úterý 22. prosince 2020

Vánoce a význam tradičních oslav

V průběhu roku se toho hodně děje. Z jara se postupně stává léto, dny se prodlužují, lidé jsou zdravější a tráví víc času venku. Pak zase přichází chladný podzim a tmavá zima, v níž se těšíme na teplé jarní dny. V minulosti byl rok rozdělen na spoustu částí, které byly určovány jak událostmi v přírodě, tak církevním kalendářem. A tyto části oddělovaly právě různé oslavy. 

Lidé se dříve mohli radovat ze spousty slavností. Už i každá neděle byla pro většinu z nich důvodem k malé oslavě. Oblékli si sváteční oblečení, nepracovali tolik, jedli slavnostní jídlo. Každých několik týdnů slavili výročí nějaké události z církevního kalendáře. Několikrát do roka zažili skutečně velké oslavy mimořádné události.

Nám z těchto pravidelných slavností zůstaly většinou jen Velikonoce a Vánoce, možná ještě Mikuláš, Dušičky a čarodějnice. Zkoušíme k nim však přidat nějaké další - jako je třeba Den matek či svátek našeho státu. Protože jsme dnes svobodnější, sami si můžeme vybrat, co budeme slavit a čeho si skoro ani nevšimneme. Oslavy, které vznikly v posledním století, nás často tolik neoslovují. Nejsou podepřeny dlouhou tradicí, nezažili jsme je třeba jako děti, nemáme naučené způsoby, jak je slavit. Mnoho nových svátků zůstává pak jen v kalendáři a jsou pro nás dnem placené dovolené. Možná si je další generace užijí víc, protože si postupně vytvoří nové rituály a tradice. 

Svátky jako Vánoce a Velikonoce jsou oslavy, jež si nemusíte zasloužit. Prostě k nim dojde bez ohledu na to, jestli budete o něco usilovat, jestli budete mít nějaký úspěch, jestli se ve vašem životě něco změní. Byly tu dřív a budou tu i dnes. Nezáleží na vašem rozhodnutí. Přicházejí k nám pravidelně v určité části roku a hodně lidí kolem nás se jich nějak účastní. 

Většinu z nich mají v mimořádné oblibě rodiny s dětmi. A také obchodníci. Osobně se domnívám, že ti z nich byli nadšeni vždycky, jen se v posledních desetiletích zdokonalila reklama a práce se zákazníky, a tak díky nim dokážou docílit větších finančních zisků. Přitom by se daly oslavit s minimálními náklady. 

Pro rodiny s dětmi je to krásný čas, který rodičům připomíná jejich dětství a umožňuje jim nabízet svým dětem zážitky, jež kdysi měli oni. A děti jsou nadšené z nové zábavy, kterou jim rodiče nachystali - i z radosti rodičů, když jim tuto zábavu nabízejí. 

Pro ostatní lidi představují tyto svátky zdroj vzpomínek na příjemné chvíle v životě, a proto jim jejich zopakování může také hodně přinést. Sice je smutné vědomí, že už nejsou dětmi a celé kouzlo jim připomíná jen větvička ze smrku ozdobená  dvěma zvonečky, ale vzpomínky na minulost většinou lidem přinášejí energii pro jejich současný život. 

Navíc je alespoň trochu slavíme všichni. Díky tomu jsme všichni tak nějak "na jedné lodi", děláme něco spolu, i když každý zvlášť. Určitá míra lidské pospolitosti a společné dílo na nás působí pozitivně. 

Užijte si tyto svátky. Nemusí to znamenat, že poslechnete naléhání obchodníků a nakoupíte spoustu věcí. Někdo třeba ani těsně před Vánocemi nenakupuje a užívá si procházek po rozsvícených ulicích. Ani kopce jídla dnes už nejsou potřebné, i když chuť jídel, která jsme na oslavách mívali v dětství, nám pomůže při vzpomínání na krásné okamžiky v minulosti. Svátky jsou časem příjemných vzpomínek a toho můžeme využít - zvlášť pokud jsou naše všední dny zrovna šedé a stále stejné.

* * *

- z knihy Psychoterapie našich prababiček, Lenka Šnajdrová



Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.