pátek 25. října 2013

Každé ráno se znovu probouzíme k životu

Čas, který strávíme tady na Zemi, je posvátný, a my ho musíme slavit v každém okamžiku.

- Paolo Coelho

Každý z nás má k dispozici jen určitý vymezený čas. Jak s tímto časem naložíme a k čemu ho využijeme, je pouze v našich rukou. Nikdo z nás předem neví, jak dlouhá je doba, kterou tu může prožít.
Když zemřel můj otec, zanechal po sobě spoustu nevyřízených věcí. Měl ještě mnoho plánů a těšil se, co podnikne, ale už se k tomu nedostal. Jeho život byl během sekundy ukončen při automobilové nehodě. Nic se už nedalo dohnat. To, co neprožil, zůstalo pro něj navždy neprožité.
Jeho smrt mě velice zasáhla. Tenkrát jsem byl ještě mladý a smrt mi byla vzdálená. Najednou se ale přiblížila až na dosah, a já jsem v každé buňce svého bytí pochopil, že před ní nemůžeme zavírat oči, ačkoliv právě poznání smrtelnosti nám dává šanci žít.

Zkus se jednou podívat na svůj život z této stránky. To, že se ráno probudíme, je výjimečný dar. Darem je to, že smíme vstát, roztáhnout závěsy a pozdravit nový den. Jak velký je tento dar, poznáme většinou až tehdy, když už je pozdě. Například když zemře člověk, který nám byl blízký, nebo když nás nemoc upoutá na lůžko. Pak litujeme všech promarněných příležitostí.
Až tehdy, když někoho nebo něco ztratíme, si doopravdy uvědomíme velikost tohoto daru. Ale musíme čekat, až nás probudí ztráta někoho blízkého?

Probuď se nyní. Uvědom si krásu svého života. Začni žít život plný možností a hojnosti. Nestěžuj si, že nemáš to, co chceš. Každý člověk má pocit, že žije v nedostatku, ale často přitom má více, než potřebuje. Jen to nevidí.

Dnešek je tvůj nejvýznamnější den.

Nikdo z nás neví naprosto jistě, kolik dnů nebo roků mu ještě zbývá. Kolikrát ještě prožije léto a zimu, kolik deštivých dnů. Jak často ještě bude moci vidět padat sníh, slyšet, jak na střechu bubnují kroupy nebo zažít mírumilovný klid slunečného odpoledne.

Až se ráno probudíš a vstaneš, buď bdělý i vůči svému životu. Rozhodni se, že dnes budeš naplno vnímat veškerou hojnost, kterou ti život nabízí. Začni den pozorně. Pečlivě vnímej a soustřeď se na všechno, co děláš, protože jsi už příliš dlouho vše přijímal jako samozřejmost. Tvé tělo do dnešního dne fungovalo. Buď šťastný, že to dělá i nadále. Užívej si dar horské sprchy, těš se na vůni opečeného chleba, užívej si jízdu do práce i úsměv, který ti někdo věnoval. Otevři všechny své smysly všem zážitkům i lidem, se kterými se setkáš. Je naprosto úžasné, když jsme zdraví, můžeme volně dýchat a pohybovat se.

  • Největší štěstí tkví v tom, když naplno vnímáš svůj život.
  • Rozhodneš-li se žít aktivně, spojíš se se svou silou a radostí. Zůstaň zvědavý.
  • Každý den je výjimečný, když ho vnímáš naplno všemi svými smysly.
  • Je možné, že zítra to už nepůjde.
  • Prožívej každý den tak, jako by to byl nejdůležitější den tvého života. On také takový je. Protože takový den už nebude nikdy možné zažít.
  • Všechno, co dnes neuděláš, je nenávratně ztraceno. Čas se nedá vrátit.
  • Dnes je tvůj nejdůležitější den.
  • Vědomě se rozhodni, že budeš žít svůj život naplno. Udělej si z dnešního dne takový osobní dar.

* * *

- z knihy Jednoduše buďte šťastní, Pierre Franckh

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.