středa 3. září 2014

BERAN - Nadřízený

"Tak a teď jsme se navzájem spatřili," řekl Jednorožec.
"Když ty uvěříš ve mne, já uvěřím v tebe. Platí?"
 
U líných zaměstnanců nebude šéf ve znamení Berana moc oblíbený. Sháníte-li dočasné útočiště v mezidobí při hledání trvalého zaměstnání nebo místo, kde byste přišli k penězům bez velké námahy, radím vám, abyste nepracovali pro Berana. Tento člověk prostě u svých zaměstnanců nesnese polovičatou práci nebo nedostatek elánu. Očekává od vás, že budete stejně oddaní firmě jako on a její budoucnost vám bude ležet na srdci stejně jako jemu. Pravděpodobně vás přijme bez dlouhých okolků, rychle vás povýší a zrovna tak rychle vám vytkne chyby.
 
Podezřívá-li vás, že se ulejváte, pěkně to od něj schytáte, ale dá vám ještě jednu příležitost, možná dokonce třetí a čtvrtou, pokud uznáte, že jste chybili, a slíbíte se polepšit. Také byste se měli připravit na to, že pro tohoto šéfa budete často pracovat přesčas. Bude to od vás očekávat. Na druhé straně, je-li typický Beran, asi se nebude významně dívat na hodinky, když přijdete ráno pozdě nebo o půlhodinu přetáhnete pauzu na oběd. Jeho samotného čas příliš nezajímá. Protože je individualista, chápe, že tvořivost se nedá spustit na povel v devět ráno a vypnout v pět odpoledne. Je to nadřízený, který vás často požádá, abyste přišli do práce v sobotu, ale také přijme výmluvu na babiččin pohřeb, když chcete jít na baseball, přestože by vám dal zrovna tak volno, kdybyste mu řekli pravdu. Je mu jasné, proč jste náhle podlehli impulzu povzbudit za svěžího jarního dne svoje družstvo.
 
I když je obvykle štědrý, pokud jde o dovolenou, zvýšení platu a všechny tyto věci, čeká od vás, že když je na pracovišti něco důležitého, necháte všechno plavat osobní plány, citová pouta, slíbené cesty a cokoliv jiného. Nerada to říkám, ale znám jednoho šéfa Berana, u kterého vypukla obchodní krize vyžadující nepřetržitou službu jednoho důležitého podřízeného. Čirou náhodou tato situace nastala v den, kdy se dotyčná zaměstnankyně měla stát nevěstou. Co když si naplánovala šest družiček a recepci pro tři sta lidí?
 
Tenhle šéf nemohl pochopit, proč se to všechno nemůže odložit, včetně líbánek, kvůli naléhavé schůzce, kde šlo o obchod za milion dolarů. On by byl ochotný v takové chvíli odložit vlastní svatbu, tak proč ne vy? Co je s vámi, cožpak nejste věrní své firmě? Je to nepochybně extrémní případ, ale dostalo se vám varování.
 
Jen zřídka není tento vedoucí o vánocích štědřejší než obyčejný zaměstnavatel. Záleží na tom, jak silný je Beran, ale můžete se spolehnout, že dostanete větší prémie než vaši přátelé v jiných podnicích nebo dokonce vlastnoručně vybraný drahý dárek, což může být něco, po čem jste dlouho toužili. Tento šéf nemá sklon skrblit (nepůsobí-li u něj nepříznivý vliv měsíčního znamení nebo ascendentu).
 
Nepodléhá tolik lichotkám jako jiná znamení zvěrokruhu, ale nic vám neudělá, když mu čas od času věnujete upřímný kompliment. Dáte-li mu přímo najevo, že si ho vážíte jako vedoucího, obdivujete jeho výkonnost a považujete ho za nejchytřejšího šéfa ve městě, máte své místo bezpečně zajištěno. Ovšem říkejte to jen tehdy, když tomu opravdu věříte a myslíte to vážně. Opovrhuje zaměstnanci, kteří pějí chválu, aby si u něj šplhli, a přitom vskrytu pochybují o jeho schopnosti vést podnik. Beran obvykle nedokáže dobře posoudit charakter, ale je tak citlivý na mínění jiných lidí, že celkem spolehlivě pozná, není-li oblíbený. Jeho tajnou potřebou je, aby ho lidé měli rádi. Z jeho sebevědomého vystupování byste to nikdy neuhodli, ale pod vším tím naparováním je zoufalá potřeba uznání. To zahrnuje vás, jeho manželku a psa a dokonce i neznámého člověka ve výtahu. Navzdory vnější nezávislosti ho nic neučiní šťastnějším, než když k němu vzhlížíte a uznáváte ho jako schopného člověka, za kterého se považuje. Na druhé straně ho nic tak nedeptá jako podezření, že ti, kdo u něj pracují, neschvalují jeho metody nebo si neuvědomují jeho hodnotu a potenciál.
 
Zaslechnete-li, že firma zbankrotuje, nehledejte si nové zaměstnání moc rychle. Třeba ho nebudete potřebovat. Jestli někdo dokáže vytáhnout společnost z bryndy, zachránit ji v poslední minutě před finanční katastrofou za nejnepříznivějších okolností, a přitom dělat dojem, že celá operace připomíná Mojžíše rozdělujícího Rudé moře, je to váš šéf. Je samostatný, odvážný a rád riskuje. Jeho energie pramení z ducha (na rozdíl od Štíra, který je citovější) a skoro vždy je idealista. (Může však prohrát se stejně odhodlaným Štírem a nedokáže se postavit bezohlednosti jeho Plutona, i když se ze ztráty zotaví a vyhraje někde jinde.)
 
Beran rád iniciuje. Máte-li v kanceláři krabici na připomínky a vhodíte do ní dostatečné množství tvůrčích a schůdných nápadů, můžete si být téměř jisti, že se s tímto mužem dostanete vysoko. Oceňuje zaměstnance, kterým na firmě záleží natolik, že chtějí přispět návrhy na zlepšení, a kteří mají osobité myšlení pokud však dají najevo, že nemají v úmyslu ho zastínit.
 
K výrazným rysům Berana patří silná vůle. Zažene všechny menší zdravotní problémy a nepoddá se ani vážné nemoci. Někdy dokáže nemoc oddálit nebo jí zcela předejít pozitivním myšlením. Nachladí-li se nebo dostane virovou infekci (pravděpodobně doprovázenou vysokou horečkou), oblékne se, aby šel do práce kvůli něčemu naléhavému, a po cestě ho často horečka přejde, nad čímž si doktor láme hlavu a podřízení ho podezřívají, že mu dohromady nic nebylo.
 
Tato vůle je tak fantastická, že šéf Beran (který má patrně štěstí v hazardní hře) dokáže na koňských dostizích prakticky vyhecovat svého koně do vedení. Vliv tak silné osobnosti nelze nepocítit, takže se připravte na spoustu vzrušení, zmatků i intenzivní aktivity v práci. Váš pracovní den bude zřídka bez událostí. Vždycky se něco bude dít.
 
Nikdy není letargický a vy byste raději také neměli být. Váš vedoucí se zřejmě nebude zajímat o špatný posudek z předchozího zaměstnání anebo o důvody, proč vás předtím vyhodili. Za těchto okolností je pro vás nejlepší. Beran se zřídka zabývá minulostí vaší nebo svou protože je přesvědčený, že dokáže vytvořit takovou budoucnost, jakou chce.
 
Je příliš hrdý, aby dal ostatním najevo, že mu ublížili. Přes náhlé výbuchy vzteku (které netrvají dlouho, ani nejsou mstivé a skoro hned jsou zapomenuty) umí dobře skrýt, co ho opravdu zasáhne. Beran nepřizná závislost na někom jiném. Potřebuje jiné lidi víc, než je ochoten přiznat, ale jeho síla pramení zevnitř, a je-li třeba, vždy si poradí sám.
 
Dokážete-li obdivovat jeho energii a odvahu, i když je pro vás nemožné je napodobit; dokážete-li přejít jeho impulzivní, prudké způsoby a trpělivě doplňovat podrobnosti, které ve spěchu přehlédl (a dělat to nenápadně), asi si u něj vyděláte víc než kdekoliv jinde a zůstanete s ním po celý život. Taktně se snažte ho zdržet ukvapeného jednání, kterého bude později litovat. Jemně mu připomeňte, že ti, na které je namířen jeho dočasný spravedlivý hněv, mohou být velmi důležité osoby, a jestli je urazí, mohli by reagovat způsobem, který by poškodil firmu.
 
To je důležité si o vašem nadřízeném pamatovat. Navzdory svému velkolepému nezávislému duchu, díky kterému mu často přeroste idealistické, optimistické nadšení přes hlavu, skutečně potřebuje vaši pomoc, víru a loajálnost. Věnujte mu toto vše v hojné míře a nikdy nenajdete na stole výpověď. Nebudete muset mít strach, když přijdete do práce pozdě, protože jste v deštivém počasí nemohli chytit taxík, nebo když budete potřebovat týden volna navíc na operaci, že vás nahradí někdo mladší a výkonnější. Víc než kterýkoliv jiný šéf vám ten váš oplatí věrnost věrností. Mějte v zásuvce stolu aspirin pro krizové situace, nepřestávejte se usmívat, neberte jeho výbuchy vážně a nemusíte studovat inzeráty s nabídkami zaměstnání. Budete chtít zůstat na místě, kde se pořád něco děje.
 
* * * 

- z knihy Sluneční znamení, Linda Goodman

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.