sobota 31. ledna 2015

Partnery si přitahujete tím, čemu věříte

Všimli jste si někdy, jak lidé žijí v nejrůznějších světech, které se od sebe radikálně liší? Pro někoho je svět bezútěšné místo plné samoty a ústrků, pro jiného je ten samý svět zdrojem lásky a uspokojení. A ještě pro jiné býval  prázdnou pouští, která se pomalu proměňuje v okouzlující oázu. 
Proč tomu tak je? Různí lidé vidí svět různýma očima, protože v hloubi duše věří různým věcem. Podle toho se pak různě chovají a také si různě vykládají to, jak jim svět na jejich chování odpovídá. Jinými slovy to, čím nám svět je, se dá přirovnat k zahradě, kterou jsme osázeli svými myšlenkami a činy. To samé platí i pro vztahy.

Naše současné i předchozí vztahy vyrostly z toho, co jsme si mysleli o mužích, ženách, vztazích i o sobě.

Když například muž věří tomu, že většina žen jde po jeho penězích, pravděpodobně se setkává se spoustou majektuchtivých žen. Jiný na druhou stranu považuje ženy za báječné bytosti a za svůj život nenarazí ani na jednu chamtivou. Věří-li žena, že je hodna lásky, jen když vypadá jako modelka, nejspíš si vypěstuje poruchu příjmu potravy a bude přitahovat muže, kteří jeji vzhled zkritizují, i kdyby v každém ohledu jen zářila. Podobných případů bychom mohli jmenovat nekonečně, dá se to však shrnout do jedné věty:

Člověk přitahuje lidi podle toho, co sám považuje za dosažitelné a možné.

Pokud někdo v minulosti zažil jen samé mizerné vztahy, často uvěří, že muži nebo ženy jsou už prostě takoví, že partner se může změnit, jen když na něj pořádně zatlačí, že stejně nemá dost sil, aby vztah opustil, že je beztak třeba dívat se na svět realisticky a nemalovat si vzdušné zámky. A přesně tyto negativní názory ho nebo ji v mizerných vztazích po léta drží.

Pokud naopak v hloubi duše pevně věříte tomu, že jste báječná osoba, která si zaslouží stejně báječný protějšek, že pokoušet se měnit jiné lidi nemá smysl a že je naprosto přirozené a reálné očekávat od života s partnerem společné štěstí a spokojenost na všech úrovních, pravděpodobně jste takového našli už dávno a je s podivem, že vůbec čtete tuto knihu. Takže chcete-li si dát šanci najít opravdu skvělého partnera či partnerku, musíte se nejdřív zbavit všech negativních předsudků o ženách, mužích, vztazích i o sobě. Místo toho si musíte dovolit uvěřit, že po světě běhají aspoň nějací báječní zástupci opačného pohlaví a že i vy máte na to přitáhnout si toho pravého z nich. Musíte se také připravit na možnost, že se svým protějškem vytvoříte velmi nepravděpodobný pár, který bude odporovat všem statistikám o pravděpodobnosti rozchodu či rozvodu. 

Dívat se "okny" pozitivního myšlení je nevyhnutelnou podmínkou toho, aby se vám přání mohla vyplnit. 

* * *

- z knihy Vaše spřízněná duše, Tara Springett


Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.