný právě díky ní.

* * *

- z knihy Volba lásky, Barbara De Angelis


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.