pátek 25. října 2013

Andělské rady pro případy závisti

Závist může být velmi ničivou emocí. Dokáže rozvrátit rodiny i přátelství, řada států se vydala do války a mnoho lidí sklouzlo ke zločinu jen proto, aby získali něco, co druhým záviděli. Je pravděpodobné, že znáte přinejmenším jednoho člověka, kterého jeho vlastní závist tak užírá, že už necítí žádnou radost ze života a má pocit, že mu neustále něco chybí. Dětem v anglosaských zemích se vypráví pohádka o Jackovi a jeho kouzelné fazoli: zlý obr začal žárlit na majetek Jackova otce a kouzlem ho přenesl do paláce v oblacích. Jack musel vylézt po fazolovém stonku, aby otce přivedl zpátky.

Někteří lidé směšují závist se žárlivostí. Závist je touha po tom, co mají druzí, žárlivost je strach ze ztráty toho, co máme my.
Podle andělů pramení žárlivost i závist z negativního životního názoru, z pesimistické filosofie, která má pocit, že je všeho málo a ne hojnost. Tento názor na svět se projevuje například tehdy, když si při pohledu na rozesmátý pár přejete mít také spřízněnou duši, když vidíte někoho s lepší prací a nákladným šatníkem a přejete si mít také dobrou práci a drahé šaty, když vidíte někoho s pěknou postavou a přejete si také vypadat dobře. Toužíte po tom, vadí vám, že se vám toho nedostává a žárlíte.
Podobné pocity by vás nikdy nepřepadly, pokud byste nebyli přesvědčení, že něčeho takového nikdy nedosáhnete. Tento názor pramení z přesvědčení, že to, na co žárlíte, nikdy nezískáte prostě proto, že ti, kdo to mají, byli obdařeni jakousi zvláštní okolností - například mají štěstí, lepší geny nebo rodinné konexe -, jíž se vám nedostává. Žárlivost zkrátka předpokládá, že nejste obdařeni onou speciální charakteristikou, a proto nikdy nezískáte takového partnera, práci nebo cokoli dalšího, co závidíte tomu, kdo to má.

Většina lidí od dětství slýchá, že je "špatné" někomu něco závidět. Jde však o běžnou lidskou emoci, kterou jednou za čas pocítíme všichni. Andělé říkají, že když se závist mírně přetvoří, může se proměnit ve významnou motivační a hybnou sílu. Naštěstí mají andělé recept, podle nějž může svou žárlivost tímto pozitivním způsobem proměnit každý.

Liliani žárlila na lidi, kteří byli bohatší než ona a dosáhli většího materiálního úspěchu. Počítačová specialistka Liliani musela v rámci firemního plánu společného dojíždění do zaměstnání jednou týdně vyzvednout svoji nadřízenou u ní doma a odvézt ji do práce. Pokaždé, když přijela do luxusní čtvrti vyšší třídy, kde její nadřízená bydlela, a zastavila před jejím dvoupatrovám domem s bazénem vedle tří nablýskaných limuzín, které parkovaly na příjezdové cestě, zmocnil se jí vztek.
"Jak to, že ona má všechno, když většinu práce, která firmě přináší reálný zisk, oddřu já, a mám za to jenom otlučené auto z bazaru, malý byt a účty, na které mi skoro nestačí výplata?"
Liliani za mnou přišla ve chvíli, kdy si uvědomila, že začíná být touto zdánlivou nespravedlností posedlá. Začalo to být tak zlé, že mnohdy nedokázala vůbec usnout a až do časných ranních hodin hleděla do stropu a v duchu zuřila. Zjistila, že se zášti vůči své nadřízené nedokáže zbavit ani v práci a mnohdy na její příkazy reaguje ostře a kousavě.

"Dcero," oslovili ji andělé, "Bůh obdařil každého z vás tolika nadáními, že když někdo z vás něčeho dosáhne, mohou toho stejně dosáhnout i ostatní. Nezáviď své nadřízené úspěch, raději ho zkus vnímat jako inspiraci, která tě v životě dovede dál a výš. Jinými slovy: nechť tě síla touhy po příjemných stránkách života, jichž se dostává tvé nadřízené, motivuje ke krokům, které zlepší tvé současné postavení."

To Liliani překvapilo. "Chcete říct, že bych mohla být stejně bohatá jako moje nadřízená?"
"To v konečném důsledku záleží jenom na tobě a na tom, jak se rozhodneš uplatnit svoji svobodnou vůli. Jak sama říkáš, vykonáváš pro vaši společnost hodnotnou práci a podílíš se na tvorbě velmi významné části jejího zisku. Zamysli se. Jsi ochotná podstoupit stejné riziko, jako podstoupila ona, projevit stejnou odvahu, jakou projevila ona, a založit si vlastní firmu? Nepochybuj o tom, že bys na to měla. Na druhou stranu si ale uvědom, že ti vyhovuje pravidelná týdenní výplata, pracovní doba od devíti do pěti a volný čas. O to všechno bys na léta, než by se ti podařilo uskutečnit tvůj sen, nadobro přišla. Můžeš jít kteroukoli z těchto dvou cest a je jen na tobě, aby ses rozhodla, která z nich je ve tvém nejlepším zájmu."

Liliani vypadala zamyšleně. "Takhle jsem se na to nikdy nepodívala. Budu si to muset pořádně rozmyslet. Nikdy mě nenapadlo, že bych si mohla založit vlastní firmu, stát se také něčí šéfkou a mít dům v honosné čtvrti a na příjezdové cestě bentleye. Nevmí, jestli po tom vážně tolik toužím, abych tomu byla ochotná podřídit celý život."
Najednou se usmála. "Jedno ale vím. Vím, že už své nadřízené nezávidím. Za všechno, co má, zaplatila vysokou daň a ta vůbec nebyla malá. Když teď vím, že pokud bych si to skutečně přála, mohla bych mít všechno, co má ona, a že je to jen a jen moje volba, zda to budu nebo nebudu mít, cítím se rázem mnohem lépe."

* * *

NENÍ TŘEBA NĚKOMU NĚCO ZÁVIDĚT. DOSTALI JSTE DO VÍNKU TOLIK SCHOPNOSTÍ, ŽE MŮŽETE DOSÁHNOUT VŠEHO, PO ČEM V ŽIVOTĚ ZATOUŽÍTE. JEDNÍM Z DŮVODŮ, PROČ TO, PO ČEM TOUŽÍTE, JEŠTĚ NEMÁTE, JE TEN, ŽE BYSTE SE KVŮLI TOMU NEJSPÍŠE MUSELI VZDÁT VĚCÍ, KTERÝCH SI CENÍTE JEŠTĚ VÍC.

* * *

- z knihy Andělské rady pro šťastný život, Doreen Virtue

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.